Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω προσωπικά και πολύ θερμά τον Πρόεδρο και τον Δήμαρχο, τον Νάσο Ηλιόπουλο και την Ανοιχτή Πόλη, τον Νίκο Σοφιανό, τον Βασίλη Καπερνάρο, την υπέροχη παράταξη μου «Αθήνα Είσαι Εσύ» και όλους εσάς που δεν έχω προλάβει να δω τα μηνύματά σας, για την αγάπη και στήριξη που νιώσαμε η οικογένειά μου και εγώ αυτές τις μέρες. Η συμπαράστασή σας μας συγκίνησε όλους. Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστούμε όλοι μέσα από την καρδιά μας.

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι μερικές μέρες τώρα που η χώρα μας βιώνει ένα πολύ παλιό και βαθύ τραύμα. Ένα τραύμα που ξεκινάει από το πώς συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον και καταλήγει στο πώς συμπεριφέρεται η κοινωνία μας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Πάντα θα υπάρχουν ανισότητες σε δύναμη, σε πλούτο, σε πρόσβαση στην εξουσία και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν τη δύναμη για να εκμεταλλευτούν, να βιάσουν ή ακόμα να σκοτώσουν. Το θέμα είναι πώς συμπεριφέρεται η Πολιτεία σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν σέβεται τον πολίτη, συμπεριφέρεται πολιτισμένα. Όταν δεν μας σέβεται, γίνεται μέρος του προβλήματος.
Μην πάμε μακριά. Δείτε τη σοβαρότητα με την οποία χειρίστηκε το Βέλγιο την υπόθεση Γεωργούλη τόσο για το θύμα, όσο και για τον θύτη και δείτε τον αποτροπιαστικό τρόπο που έχουμε συμπεριφερθεί ως ελληνικό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφοι και κοινωνικές υπηρεσίες. Προφανώς, όχι όλοι. Και προφανώς είναι οι εξαιρέσεις αυτές που δηλητηριάζουν μια ήδη απάνθρωπη υπόθεση. Όμως το τελικό κλίμα μας λερώνει όλους. Το μήνυμα που στείλαμε όλοι μαζί ήταν, αν πεις ότι σε βίασαν εμείς θα το κάνουμε τσίρκο. Θα κομματικοποιήσουμε την υπόθεση, λες και ένα κόμμα έχει βιαστές και το άλλο δεν έχει, θα απαξιώσουμε θύτη και θύμα πριν ακόμα μιλήσει η Δικαιοσύνη και θα διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα τολμήσει μια ή ένας αδύναμος συμπολίτης μας να καταγγείλει την κατάχρηση της όποιας ισχύος στη χώρα μας. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί γυρνάει ο κόσμος την πλάτη του στην πολιτική.

Στον Δήμο όμως, κάναμε μια προσπάθεια και ευτυχώς την κάναμε όλοι μαζί, δείχνοντας τον δρόμο για το πως να χειριζόμαστε τέτοιες υποθέσεις. Για το πως να προστατεύσουμε μια διαδικασία, που στόχο έχει να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Για το πως η Πολιτεία μπορεί να δαμάσει τα ένστικτά της, τα οποία δυστυχώς παραμένουν ζωώδη, και να σταθεί σοβαρή και μετρημένη τόσο απέναντι στο θύμα όσο και στον θύτη μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Αν θυμάστε κάναμε το πρώτο βήμα με μια γενναία δημόσια δέσμευση. Όμως απαιτούνται τρία ακόμη βήματα για να πραγματοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο. Κατ’ αρχάς πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση και εκτέλεση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων, αρχίζοντας από τους αιρετούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους και φτάνοντας στους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί μας. Το δεύτερο βήμα είναι η διαμόρφωση του πλαισίου για τη διαδικασία καταγγελίας και τις ΕΔΕ, με σκοπό να διασφαλίσουμε ένα υγιές ανθρώπινο περιβάλλον, όπου προστατεύεται το θύμα για να μπορεί να μιλήσει, να αισθάνεται την άνεση να μιλήσει, αλλά προστατεύεται και ο φερόμενος θύτης μέχρι αποδείξεως της ενοχής του. Τέλος, προτείναμε μια σειρά αναγκαίων αλλαγών στον νόμο. Το σκεπτικό ήταν απλό. Ο μεγαλύτερος εχθρός που έχουμε είναι η άγνοια. Μεγαλύτερος σύμμαχος της άγνοιας, όμως, είναι η ατιμωρησία. Το ελληνικό Δημόσιο για λόγους εσκεμμένους ή ακούσιους, είναι σήμερα νομικά διάτρητο στη μάχη κατά της παρενόχλησης. Στόχος μας ήταν να προτείνουμε τρόπους να αναγνωρίσει και να κλείσει αυτά τα κενά. Προφανώς, οι αλλαγές αυτές θα μπουν σε διαβούλευση και έχουν δρόμο μπροστά τους. Αλλά εδώ προσπαθούμε να δείξουμε ποια είναι η σωστή κατεύθυνση.

Τα πράγματα όμως, έμειναν στη μέση και σήμερα θα ήθελα να παροτρύνω την κα Κατριβάνου που είναι πλέον υπεύθυνη για την προώθηση αυτών των αλλαγών να προχωρήσει. Κυρία Κατριβάνου, ο Δήμαρχος και η παράταξή σας το έχει στηρίξει. Το έχουν στηρίξει όλες μας οι παρατάξεις και αυτό είναι ανάσα ελπίδας σε αυτό το νοσηρό πολιτικό κλίμα. Εσείς μπορείτε να το κάνετε πράξη. Πιστεύω ότι σας δώσαμε ό,τι χρειάζεστε και είμαστε στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε αν υπάρχει κάτι που δεν εξηγήσαμε σωστά. Κάνω έκκληση σε σας, πριν κλείσει η θητεία αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσετε στις αλλαγές που όλοι έχουμε συμφωνήσει.

Δείτε τι γίνεται εκεί έξω. Φανταστείτε αν μπορούσε ο κόσμος να ακουμπήσει τις ελπίδες του σε κάτι που λειτουργεί προς όφελός του.

Σας ευχαριστώ.