Το 2023 βρίσκει τη χώρα μας να χάνει τη μάχη της ακρίβειας, γεγονός που βυθίζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά, όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε απόγνωση. Η μόνη απάντηση της Κυβέρνησης «δια πάσαν νόσον» είναι ακόμα ένα pass, αντί για λύσεις που θα ανακούφιζαν πραγματικά. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης άργησε υπερβολικά να πάρει μέτρα. Η ακρίβεια δεν ξεκίνησε από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως προσπαθεί να μας πείσει. Ξεκίνησε έξι μήνες νωρίτερα, ως απόρροια του προβλήματος των εφοδιαστικών αλυσίδων, πράγμα που αύξησε το κόστος των πρώτων υλών. Τους είχαμε προειδοποιήσει αλλά πίστευαν ότι όλα θα τελειώσουν γρήγορα. Ύστερα ήρθε το αλόγιστο τύπωμα χρήματος από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Κεντρικές τράπεζες. Στο τέλος, ο πόλεμος αποτέλεσε το «κερασάκι στην τούρτα». Η Κυβέρνηση έχασε 9 μήνες στους οποίους θα μπορούσε να έχει κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στην αγορά και παρεμβάσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ο συνδυασμός των καθυστερήσεων οδήγησε στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Ειδικά για το κόστος του ρεύματος, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς, αν η Κυβέρνηση χρησιμοποιούσε έγκαιρα άλλο ένα πολύτιμο εργαλείο, τις Ενεργειακές Κοινότητες. Σκοπός τους είναι η παραγωγή φθηνής, καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσα από μη κερδοσκοπικούς Συνεταιρισμούς των οποίων τα κέρδη επανεπενδύονται μέσα στην εκάστοτε «κοινότητα».

Φανταστείτε τους Δήμους στην Αττική και σε όλη την χώρα να ζεσταίνουν τα σχολεία, τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία τους χωρίς να αγοράζουν από κανέναν την ενέργεια που χρειάζονται. Να μπορούν, όταν ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας από τους ξένους, να δίνουν φθηνή ενέργεια στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Φανταστείτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε γειτονιάς, τους φούρνους, τα κομμωτήρια, τα ενεργοβόρα καταστήματα να μην πρέπει να ζουν με τον εφιάλτη του κόστους ρεύματος που έχουν να πληρώσουν, διότι παίρνουν ενέργεια από Ενεργειακές Κοινότητες που έχουν οργανώσει τα Επιμελητήριά τους.

Φανταστείτε τους αγρότες μας να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα γιατί έχουν στη διάθεσή τους, την δική τους, φθηνή, καθαρή, ενέργεια μέσα από τους Συνεταιρισμούς.

Φανταστείτε ακόμη μια Αθήνα όπου κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίος παράγει τη δική του ενέργεια. Ζεσταίνει και φωτίζει το σπίτι του, φορτίζει το αυτοκίνητό του με προοδευτικά μηδενικό κόστος, γιατί ως παραγωγός ενέργειας – και μάλιστα καθαρής – εξισορροπεί την κατανάλωσή του.

Όνειρα θερινής νυκτός; Καθόλου.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ήδη εδώ. Η ατομική παραγωγή πλησιάζει. Πώς θα τις προλάβει τις εξελίξεις η Ελλάδα; Η ενεργειακή μετάβαση για να συνδυαστεί με τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, δηλαδή τις Ενεργειακές Κοινότητες, απαιτεί ηγεσία με όραμα που θα βάλει τον πολίτη πάνω από τα όποια μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και ενδυνάμωση των τοπικών συλλογικοτήτων όπως είναι οι ΟΤΑ, οι Συνεταιρισμοί και τα Επιμελητήρια.

Κάτι που δεν αφορά φυσικά τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία με το καλημέρα έδωσε «γη και ύδωρ» στα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα, απολιγνιτοποιώντας απερίσκεπτα και βίαια την Ελλάδα, εξαρτώντας την ηλεκτροπαραγωγή της όλο και περισσότερο από εισαγόμενο φυσικό αέριο και κάνοντας τα πάντα για να παραδώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας μόνο στις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες. Τρανό παράδειγμα, η απόφαση Χατζηδάκη – Μητσοτάκη για την κατάργηση της διάταξης που έδινε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες σε περίπτωση που ο φάκελός τους συνέπιπτε με αυτόν μεγάλου επιχειρηματία.

Δεν αφορά όμως ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όντας Κυβέρνηση, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να χειραγωγήσει τις συλλογικότητες που πρέπει να ενδυναμωθούν για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Το δικό μας όραμα είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, η μετάβαση στις ΑΠΕ και ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας. Με βάση τον ανεξάντλητο φυσικό μας πλούτο σε ανανεώσιμες πηγές, να παράγουμε οι ίδιοι την ενέργεια που χρειαζόμαστε, χωρίς να εξαρτόμαστε από κανέναν, και να εξάγουμε από το ενεργειακό μας απόθεμα συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και αυτό το όραμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών και κάθε νοικοκυριού μέσα από τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Ενεργειακή ανεξαρτησία απέναντι στην εξάρτηση από ξένα καύσιμα, ενδυνάμωση τοπικών κοινωνιών απέναντι στην υπερσυγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα υπουργικά γραφεία. Δύο αξίες που πηγάζουν από τις βασικές αρχές του ΠΑΣΟΚ. Οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να  προσφέρουν στη χώρα μας μία δεύτερη ευκαιρία και για τα δύο. Και οι δεύτερες ευκαιρίες στην πολιτική είναι πράγμα σπάνιο. Ας το έχουμε υπόψη όταν βρεθούμε, σύντομα, μπροστά στην κάλπη.