Η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, προς τον (πρώην πλέον) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότη Μηταράκη σχετικά με την εγκληματικότητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συζητήθηκε σήμερα, 28 Ιουλίου 2023, στη Βουλή. Η απάντηση δόθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνο Κατσαφάδο.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στην αύξηση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, ειδικότερα στην περιοχή της Πλάκας και των Αναφιώτικων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ύστερα από καταγγελίες των κατοίκων. Ο Υφυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με την ύπαρξη ή μη ειδικού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου και αν αυτός διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Παύλος Γερουλάνος, τόνισε ότι τα στοιχεία που έφερε ο Υφυπουργός στη Βουλή, για αυξήσεις των ελέγχων και των περιπολιών, δεν συνάδουν με το αίσθημα ανασφάλειας που έχουν οι κάτοικοι όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και στις υπόλοιπες γειτονιές της Πρωτεύουσας: «Αυτό το οποίο είναι για εμένα το πιο ενδεικτικό, είναι ότι υπάρχει τόση ανασφάλεια μεταξύ των κατοίκων, ώστε να στείλουν επιστολή. Και αν αυτό δεν αρκεί, μπορώ να σας αναφέρω αντίστοιχες επιστολές που έχουν έρθει από τον Άγιο Παύλο, από τον Κολωνό και από άλλες περιοχές της Αθήνας, οι οποίες επίσης δείχνουν την αγωνία των κατοίκων για το ότι αυξάνεται η εγκληματικότητα στην περιοχή τους. Δεν το φαντάζονται. Και όχι, μόνο αυτό. Αισθάνονται ότι δεν υπάρχει η αστυνομία στο πλευρό τους».

Στη συνέχεια, ο κ. Γερουλάνος, αναφέρθηκε στο γεγονός πως, παρά τους ελέγχους που επικαλέστηκε ο Υφυπουργός, το αίσθημα της ανασφάλειας παραμένει και αυξάνεται και πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των μέσων που υπάρχουν για τη διατήρηση της ασφάλειας στην Αθήνα, αναφέροντας: «Μπορείτε να κάνετε όσους ελέγχους θέλετε, μπορείτε να κάνετε ολόκληρους σχεδιασμούς γύρω από μία γειτονιά, αλλά το συναίσθημα της ανασφάλειας είναι υπαρκτό και αυξάνεται. Και αυξάνεται ακόμη περισσότερο, διότι ενώ επικοινωνιακά προσπαθείτε να καλύψετε ό,τι μπορείτε, εκεί που έρχεται ο κόσμος σε επαφή μαζί σας, αυτό το οποίο ακούει από εσάς και αυτό που ακούει από τη δημοτική αστυνομία, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ένας πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ των μέσων που έχουμε στην Αθήνα, για να τηρηθεί η ασφάλεια και να νιώθουμε οι κάτοικοι ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα».

Δείτε τη Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στο παρακάτω βίντεο.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video