-Τα δύο ερωτήματα που προκύπτουν είναι, τι πήγε λάθος και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή και θα αναφέρω και τις πυρκαγιές του 2008, που ήταν και το πρώτο “κουδούνι” το οποίο θα έπρεπε να μας ταρακουνήσει.

Τι πήγε λάθος; Είναι εμφανές πως η Κυβέρνηση υπολείπεται στην πρόληψη. Και στην πρόληψη συμπεριλαμβάνεται και η απορρόφηση των κονδυλίων, όσον αφορά την προστασία και τον συντονισμό. Διότι ακόμα και όταν πιέζεται ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρεται στα μηχανήματα που αγόρασε. Δεν αναφέρεται στον συντονισμό που χρειάζεται το κράτος, ούτε στο πώς ενεργοποιούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία. Αυτά τα ζητήματα είναι απαραίτητα, εφόσον θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα, που κανείς δεν αρνείται ότι είναι ιδιαίτερα.

-Αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα. Ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνεται προς τη ΔΕΘ και ακούγεται πως θα παραμείνει στην πολιτική των pass. Η πολιτική των pass ανακουφίζει, όμως δεν λύνει προβλήματα, χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική για την Θεσσαλία. Ο αγροτικός κόσμος δεν υποφέρει μόνο από τις πλημμύρες. Είναι ένας κοινωνικός τομέας ο οποίος δεν έχει να λάβει τίποτα, ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε από το Ταμείο Στήριξης. Βασιζόμαστε στην ΚΑΠ, την οποία ωστόσο δεν εκμεταλλευόμαστε όσο θα μπορούσαμε. Άρα, αυτό το κομμάτι της αγροτικής παραγωγής μένει πίσω, γιατί είναι το 3% του ΑΕΠ. Όμως, πρόκειται για το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Πόσες οικογένειες, ακόμα και στην δική μου την περιφέρεια στην Αθήνα, συμπληρώνουν το εισόδημά τους και επιβίωσαν στην κρίση επειδή είχαν ένα χωραφάκι στο χωριό; Και απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μακροχρόνια πολιτική.

-Η λέξη που πρέπει να αναζητούμε είναι «σχέδιο», αλλά αυτό που θα ακούσουμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ξανά και ξανά, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «ευελιξία». Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε για το πολιτικό μέλλον.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1», στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου:

https://www.youtube.com/watch?v=icwZXg843Dc