– Κάτι που θεωρώ θετικό είναι πως απ’ όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές το 2019, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που έχει αυξήσει τα ποσοστά του. Είμαστε στη μέση μιας διαδρομής με έναν καινούργιο αρχηγό και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Θα μπορέσουμε να σταθούμε με ξεκάθαρες θέσεις ενάντια στη πόλωση, που θα δώσουν λύση στην τοξικότητα του πολιτικού κλίματος. Ένα παράδειγμα αυτής της τοξικότητας, είναι η επίθεση του κ. Πολάκη στον κ. Ανδρουλάκη, γεγονός το οποίο θέτει στο περιθώριο τη συζήτηση που πρέπει να γίνει.

– Είναι διαφορετικό το να κάνεις μια πολιτική επίθεση και είναι διαφορετικό να επιτίθεσαι επειδή έχεις αγωνία για το ποιο Υπουργείο θα πάρεις. Η οποιαδήποτε συνεννόηση για συνεργασία θα πρέπει να γίνει βασισμένη σε μια προγραμματική βάση. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μπούμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για ένα θέμα όπως το κόμμα του κ. Κασιδιάρη. Σε αυτή τη περίπτωση, στόχος δεν πρέπει να είναι να βγει η Νέα Δημοκρατία πιο άντι-Κασιδιάρη από το υπόλοιπο σύστημα, το οποίο ίσως επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης για να ξεπλύνει τις αποφάσεις που έχει πάρει στο παρελθόν υπέρ των πιο ακραίων απόψεων μέσα στο κόμμα του.
Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει στα αλήθεια να κάνει μια τομή που να είναι συνεπής με το Σύνταγμα και να περιθωριοποιήσει τέτοιου είδους εκφράσεις μέσα στη Βουλή, αυτό μπορούμε να το κάνουμε και πίσω από τις κάμερες. Να το κάνουμε σωστά, μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο, με συμφωνία όλων των κομμάτων.

– Δεν μας ενδιαφέρει μια συνεργασία για να μοιράσουμε καρέκλες. Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση πάνω στα θέματα τα οποία πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέρμα στα ανέλεγκτα μέλη του πολιτικού σκηνικού. Πρέπει να γίνουν ενισχύσεις των θεσμών ώστε να είμαστε σίγουροι πως λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία, πως ο Πρωθυπουργός δε θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ελέγχεται από τη Βουλή και να τιμωρείται, πως θα μπουν όρια στο πόσο γρήγορα αποδίδεται η δικαιοσύνη.

– Οφείλουμε να λύσουμε θέματα όπως η υγεία και η παιδεία, τα οποία έχουν μπει για πολύ καιρό στο περιθώριο και δε συζητούνται, κάτω από τη σκιά της ακρίβειας. Τέτοια θέματα έχουν μείνει πίσω εδώ και πολύ καιρό με αυτή τη Κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ πριν από έναν μήνα περίπου και θα κάνουμε συζήτηση πάνω σε αυτή τη βάση, όχι πάνω σε καρέκλες.
Υπάρχουν παθογένειες στο πολιτικό σύστημα, οι οποίες τρέχουν και τις έχουν υπηρετήσει όλα τα κόμματα. Για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις παθογένειες, πρέπει να γίνει μια συμφωνία πάνω σε μια προγραμματική ατζέντα που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου. Να κάνουμε συνεργασία για τη χώρα και όχι για να βολευτεί ο κάθε Πρωθυπουργός ή ο κάθε βουλευτής σε μια υπουργική καρέκλα. Οποιαδήποτε συνεργασία δημιουργηθεί, θα πρέπει να στηριχτεί σε μία βάση εμπιστοσύνης. Αγωνία του κόσμου δεν είναι η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, αλλά να λυθούν τα προβλήματά του.

– Το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται μια αναμόρφωση και αυτό δε χρειάζεται να μας το πει κάποιος φιλόσοφος για να το καταλάβουμε. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αποδυναμωμένο, διότι αντί να έχουμε μια πλειοψηφία μικρών τραπεζών, έχουμε τέσσερις συστημικές τράπεζες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις αν ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν αρκεί μια κρατική τράπεζα, αλλά μια ολική αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να λειτουργήσουν μέσα από ενεργειακές κοινότητες, στις οποίες υπεύθυνη θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση που θα βοηθήσει τα αδύναμα στρώματα. Να λειτουργήσουν μέσα από τους συνεταιρισμούς, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς έχει χτυπήσει, για να ενισχυθούν οι αγρότες. Να λειτουργήσουν από τα επιμελητήρια με τα οποία να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα, υπάρχει πεδίο στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε όλοι, αρκεί να συμφωνήσουμε.

– Οποιαδήποτε λύση σχετικά με την τροπολογία του κόμματος Κασιδιάρη θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο. Δεν επιτρέπεται να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα με έναν τρόπο που δημιουργεί τεχνητή αντιπαράθεση, καθώς έτσι ο μόνος κερδισμένος είναι ο κ. Κασιδιάρης. Πρέπει να φέρουμε μια διάταξη που θα λύσει το πρόβλημα χωρίς να καθόμαστε στα τηλεοπτικά κανάλια και να συγκρίνουμε ποιος είναι πιο «αντι-Κασιδιάρης» από τον άλλον.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV με τον Γιώργο Βαθιώτη:

https://www.youtube.com/watch?v=KuqnyfAvyMg