– Από τις αρχές Αυγούστου, όταν έγινε γνωστή η υπόθεση των παρακολουθήσεων, υποστήριξα πως αν εννοεί ο κ. Μητσοτάκης τη «συγγνώμη» που είπε, θα πρέπει να πάει σε εκλογές και να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Η θεσμική εκτροπή της Δημοκρατίας ξεκινά με μία μόνο κίνηση. Η Δημοκρατία αρχίζει να διαλύεται, την ώρα που αποφασίζεις, για οποιουσδήποτε προσωπικούς ή μικροκομματικούς λόγους, να χρησιμοποιήσεις το κράτος ενάντια στους πολιτικούς σου αντιπάλους. Αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Μητσοτάκης και φάνηκε από το γεγονός ότι δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στην ερώτηση «γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη;».

Δεν υπήρχε κανένα άλλο κόμμα το οποίο να μιλούσε για μία τόσο ριζική αντιμετώπιση πάνω σ’ αυτό το θέμα.

– Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα, το οποίο προέρχεται από μία μανία συγκέντρωσης της εξουσίας μέσα στο Μαξίμου (και) το οποίο έχει φτάσει στα άκρα πλέον. Και το οποίο δυστυχώς έρχεται να υπερασπιστεί όλη η ΝΔ χωρίς να έχει την κρίση να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος το οποίο δημιουργείται με τη στάση την οποία κρατάει. Και το λέω αυτό διότι έκανα μία πολύ απλή ερώτηση πριν. Οποιαδήποτε συνεργασία αύριο με τη ΝΔ, ποιος θα φανταστεί ότι είναι πραγματικά μία συνεργασία η οποία βασίζεται πάνω σε μία πολιτική σύγκλιση και πόσοι θα φανταστούν ότι είναι προϊόν ενός εκβιασμού με στοιχεία τα οποία μπορεί να έχει μάθει κάποιος από ένα τηλέφωνο το οποίο παρακολουθούσαν.

– Μην προσπαθούμε να παίξουμε με ταμπέλες πάνω σε θεσμούς, γιατί κάθε θεσμός έχει την προσωπική, πολιτική του τοποθέτηση. Προσωπικά, δε με ενδιαφέρει αν ο κ. Ράμμος ή οποιοσδήποτε άλλος, έχει οποιαδήποτε συμπάθεια απέναντι σ’ ένα κόμμα. Εγώ, παρακολουθώ τη δουλειά του και εφόσον η δουλειά του είναι η διαφάνεια, τότε προφανώς όσοι θέλουμε τη διαφάνεια θα έχουμε μία λειτουργική σχέση.

Αυτός, είναι ο θεσμός μέσα από τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε στη διαφάνεια, προφανώς εκεί πάνω θα στηριχτούμε. Η λειτουργική αυτή σχέση υφίσταται από την ώρα που ο Πρωθυπουργός παραβιάσει νόμους και ο μόνος τρόπος να δούμε το μέγεθος της παραβίασης και του τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση, είναι να πάμε στη Βουλή, εκεί δηλαδή που υποτίθεται ελέγχεται ο Πρωθυπουργός.

Αυτή τη στιγμή, ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός, έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαξιώσει τη Βουλή από το να του κάνει έλεγχο. Αν αύριο στη θέση του οποιουδήποτε κ. Κοντολέοντα είναι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιήσει τα εργαλεία τα οποία η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί αυτή τη στιγμή για να μη λάμψει η αλήθεια, τι θα πει τότε στον ελληνικό λαό; Θα λένε «όχι, μας προσβάλλει η συμπεριφορά του α΄ ή του β’ επειδή έχει την τάδε ταμπέλα», ή θα παραδεχτούν ότι ανοίξανε την πόρτα για να χρησιμοποιείται η ΕΥΠ κομματικά;

– Το αποτέλεσμα των εκλογών δε σημαίνει ότι τελειώνει το θέμα το οποίο έχει ανοίξει ή ότι λύνεται το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα, το οποίο προέρχεται από μία μανία συγκέντρωσης της εξουσίας μέσα στο Μαξίμου, που έχει φτάσει πλέον στα άκρα.

Ένα θέμα το οποίο δυστυχώς έρχεται να υπερασπιστεί όλη η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχει την κρίση να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος το οποίο δημιουργείται με τη στάση την οποία κρατάει.

Έχουμε μία σειρά παρακολουθήσεων και χωρίς να με ενδιαφέρουν οι λίστες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, το γεγονός ότι μία Ελληνίδα ή ένας Έλληνας παρακολουθείται παράνομα, αποτελεί δημοκρατική εκτροπή.
Έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και λέει «δε γνώριζα» και ύστερα βγαίνουν και άλλα. Το ερώτημα είναι: Ούτε για αυτά ήξερε ο κ. Μητσοτάκης;
Ή ήξερε και άρα ήταν επικεφαλής προσπάθειας παρακολούθησης μιας σειράς ανθρώπων, οι οποίοι τείνουν να έχουν την πολιτική επιρροή; Είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε είναι αρχηγοί κόμματος, είτε είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.
Ή δεν ήξερε, οπότε μέσα στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη λειτουργούσε ένα παρακρατικό σύστημα το οποίο θυμίζει άλλες εποχές.
Πολύ φοβάμαι ότι η απάντηση «δεν ήξερα» είναι πιο επικίνδυνη από το «ήξερα και είμαι έτοιμος να αλλάξω για να διορθώσω τα λάθη μου». Δεν έχουμε δει καμία τέτοια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα, το ένα όργανο το οποίο πραγματικά μπορεί να δώσει λύση σε αυτά τα θέματα έχει απαξιωθεί από τον κ. Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση από τη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι επικίνδυνο.

Θα περίμενα τουλάχιστον κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να λέγανε «αφήστε τους θεσμούς να λειτουργήσουν». Πώς θα ξέρουμε ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ελέγχεται; Δε θα είναι αναγκαστικά ο κ. Μητσοτάκης. Πώς όμως θα ξέρουμε ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός, θα σέβεται τους θεσμούς της Δημοκρατίας και δε θα ανοίγει κάθε φορά αυτή η συζήτηση για το πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με το πού θα έπρεπε να είμαστε; Καλό είναι να μη θεωρήσουμε ότι η Α.Δ.Α.Ε. είναι η μόνη υπεύθυνη να δώσει λύση. Η Κυβέρνηση είναι επίσης υπεύθυνη να δώσει λύση και δυστυχώς κάνει ό,τι μπορεί αυτή τη στιγμή για να μη δοθεί λύση ποτέ.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή «Kontra24» με την Αναστασία Γιάμαλη:

 

https://www.youtube.com/watch?v=6NM3ov0BPmI