-Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και βιώνουμε απίθανες τεχνολογικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται τα παιδιά μας και εκπαιδευόμαστε όλοι μέχρι το τέλος της ζωής μας. Με διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης, άλλον ρόλο στις ανθρωπιστικές σπουδές και μία τεχνητή νοημοσύνη η οποία ήδη σήμερα γράφει τις εκθέσεις των παιδιών μας. Η κ. Κεραμέως και ο κ. Φίλης που βρέθηκαν προηγουμένως στην εκπομπή, δύο παλαίμαχοι Υπουργοί Παιδείας, συζητούσαν λες και είμαστε στον 18ο αιώνα σ’ ένα σύστημα Παιδείας που φτιάχτηκε για τη Βιομηχανική Επανάσταση. Όταν ο πολίτης παρακολουθεί αυτού του είδους τη συζήτηση, απορεί σχετικά με το τι κάνουμε εμείς στην πολιτική, καθώς βλέπει πως το παιδί του αντιμετωπίζει νέα προβλήματα και οι Υπουργοί Παιδείας συζητούν σαν να βρίσκονται ακόμη στο χθες.

-Η απλή αναλογική αποτελεί την ύψιστη μορφή δημοκρατικού συστήματος, πολλοί θεωρούν ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ στην Ελλάδα. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον Δήμο της Αθήνας, ο κ. Μπακογιάννης χρειάζεται μόνο 3 ψήφους για να περάσει ό,τι θέλει. Η αντιπολίτευση που έχει, δεν είναι μια άγονη αντιπολίτευση, δεν λέμε όχι σε όλα, αξίζει τον κόπο ο κ. Μπακογιάννης να προσπαθήσει να πείσει κι άλλους δημοτικούς συμβούλους πέρα από τους δικούς του, ώστε να πάει ο τόπος μπροστά και να μη καταστρέφεται άλλο η Δημοκρατία, μας.

-Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο δε θα έμπαινε ποτέ σε μία Κυβέρνηση συνεργασίας για να εκβιάσει, η απλή αναλογική δεν είναι ένα σύστημα μικρών κομμάτων που εκβιάζουν. Έχουμε ένα πρόγραμμα ξεκάθαρο και έχουμε δηλώσει ότι οποιαδήποτε συνεργασία, θα γίνει πάνω σε αυτό το πρόγραμμα. Αν θεωρήσουμε a priori ότι η απλή αναλογική είναι σύστημα εκβιαστών, υποτιμούμε τη Δημοκρατία.
Η απλή αναλογική που έγινε στους Δήμους έχει δύο προβλήματα: πρώτον, ενώ είναι απλή αναλογική, το σύστημα επιβάλλει δεύτερη Κυριακή. Πρόκειται για νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διαφωνώ, διότι στη δεύτερη Κυριακή βγάζει παντοδύναμο Δήμαρχο χωρίς να έχεις ασφαλιστικές δικλείδες για το τι ακριβώς γίνεται σε περιπτώσεις που το πρώτο κόμμα δεν έχει πάνω από 20%. Δεν αφορά τη νοοτροπία του λαού η απλή αναλογική. Δεν είναι ένα “κοστούμι” που μπαίνει στον λαό, αλλά στους πολιτικούς. Είναι ώρα να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, να συζητήσουμε χωρίς φανατισμούς και χωρίς ακραίες φωνές, διότι η Δημοκρατία δεν είναι έπαθλο ενός ώριμου λαού, αλλά ένα εργαλείο που ωριμάζει το πολιτικό σύστημα.

-Στην απλή αναλογική δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Με τα ποσοστά που βλέπουμε σήμερα στις δημοσκοπήσεις, όλα τα κόμματα είναι ηττημένα. Το γεγονός ότι βγαίνει πρώτο ένα κόμμα, με μικρή διαφορά από το δεύτερο, δεν του δίνει το δικαίωμα της παντοδυναμίας.

-Πώς να συνεργαστείς με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει διαλευκάνει την υπόθεση των υποκλοπών; Αν αύριο για παράδειγμα συνεργαστεί ο κ. Βελόπουλος με τον κ. Μητσοτάκη, πως θα γνωρίζουμε ότι αυτή η συνεργασία δεν είναι προϊόν εκβιασμού αλλά πολιτικής σύγκλησης; Απ’ όσο γνωρίζω, υπάρχουν και βουλευτές της ΝΔ που είναι θύματα αυτών των υποκλοπών, άρα δεν είναι θέμα Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι θέμα του κ. Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, γνωρίζουμε τις προτεραιότητές του. Ο κ. Τσίπρας μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι έτοιμος να δώσει δύναμη στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στους Συνεταιρισμούς, στα Επιμελητήρια, κάτι που είναι κομβικό για τη Δημοκρατία. Αντίθετα, έχει προσπαθήσει να χειραγωγήσει κάθε φορέα και κάθε θεσμό ο οποίος είναι κοντά στον λαό και λογοδοτεί στον λαό. Όπως και ο κ. Βορίδης που έχει δημιουργήσει το πιο συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας στους Δήμους.

-Δε χρειάζεται να φοβάται ο κόσμος τις Κυβερνήσεις συνεργασίας που στηρίζονται πάνω σε προγραμματική βάση. Υπάρχει ένας απίστευτος εθισμός στην εξουσία χωρίς έλεγχο. Η εξουσία χωρίς έλεγχο όμως οδήγησε στην ΕΥΠ και στα Τέμπη. Αυτές οι δύο περιπτώσεις κοστίζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη Νέα Δημοκρατία σήμερα. Είναι λάθη τα οποία συνέβησαν, διότι δεν είχαν έναν άνθρωπο να τους πει «βάλτε φρένο εδώ πέρα».

-Γνωρίζω τι σημαίνει πληθωρισμός. Είμαι μέσα στην αγορά και γνωρίζω ότι οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται πολύ πριν αρχίσει να συζητά για αυτό η Κυβέρνηση. Εμείς βλέπαμε τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές τον Σεπτέμβριο και εσείς αρχίσατε να συζητάτε για το όλο θέμα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και έπειτα από 2 μήνες για να αρχίσετε να συζητάτε τη λήψη των μέτρων για την κοινωνία μας. Δε θα συνέβαινε αυτό, αν η ΝΔ είχε οποιαδήποτε επαφή με το τι συνέβαινε μέσα στην κοινωνία και στην αγορά. Υπήρξε τεράστιο χάσιμο χρόνου που το πλήρωσε ο ελληνικός λαός και ειδικότερα τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός έχει ροκανίσει τον μισθό, τον βασικό μισθό και έχει πέσει το εισόδημα της Ελληνίδας και του Έλληνα κατά 7%. Λοιπόν, αυτή είναι η πολιτική της ανέλεγκτης Κυβέρνησης. Η ΝΔ ενοχλείται τόσο πολύ με το να υπάρχει μία άλλη φωνή που να τους λέει «κάντε λίγο κράτει εδώ πέρα», ώστε να εφαρμοστούν διαφορετικές πολιτικές και να πάει μπροστά ο τόπος, αντί να κάνουν ό,τι θέλουν;

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου, στο Attica TV, στην εκπομπή «Casus Belli», με τον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο:

https://www.youtube.com/watch?v=ANx32XBIdJ8