“H πιο σημαντική αλλαγή που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Eίναι ένα καινούργιο σύστημα το οποίο xωρίς καμία αμφιβολία φέρνει μια εμβάθυνση της δημοκρατίας κάνει μία τομή ουσιαστικά στη δυνατότητα να εκπροσωπείται σωστά ο πολίτης της κάθε τοπικής κοινωνίας στο δημοτικό συμβούλιο και υπό αυτή την έννοια είναι πάρα πολύ θετικό. Από την άλλη επειδή δεν υπάρχει μία παράδοση στην απλή αναλογική τα πρώτα δημοτικά συμβούλια που θητεύουν κάτω από αυτό το σύστημα δοκιμάζονται στο κατά πόσον έχουν την ωριμότητα τόσο τη συλλογική όσο και την ατομική να αντεπεξέλθουν σε αυτή την καινούρια πρόκληση.

Ο Καλλικράτης ήταν μία πολύ μεγάλη τομή τα υπόλοιπα είναι μερεμέτια. Τι εννοώ. Η μεγάλη πρόκληση που έχει η Ελλάδα μπροστά της είναι να αποσυγκέντρωσει την εξουσία του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Έχουμε δει ότι οι περισσότερες αποτυχίες του κεντρικού κράτους είναι να ανταποκριθούν στις ανάγκες τοπικών κοινωνιών όπως είναι η Ήπειρος, η Θράκη, η Κρήτη. Ακριβώς επειδή κρατάει όλη την εξουσία στα χέρια του χωρίς να έχει τη γνώση που έχουν οι τοπικές αρχές. Λοιπόν, η συγκέντρωση της εξουσίας σε φορείς οι οποίοι είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη είναι κομβική. Άρα, με τον Καλλικράτη έγινε το πρώτο βήμα από κει και πέρα αντί να εμβαθύνουμε την αρχή δημιουργούμε συνέχεια εμπόδια.  Αυτό που πήγε να κάνει με την απλή αναλογική η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μία σωστή κατεύθυνση, το έκανε δημιουργώντας τις δύο Κυριακές που είναι προβληματικές και φέρνοντας τον κύριο Θεοδωρικάκου να προσπαθήσει να το διορθώσει αυτό δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία από αυτή που θα έπρεπε στις οικονομικές επιτροπές. Εκεί που πήγε να γίνει ένα σωστό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση μετά έγιναν δύο βήματα πίσω πράγμα που καθιστά την τοπική αυτοδιοίκηση υποχείριο του κεντρικού πολιτικού συστήματος.”

“Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι μετά από όλη αυτή την παραφιλολογία που υπήρχε περί επιτελικού κράτους ο πρωθυπουργός έφερε ένα νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος το οποίο δεν αναφέρει καν την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιτελικό κράτος χωρίς τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τα επιμελητήρια χωρίς τους συνεταιρισμούς δεν υπάρχει. Αν δεν μοιραστεί η εξουσία πιο κάτω η εξουσία παραμένει στον κεντρικό πολιτικό σύστημα και άρα δεν λογοδοτεί. Εδώ τι έκανε; Την πήγε ακόμα πιο πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού. Επιτελικό κράτος είναι όταν διαχέεται η εξουσία πιο κοντά στον Πολίτη όχι όταν ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά για να είναι πιο συγκεντρωμένη.  Δεν κινείται στην σωστή κατεύθυνση. “

“Σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε κάποια χρήματα για να ανοίξουμε καινούργιες αγορές. Η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Θράκη είναι τρεις περιοχές που έχουν τρομερή δυνατότητα ανάπτυξης γι αυτό που λέμε τουρισμός περιπέτειας. Που με λίγες επενδύσεις μπορεί να φέρεις μεγάλο αποτέλεσμα σε περιοχές  από τις πιο φτωχές της Ευρώπης. Αντί να επενδύουμε εκεί που ήδη υπάρχουν χρήματα είναι κομβικής σημασίας να επενδύσουμε στις περιοχές που έχουν δυνατότητες. Αντί να κρίνουμε με το που έχει δημιουργηθεί ο πλούτος να κρίνουμε με το που μπορεί να δημιουργηθεί ο πλούτος. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν μπορεί να τις πάρει το κεντρικό πολιτικό σύστημα που δεν αναγνωρίζει που υπάρχει προοπτική. Πρέπει να στηριχθείς στις τοπικές κοινωνίες εκεί που πραγματικά υπάρχει η γνώση. Ακριβώς αυτή η πρακτική πρέπει να αλλάξει και να τελειώνουμε με αυτές τις ιδεοληψίες του παρελθόντος που έχουν καθηλώσει ουσιαστικά όλα τα κόμματα, να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη και να μην φέρνουν πραγματικές καινοτόμες ιδέες και πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.”

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=UqX3yBIfdsc