Πρωτόκολλο της 3ης Μικτής Επιτροπής Τουρισμού και Διακήρυξη του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό υπέγραψαν σήμερα στη Βουλιαγμένη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

Ο κ. Γερουλάνος, κατά την έναρξη των εργασιών του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό και της 3ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής, καλωσορίζοντας τους “Τούρκους φίλους” υπογράμμισε: “Ανέκαθεν ο τουρισμός έχει συμβάλει στην ειρήνη μεταξύ των λαών διότι βοηθάει να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Τώρα, όμως, θα συμβάλει ακόμη πιο ριζικά μετατρέποντας παλιούς ανταγωνιστές σε συμμάχους. Ο Πρωθυπουργός έχει πει πως αν τα οικονομικά οφέλη για εκείνους που επενδύουν σε κοινές δράσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεπεράσουν τα οφέλη εκείνων που επενδύουν στην ένταση, η Ελλάδα και η Τουρκία θα ζήσουν ειρηνικά και θα μεγαλουργήσουν οικονομικά”. Ο κ. Γερουλάνος εστίασε στη σημασία της συνδυαστικής δυναμικής που μπορούν να αναπτύξουν η Ελλάδα και η Τουρκία με στόχο την προσέλκυση των επισκεπτών από τις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία. Αναφερόμενος στη σημασία της προσβασιμότητας ο κ Γερουλάνος ανέφερε: “Η Ελλάδα θα συνεχίσει με όλες της τις δυνάμεις της να εργάζεται για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες του Schengen στην Ευρώπη τόσο επειδή αυτό είναι το σωστό για τους φίλους της Ευρώπης όσο και διότι είναι το σωστό για τις οικονομίες μας. Στην προσπάθεια που θα αναπτύξουμε μαζί ως ελληνικός και τουρκικός τουρισμός θα εξαντλήσουμε όλα τα όρια που μας δίνει η συμφωνία ώστε να μην γίνει η παροχή θεωρήσεων ο ανασταλτικός παράγοντας της προσπάθειας. Και ο πρώτος χώρος που πρέπει να κοιτάξουμε είναι τα παράλια. Το εμπόριο και ο τουρισμός που θα αναπτυχθούν στα παράλια θα λειτουργήσουν ανασταλτικά σε κάθε ένταση”.

Ο Τούρκος υπουργός από την πλευρά του έκανε λόγο για περεταίρω συντονισμό της συνεργασίας στο πολιτιστικό και το τουριστικό πεδίο προτείνοντας μάλιστα και την κοινή παρουσία Ελλάδος-Τουρκίας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένων αγορών. Το πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών, όπως επεσήμανε, εντοπίζεται κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θρησκευτικού τουρισμού.

Το συντονισμό της συζήτησης στο φόρουμ έκανε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ενώ το λόγο έλαβαν ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιώργος Τελώνης, ο πρόεδρος της TURSAB Μπασαράν Ουλούσοη και ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία και σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2012 στη Σμύρνη.