-Υπάρχει ανησυχία σχετικά με τα οικονομικά προγράμματα, καθώς αν συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα μνημόνια. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέει και το ΠΑΣΟΚ αλλά και εγώ, εδώ και καιρό. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε αυτήν την πορεία είναι να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας. Όσο συρρικνώνεται η παραγωγική βάση, δηλαδή όσο λιγότεροι είναι αυτοί που καρπώνονται τα μεγάλα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο πιο βέβαιο καθίσταται το γεγονός πως θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια και πως αυτά τα μνημόνια θα τα χρεωθούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα άμεσα, είναι να διευρυνθεί η παραγωγική της βάση, αντί να πηγαίνουν τα πολλά σε λίγους, να πηγαίνουν σε όσες περισσότερες Ελληνίδες και όσους περισσότερους Έλληνες γίνεται. Να ανοίξουν παραγωγικές διαδικασίες που σήμερα παραμένουν κλειστές, επειδή το κεντρικό κράτος θέλει να τα ελέγχει όλα.
Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από μια συγκεντρωμένη εξουσία, ούτε από μια συγκεντρωμένη παραγωγική βάση. Για παράδειγμα, οι ΑΠΕ είναι μια μεγάλη ευκαιρία εκδημοκρατισμού της ενέργειας. Μπορούμε να πάρουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να τις πάμε σε Συνεταιρισμούς, σε Επιμελητήρια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκεί δηλαδή που θα καρπωθούν τα κέρδη από αυτήν τη διαδικασία, περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία με την ανάληψη της εξουσίας, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις Ενεργειακές Κοινότητες. Πρόκειται για μια επιμονή, τα μεγάλα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τα παίρνουν λίγοι. Το ίδιο παρατηρείται και στην Υγεία αλλά και σε κάθε τομέα, ο οποίος αύριο θα μπορούσε να είναι τομέας ανάπτυξης για τη χώρα. Η επιλογή να πάνε σε λίγα χέρια, είναι αυτό που κρατάει περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες εκτός και σε αυτό συμμετέχει και το νοσηρό τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Ο μόνος λόγος να συμμετέχουμε σε μια Κυβέρνηση είναι, για να «μπολιάσουμε» την πολιτική που έκανε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη τετραετία. Δεν έχει νόημα για το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει πολιτικές, για να συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν. Άλλωστε, αν ο ελληνικός λαός επιθυμούσε να παραμείνει η παρούσα πολιτική πραγματικότητα ή να επιστρέψει σε αυτήν που υπήρχε τέσσερα χρόνια πριν, θα έβγαζε κάποια από αυτά τα κόμματα αυτοδύναμα. Ο λαός σήμερα ζητά από τα κόμματα να παίξουν έναν ρόλο και καλό είναι αυτός ο ρόλος να είναι εποικοδομητικός, να είναι για το καλό της χώρας και να αφήσει τη χώρα καλύτερη για τα παιδιά μας.

-Υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα, όμως υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν είμαστε πεπεισμένοι ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει στον χώρο της κεντροαριστεράς. Για παράδειγμα, επιθυμεί ή όχι τη συγκέντρωση εξουσίας, επιθυμεί ή όχι να χειραγωγεί ακόμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως προσπάθησε να κάνει με τα Επιμελητήρια και τους Συνεταιρισμούς. Αυτά είναι κομβικά σημεία για τη λειτουργία της Δημοκρατίας αλλά και σημεία διαφοράς μας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Η παρούσα εκλογική αναμέτρηση έχει ένα καινούργιο εκλογικό σύστημα, στο οποίο όμως τα δύο μεγάλα κόμματα επιμένουν να ελπίζουν ότι βρίσκονται ακόμη στο παλιό. Στην απλή αναλογική κερδισμένος είναι μόνο όποιος πάρει το 51%, ή το 46% για να είμαστε και τυπικά σωστοί. Στην ενισχυμένη αναλογική, ο πρώτος παίρνει τις παραπάνω έδρες και είναι «νικητής», ενώ στην απλή αναλογική δεν υπάρχουν νικητές και δεν υπάρχουν χαμένοι.
Αν έχεις 31% και αν έχεις 29% δεν έχει μεγάλη διαφορά, αφού πάλι έχεις το 70% του λαού απέναντί σου. Για να σχηματιστεί Κυβέρνηση, πρέπει να έχεις έναν Πρωθυπουργό ο οποίος σέβεται την απλή αναλογική και κάνει συνθέσεις.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στο OPEN με τους δημοσιογράφους Ευλαμπία Ρέβη και Γιώργο Σιαδήμα: 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video