“Η ΝΔ έχει μια φιλοσοφία η οποία στηρίζεται κυρίως στις ξένες και μεγάλες επενδύσεις θεωρώντας ότι ο πλούτος που θα δημιουργηθεί από αυτές θα κυλήσει και πιο κάτω. Αυτή είναι μια ξενόφερτη φιλοσοφία, ενός χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που έχει δοκιμαστεί κατά καιρούς και πρόσκαιρα μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η κινητικότητα που δημιουργείται έχει να κάνει και με την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ πριν, ειδικά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής του. Επειδή, λοιπόν, υπάρχει αυτή η κινητικότητα, κανείς δεν ρωτά πού οδηγούν οι συγκεκριμένες απόψεις για τη διακυβέρνηση και την ανάπτυξη του κράτους. Η εποχή αυτή, μετά τα μνημόνια έχει σημασία διότι το όραμα που θα εκφράσεις είναι πολύ κρίσιμο. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να εκφράσει ένα ελληνικό όραμα για τη χωρα φέρνει μια πρόταση που λειτουργεί στη Γερμανία για να λειτουργήσει και εδώ. Αυτό έχουμε δει ότι στην Ελλάδα δεν δουλεύει. Και αν μοιαζει η κινητικότητα να είναι μεγάλη τώρα, αυτό δεν εξασφαλίζει ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να δώσουμε μια αντιπρόταση διακυβέρνησης και μια αντιπρόταση ανάπτυξης. Η διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης θα πρέπει να στηρίζεται σε μια εμβάθυνση δημοκρατίας, σε μια εμβάθυνση συμμετοχής του πολίτη και δυνατότητάς του να συνδιαμορφώνει το μέλλον. Από την άλλη, η πρότασή μας για την ανάπτυξη πρέπει να είναι από πάνω προς τα κάτω και να στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. H έμφαση της ΝΔ είναι καθαρά στις ξένες επενδύσεις. Οι τελευταίες μεγάλες κυβερνήσεις έχουν δώσει έμφαση στις μεγάλες ξένες επενδύσεις. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά οι μεγάλες γιατί αυτές μπορούν να φοροδιαφεύγουν κι είναι γενικά προβληματικό να τις παρακολουθήσεις. Τι λένε στην ουσία; Επειδη η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της, επενδύστε στις μεγάλες επιχειρήσεις να κανουν τη δουλειά για εσάς. Λάθος. Διότι ο οικονομικός ιστός της Ελλάδας βασίστηκε πάντα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μόλις το διαλύσεις αυτό, ο κόσμος φεύγει στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να καταστραφεί ο ιστός των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων. Η λύση ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τις ξένες επενδύσεις είναι κοντόφθαλμη”.

“Από τη συντηρητική παράταξη δεν βλέπω μια ολοκληρωμένη πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζουν τον δήμο σαν ένα κομμάτι της κεντρικής διοίκησης που μπορεί να αναλάβει κάποια πράγματα, είναι γι’ αυτούς κάτι σαν το “μακρύ χέρι” της διοίκησης. Εμείς βλέπουμε την τοπική αυτοδιοικηση τελείως διαφορετικά. Βλέπουμε τους δήμους ως οντότητες που έχουν άμεση σχέση με τον πολίτη, ο οποίος μπορεί να ελέγχει και να συνδιαμορφώνει μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση το μέλλον της περιοχής του, άρα η αυτονομία των δήμων είναι πολύ σημαντική. Μας δίνεται μια ευκαιρία, παρόλο που είμαστε μικρότερη δύναμη από τη ΝΔ, να ηγεμονεύσουμε λόγω των ιδεών που φέρνουμε στο τραπέζι, επειδή είναι καθαρά αυτοδιοικητικές με πρώτο γνώμονα να λειτουργήσει σωστά η τοπική αυτοδιοίκηση”.

“Τα ποσοστά δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένους λόγους. Οι λόγοι είναι και συγκυριακοί. Το γεγονός ότι η ΝΔ ήρθε με τέτοια φόρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε αρκετό κόσμο να συσπειρωθεί απέναντι σε αυτό το ρεύμα. Και γι’ αυτό ανέβηκε και τόσο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά είναι εκεί αλλά οι ιδέες δεν είναι. Και το λεω αυτό διότι παρά την κυβερνητική εμπειρία η πλατφόρμα ιδεών δεν υπάρχει. Ένα παράδειγμα: η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην αυτοδιοίκηση δεν είναι η σωστή, διότι δεν υπάρχει ιδεολογική άποψη παρά μόνο επιθυμία ελέγχου, γι’ αυτό και δεν εκπροσωπείται στην τοπική αυτοδιοίκηση”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τις Πρέσπες μόνος του, δεν συμμετείχαν σε αυτήν την απόφαση τα υπόλοιπα κόμματα και μάλιστα βγήκαν απέναντι. Αντί να είναι όλοι μέσα στον διάλογο και να προχωρήσουν μαζί. Ο κ. Μητσοτάκης αυτό το κατέκρινε τότε, έρχεται όμως σημερα, σε μια πολύ έκρυθμη κατάσταση στη γειτονιά μας και αντί να μαζεψει τους πολιτικούς αρχηγούς, πορεύεται κι εκείνος μόνος του. Τεράστιο λάθος. Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι όσο απέναντι στους γείτονές μας μοιάζουμε να μιλάμε με δύο ή τρεις φωνές γινόμαστε πιο αδύναμοι εμείς. Έχει σημασία να μαζευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί και να δείξουν ένα αρραγές μέτωπο της Ελλάδας προς τα έξω. Τα εξωτερικά θέματα δεν είναι πεδίο να δείξεις τις πολιτικές σου διαφορές, η τοπική αυτοδιοικηση όμως είναι. Διότι, η συγκέντρωση της εξουσίας στο κράτος είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας. Άρα, αυτός που πραγματικά εννοεί την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, είναι αυτός που δίνει ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτό δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μας αφήνει χώρο να φέρουμε εμείς μια διαφορετική πρόταση και γύρω από αυτήν να συσπειρώσουμε τον προοδευτικό κόσμο”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cku2qNhS_Pw&feature=youtu.be