Η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα: «Νομοσχέδιο “Κατευθύνσεις Αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0”» συζητήθηκε σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου 2023, στη Βουλή. Η απάντηση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Βαγγέλη Παπαθανάση.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο γεγονός πως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, την Πέμπτη 31 Αυγούστου του 2023, κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση για την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Συγκεκριμένα, είπε πως: «Στο επίκεντρο της αναθεώρησης βρίσκεται η νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του στο πλαίσιο του REPowerEU με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 795 εκ. ευρώ που στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Και το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στο υφιστάμενο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεδομένου, ότι δεν έχει υπάρξει από μεριά της Κυβέρνησης καμία ενημέρωσης των κομμάτων της εθνικής αντιπροσωπείας για το ακριβές περιεχόμενο της αναθεώρησης, θέλω να ρωτήσω σε τι ακριβώς συνίσταται η πρόταση αναθεώρησης, ποιοι άξονες χρηματοδότησης εγκαταλείπονται, ποιοι είναι οι νέοι και με τι ποσά προτείνετε να χρηματοδοτηθούν; Και σε αυτό το πλαίσιο, πόσα είναι τα επιπλέον ποσά που προβλέπονται για τη δημόσια υγεία -δέσμευση του Πρωθυπουργού-, ποια είναι η πρόσθετη χρηματοδότηση στα μέσα σταθερής τροχιάς -επίσης δέσμευση του Πρωθυπουργού μία μέρα μετά τα Τέμπη-, πού ακριβώς θα κατευθυνθούν τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε δάνεια που αιτήθηκε η χώρα μας, Κ. Υπουργέ;».

Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της τοποθέτησής του, ο Παύλος Γερουλάνος, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θα καταλάβετε πόσο λάθος πορεύεστε; Θα καταλάβετε πόσο λάθος είναι η ανάπτυξη για λίγους;

Που αγνοεί την κλιματική αλλαγή, που αγνοεί τη σημασία του εκδημοκρατισμού της ενέργειας, που αγνοεί κομβικά θέματα, όπως η Υγεία και η ανασυγκρότηση της υπαίθρου;

Θα κάνετε, επιτέλους, σοβαρή αναθεώρηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ή θα αφιερωθείτε μόνο σε pass ανακούφισης;

Θα αγοράζετε ψάρια ή θα μάθετε επιτέλους να ψαρεύετε;»

Κατά την απάντησή του, ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης είπε τα εξής: «κατ’ ουσίαν λάβαμε μία ελαστικότητα ως προς τη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων… Επομένως 2,25 δισ. ευρώ ανακατεύθυνση πόρων, κυρίως από προγράμματα του ΕΣΠΑ ‘14-‘20 πόροι οι οποίοι τελικά δεν θα είχαν απορροφηθεί και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ‘21-‘27.».

Στην ανταπάντησή του, ο Παύλος Γερουλάνος, ευχαρίστησε τον αναπληρωτή Υπουργό για την ακρίβεια των λόγων του, λέγοντας ότι επιβεβαίωσε ότι δεν ισχύει αυτό που επικοινωνείται τις τελευταίες μέρες για τα 2,25 δισ. που υποτίθεται ότι έλαβε η Κυβέρνηση. Ζήτημα είναι, αν από αυτά τα χρήματα, τα 150 εκατομμύρια να είναι νέα κονδύλια, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Παρακάτω θα δείτε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:

https://www.youtube.com/watch?v=QPvYbD–NBs