-Οι παρούσες συνθήκες είναι ιδιαίτερες και έχουν γίνει πολιτικά λάθη από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας. Όταν τελειώσει αυτή η λαίλαπα, πρέπει να γίνει ένας σοβαρός απολογισμός για τα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν, αλλά και για τα λάθη στρατηγικής των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Διαχρονικά, το πολιτικό σύστημα επιμένει να κάνει κεντρικό σχεδιασμό, όταν τα προβλήματα είναι τοπικά.

Η Κυβέρνηση σήμερα λέει: «Μα, τι θέλετε; Έστειλα 150εκ. στις Περιφέρειες και στους Δήμους». Όμως, τα 150εκ. είναι μισό εκατομμύριο ουσιαστικά για τη στρατηγική πυρόσβεσης στις τοπικές κοινωνίες, δεδομένου πως πρόκειται για Δήμους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πιστεύει η Κυβέρνηση ότι μετά από τόσα χρόνια που έχει απαξιώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να της δώσει μισό εκατομμύριο και να προστατέψει τα δάση. Πρόκειται για δομικό πρόβλημα, μιας νοοτροπίας που έχει ενταθεί με το «επιτελικό κράτος».

Το επιτελικό κράτος, όχι μόνο δεν κάνει τον σχεδιασμό που πρέπει, αλλά επιρρίπτει τις ευθύνες στον Δήμο, όταν για τόσο καιρό ένας Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει αποψίλωση. Και ξαφνικά, η Κυβέρνηση δίνει χρήματα στους Δήμους για αντιπυρικές ζώνες, η τεχνογνωσία των οποίων είναι εξαιρετικά ακριβή.

Πρέπει να εξετάσουμε συνολικά το πρόβλημα. Υπάρχουν συγκεκριμένα λάθη της Κυβέρνησης την παρούσα περίοδο, αλλά υπάρχουν και δομικά θέματα που οφείλουμε να εξετάσουμε όλοι μαζί και να λύσουμε. Διότι σήμερα στην Ελλάδα, παραμυθιαζόμαστε ότι μία Κυβέρνηση από το Μαξίμου, ένα λεγόμενο «επιτελικό κράτος», δηλαδή 3 νοματαίοι, μπορούν να προβλέψουν και να σώσουν τη Ρόδο.

Αντί, να καθίσουν όλοι σ΄ ένα τραπέζι να συζητήσουν σοβαρά, ώστε να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον και έτσι γίνεται αυτό το αλισβερίσι που επικρατεί σήμερα. Με αποτέλεσμα ο κόσμος -δικαίως- να είναι αγανακτισμένος, επειδή καίγεται το σπίτι του.

-Σήμερα, έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και έχουν αυξηθεί οι τιμές, εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης της Κυβέρνησης στη λήψη απαραίτητων μέτρων σε σχέση με την ακρίβεια. Μπορούμε, είτε να ψηφίσουμε είτε να μην ψηφίσουμε κάποιες «ενέσεις», για τους συμπολίτες μας που υποφέρουν. Φυσικά και θα ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα-«ενέσεις», όμως, δεν είναι λύση η «πυρόσβεση». Η λύση είναι η «δασοπροστασία», για να το πω με όρους σημερινούς. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ λέμε, πως το νομοσχέδιο οικονομικών δεν είναι η δασοπροστασία, είναι η πυρόσβεση. Και δεν το ψηφίζουμε επί της αρχής, αλλά ό,τι είναι θετικό για τους συμπολίτες μας, θα το στηρίξουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς.

Θα στηρίξουμε κάθε μέτρο για την αύξηση των εισοδημάτων, αλλά δεν θα στηρίξουμε μια Κυβέρνηση και την πολιτική της, η οποία για 2 χρόνια κωλυσιεργούσε. Η Κυβέρνηση έρχεται να πουλήσει εκδούλευση στον ψηφοφόρο, πως τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα αλλά, ευτυχώς, υπάρχει και αυτή. Πώς; Πήραν 4 δις από φόρους και έρχονται τώρα να τα δώσουν με pass!

Εκεί που τα εισοδήματα έχουν πληγεί, θα βοηθήσουμε την Ελληνίδα και τον Έλληνα με κάθε τρόπο. Δεν θα κάνουμε, όμως, τους πατερούληδες σ’ ένα κράτος το οποίο από τη μια μεριά παίρνει από τους φόρους και από την άλλη μεριά, δίνει και κάτι φαινομενικά. Δεν πρόκειται για πολιτική ανάπτυξης. Πολιτική ανάπτυξης υπάρχει, όταν προσφέρονται στον κόσμο δυνατότητες, στους νέους κίνητρα να παραμείνουν στη χώρα και κατοικίες στις οποίες μπορούν να μείνουν με χαμηλά ενοίκια αλλά και προοπτική πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Όταν ξοδεύεις τα λεφτά σου σε pass, δεν γίνεται σοβαρή πολιτική.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1»,  στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», με τους Νίκο Ρογκάκο και Γιώργο Γρηγοριάδη:

https://www.youtube.com/watch?v=tGwwNVScp-o