-Αύριο θα έχουμε την ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή. Ποια εικόνα έχετε διαμορφώσει για τη δράση της;

Περιμένει κανείς την ετυμηγορία για να αποφασίσει αν η Χρυσή Αυγή είναι πολιτικά ένοχη; Εγώ όχι και πιστεύω ότι κάνουμε λάθος να βάζουμε τέτοιο βάρος στην απόφαση της δικαστικής εξουσίας. Αυτοί έχουν μια δουλειά να κάνουν και όλοι ελπίζουμε ότι θα την κάνουν χωρίς να δειλιάσουν. Αλλά δεν τελειώνει εκεί ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής.

Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που θέλει να καταλύσει τη Δημοκρατία, που θέλει να διχάσει την ελληνική κοινωνία, που βάζει Έλληνες εναντίον Ελλήνων και τους παροτρύνει να χρησιμοποιούν βία, που πιστεύει ότι μια ανθρώπινη ψυχή αξίζει πιο πολύ από μια άλλη επειδή γεννήθηκε σε άλλη χώρα.

Η Χρυσή Αυγή και η δράση της δεν είναι μόνο αντίθετες στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι διαμετρικά αντίθετες σε κάθε στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού. Και μόνο το γεγονός ότι πολιτικά τους πρότυπα είναι οι ναζί της Γερμανίας καθιστά την ηγεσία της Χρυσής Αυγής βαθύτατα ανθέλληνες.

Όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Χρυσή Αυγή έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ελληνικής κοινωνίας και κατά του ελληνικού πολιτισμού και θα πρέπει να τους κυνηγήσουμε μέχρι να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά.

-Τα ανοιχτά σχολεία είναι προϋπόθεση για το διάλογο υπουργείου Παιδείας και μαθητών;

Προφανώς. Η κατάληψη είναι ακραίο πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν όλα τα άλλα μέσα έχουν εξαντληθεί. Αν μια κυβέρνηση έχει συστηματικά αγνοήσει δίκαια αιτήματα της μαθητικής κοινότητας. Όταν οι καταλήψεις δεν έχουν πολιτική στόχευση και δεν αποφασίζονται στο τέλος μιας διαπραγμάτευσης με τους υπεύθυνους, γίνονται εργαλεία μικροκομματικών συμφερόντων ή πεδία διασκέδασης μπαχαλάκηδων.

Με τεράστιο όμως κόστος για τους μαθητές που δεν έχουν την πολυτέλεια να πηγαίνουν στο φροντιστήριο. Ένα κόστος που όσοι το αγνοούν είναι κοινωνικά ανάλγητοι.

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα της νέας γενιάς για τα οποία και εγώ θα έκλεινα το σχολείο μου. Το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα, το υπέρογκο «υπόγειο» κόστος της δήθεν δωρεάν εκπαίδευσης, οι ελλείψεις στα σχολεία, η ανασφάλεια για το μέλλον. Όλα είναι θέματα για τα οποία η μαθητική κοινότητα έχει άποψη και είναι αντιδημοκρατικό να μην ακούγεται η άποψή της. Αλλά δεν έχω ακούσει ούτε ένα από αυτά να εκφράζονται από τους καταληψίες.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.