Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από την κυβέρνηση της ΝΔ και ποιες από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πρώτες μέρες του κ. Μητσοτάκη φαντάζουν θετικές διότι ανατρέπουν την αδράνεια του κ. Τσίπρα. Κανείς όμως δεν ρωτάει «για πού το βάλαμε;» και έτσι επιβάλλεται η λογική του «ανοίξαμε για δουλειές και σας περιμένουμε». Άρα, βάζουμε την οικονομία πάνω από τον Άνθρωπο και τη διεκπεραίωση πάνω από την πολιτική.  Μιλάμε για το άσυλο αντί για το πώς θα αναβαθμιστεί το πανεπιστήμιο, μιλάμε για την κυβερνησιμότητα των δήμων αντί να μιλάμε για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας, μιλάμε για την προσέλκυση ξένων επενδυτών αντί να μιλάμε για το πώς εμείς οι Έλληνες θα εμπιστευτούμε την οικονομία μας, πώς εμείς θα επενδύσουμε στη χώρα και στα παιδιά μας.  Η αντιπολίτευση δυστυχώς παρακολουθεί ανήμπορη τις εξελίξεις. Ίσως είναι νωρίς.

Κατά την άποψή σας, ποιο μήνυμα έστειλαν μέσω της κάλπης οι ψηφοφόροι στο ΚΙΝΑΛ;

Ήταν ψήφος επιβίωσης. Πολλοί νιώθουν ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό φέρνει τις ψήφους στο ΚΙΝΑΛ, η προοπτική σοβαρής και δημιουργικής κεντροαριστεράς θα πάψει να υφίσταται. Μας έδωσαν, λοιπόν, αρκετές ψήφους για να επιβιώσουμε, αλλά όχι αρκετές για να συνεχίσουμε όπως ήμασταν. Προφανώς, ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε και να σηκώσουμε τα μανίκια.  Να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται ώστε να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία, σε κάθε Έλληνα πολίτη, μια νέα πρόταση στρατηγικής, νέες προοδευτικές θέσεις και προτάσεις για τη ζωή του. Η κούρσα μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα εκφράσει την Κεντροαριστερά, θα κριθεί από το ποιος θα παρουσιάσει όραμα που αφορά τον Έλληνα και το μέλλον της χώρας και όχι από το ποιος ρίχνει τις καλύτερες ατάκες στη Βουλή.

Εν όψει συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ δηλώνετε «παρών» για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Γιατί; Και ποιο είναι το όραμά σας για το κόμμα;

Πιστεύω ότι η δημοκρατία θα αναγεννήσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και θα δώσει φτερά στο Κίνημα Αλλαγής.  Ότι μια ειλικρινής διάθεση σύνθεσης απόψεων και τάσεων είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να δώσει στον χώρο δύναμη.  Το όραμα, λοιπόν, για το ΠΑΣΟΚ είναι να αξιοποιήσει τις αρχές και αξίες του για να κάνει πάλι την κεντροαριστερά την έκφραση των συλλογικών και ατομικών προσδοκιών μας.  Δουλειά μας, να μεταφράσουμε αυτές τις αρχές και αξίες σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον Έλληνα σήμερα. Άρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πραγματικό, ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο το οποίο να δουλέψει σοβαρά τη στρατηγική, τις θέσεις και το καταστατικό του κόμματος. Αν τα πράγματα προχωρήσουν έτσι, η αλλαγή ηγεσίας μπορεί να περιμένει. Αν όχι, εδώ και καιρό έχω δηλώσει «παρών» για να κάνω πράξη αυτά που πιστεύω.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου.