Ως χώρα, έχουμε κατακτήσει τη δυνατότητα να εκπέμπουμε, πλέον, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην Κυβέρνηση, ένα ενιαίο μήνυμα σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά ζητήματα, την άμυνά μας. Η Ελλάδα, είναι στο επίκεντρο πολλών κινδύνων και το ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, είναι ότι αυτός ο πόλεμος είναι το δεύτερο μέτωπο μιας επικίνδυνης έντασης. Αυτή η ένταση, αναπτύσσεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης και έχει ακόμα πολλές προεκτάσεις. Αν υπάρξει, για παράδειγμα, μία εμπλοκή του Ιράν ή ένα δύσκολο σκηνικό στην Ταϊβάν. Υπάρχουν διάφορα μέτωπα, αυτήν τη στιγμή, που είναι πολύ «εύφλεκτα», τα οποία πρέπει συνολικά να διερευνηθούν, διότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος, αλλά έχει και αρκετές δυνατότητες παρέμβασης μεταξύ των δυνάμεων που εμπλέκονται.

Η Ελλάδα, κερδίζει πάντα όταν είναι γέφυρα και χάνει πάντα, όταν είναι σύνορο. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε, γιατί όλες οι δυνάμεις -στην ιστορία της χώρας- μάς θέλουν ως σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αλλά η πραγματική δύναμη της ελληνικής διπλωματίας, είναι όταν κινείται άνετα μεταξύ των διάφορων δυνάμεων.

Υπάρχει μία συμφωνία, μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, νεοσύστατου ελληνικού κράτους και της Αυστροουγγαρίας, όπου και οι 3 διπλωμάτες που υπέγραψαν, ήταν Έλληνες. Αυτή, είναι η δύναμή μας και αυτό είναι που πρέπει να καλλιεργήσουμε στον χρόνο που έρχεται μπροστά μας, γιατί τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα.

-Ενώ τα κόμματα, στον δεύτερο γύρο, κατέβασαν τους δικούς τους υποψήφιους, σε πολλά μέρη της χώρας υπήρξε μια σύγκλιση δυνάμεων σε διάφορα επίπεδα. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεν εξελέγησαν μόνο με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με της ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο κύριος Αρναουτάκης, στην Κρήτη. Αυτό, σημαίνει ότι από κάτω προς τα πάνω, ξεκίνησε ως φυσικό επόμενο ένας εποικοδομητικός διάλογος, μιλάμε για τις τοπικές κοινωνίες, όπου χωρούν συγκλίσεις. Έτσι, επετεύχθη η μεγάλη νίκη στην Αθήνα, έτσι ήρθαν και οι μικρότερες, αλλά εξίσου σημαντικές νίκες, στον Βύρωνα, στην Καλαμαριά, στις οποίες οι δυνάμεις οι προοδευτικές συντάχθηκαν απέναντι σε έναν υποψήφιο της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει τεράστια βήματα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας περάσει σε αυτήν εξουσίες και πόρους. Αντίθετα, το νομοσχέδιο που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν ένα νομοσχέδιο χειραγώγησής της. Άρα, πώς να συζητήσουμε με νέες υποψηφιότητες ενώ δεν έχουμε καν συμφωνήσει πάνω σε τέτοια θέματα;

Αυτή η προσπάθεια, η οποία έχει γίνει στη βάση, αξίζει να αγκαλιαστεί, να χειροκροτηθεί και να προφυλαχθεί. Οποιαδήποτε συζήτηση από πάνω προς τα κάτω, γίνεται συνήθως εποικοδομητικά. Το να προσπαθήσουμε να την κλείσουμε μέσα στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου, πιστεύω ότι είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε από τη στιγμή που έχει γεννηθεί κάτι όμορφο σε κάποια σημεία της χώρας το οποίο έχει εξαιρετικά πολιτικά αποτελέσματα.

Δείτε τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, στην εκπομπή Συνδέσεις με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου στο παρακάτω βίντεο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video