-Όλη η πορεία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, αφού θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ώριμος για την ύψιστη μορφή Δημοκρατίας, η οποία προσφέρεται με την απλή αναλογική. Ο κ. Τσίπρας, παρόλο που ψήφισε την απλή αναλογική, δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της, αφού κατά τα λεγόμενά του δεν επιθυμεί «Κυβέρνηση Ηττημένων». Δείχνει πως θέλει να κυβερνήσει με όρους ενισχυμένης αναλογικής όπου το πρώτο κόμμα παίρνει ένα μπόνους, για να μπορέσει να έχει αυτοδυναμία.
Στην απλή αναλογική για να είσαι κερδισμένος, πρέπει να συγκεντρώσεις το 51%, το οποίο ενδεχομένως να μη συμβεί. Όταν η Νέα Δημοκρατία έχει 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 29%, τότε αντίστοιχα έχει το καθένα ξεχωριστά το υπόλοιπο 70% των Ελλήνων απέναντί του. Επομένως, κερδισμένος δεν είναι κανείς. Πάνω σ’ αυτή τη βάση, ο κ. Τσίπρας δεν είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να συνθέσει το πολιτικό πλαίσιο για να πάμε μπροστά, γιατί χρειαζόμαστε κάποιον που αντιλαμβάνεται τι σημαίνει απλή αναλογική και τι συνεργασίες.

-Χρειαζόμαστε, από την πρώτη Κυριακή, μια Κυβέρνηση η οποία θα συνθέσει πολιτικές και θα προχωρήσει σε έλεγχο της εξουσίας. Στην Ελλάδα σήμερα τα δύο θέματα που έχουν πλήξει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία, είναι οι υποκλοπές και το δυστύχημα των Τεμπών. Η Νέα Δημοκρατία και στις δύο περιπτώσεις άλλαξε τους κανόνες που ίσχυαν, για να είναι δικοί της άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης. Άλλαξε τον νόμο, για να βάλει τον δικό της άνθρωπο στην ΕΥΠ και τον δικό της άνθρωπο στους σιδηροδρόμους, στη θέση του σταθμάρχη στη Λάρισα. Αυτό θα έπρεπε να δείχνει και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ανέλεγκτη εξουσία είναι καταστροφική για τη χώρα.
Πρέπει να αφήσουμε αυτές τις πρακτικές πίσω και να αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά για το καλό του τόπου. Για εμάς, το καλό του τόπου είναι να γίνουν οι συστημικές αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να μπει ένα χαλινάρι στην ανεξέλεγκτη εξουσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει γίνει χειρότερος με το «επιτελικό κράτος».

-Η Δημοκρατία δε δίνεται σ’ έναν λαό, όταν ωριμάσει. Η Δημοκρατία τίθεται ως πολίτευμα, για να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα. Αν είναι κάτι ανώριμο αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το πολιτικό σύστημα και όχι ο κόσμος. Μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία, να κάνουμε τη Δημοκρατία μας πιο δυνατή και δεν γίνεται να την «κλωτσήσουμε», επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει άλλο επίπεδο Δημοκρατίας, υψηλότερο από αυτό που έχουμε σήμερα.

-Ο φόβος που χρησιμοποιείται με σκοπό την πόλωση είναι ένα είδος «επικίνδυνου μάρκετινγκ». Δηλαδή, εάν δεν είναι αυτοδύναμος ο Μητσοτάκης, κινδυνεύει η χώρα ή αν δεν είναι πρώτος ο Τσίπρας, δεν μπορούμε να έχουμε Κυβέρνηση συνεργασιών. Αυτή είναι μία πόλωση, η οποία προέρχεται από τη διάθεση να βάλουμε τον φόβο πάνω στο τραπέζι. Οι Έλληνες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται και το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι καμία εξουσία πλέον στη χώρα δε θα είναι ανέλεγκτη. Να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, όπως υπάρχουν σε όλες τις σύγχρονες Δημοκρατίες, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όταν κάποιος πάρει τα ηνία της χώρας, θα ελέγχεται. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Αμερική έχουν οδηγήσει πολιτικούς τους στα δικαστήρια, όταν υπήρξαν υπόνοιες ότι έγινε κάτι παράνομο. Στην Ελλάδα όσο παραμένει ανέλεγκτη η εξουσία, τόσο δεν μπορεί να υπάρξει αντίστοιχος έλεγχος.
Ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει και είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα, να ψηφίσουμε με διάθεση αλλαγής πορείας και να προχωρήσουμε σε Κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες θα έχουν πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να υπάρχουν έλεγχοι στην εξουσία.
Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο από τα 3 κόμματα του οποίου τα ποσοστά αυξάνονται σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, διότι έχουμε ένα φρέσκο πρόσωπο για Πρόεδρο και ένα πρόγραμμα που κατανοεί ο κόσμος. Με βάση αυτά μπορούμε να γίνουμε καταλύτης της επόμενης μέρας.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στο «Action24» με τους δημοσιογράφους Μαρία Αραμπατζή και Θοδωρή Βγενή:

https://www.youtube.com/watch?v=rDvnC8r3CW0