1) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με νύχια και με δόντια να «θάψει» το σκάνδαλο των υποκλοπών. Εκτιμάτε ότι θα το καταφέρει; Είναι η επίσκεψη της PEGA στην Αθήνα η τελευταία ευκαιρία ή θα αποδράσει ξανά ο πρωθυπουργός; 

Δεν θεωρώ ότι απέδρασε. Με τις υποκλοπές ο κ. Μητσοτάκης «κατάφερε» να χάσει το δεξί του χέρι, τον κ. Δημητριάδη, να απομονωθεί πολιτικά και να απομονώσει το κόμμα του όσο είναι αρχηγός του, να χάσει την εμπιστοσύνη φίλων του και να απαξιωθεί στα μάτια των αντιπάλων του εντός και εκτός Ελλάδας και να ταυτίζεται με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Όρμπαν στα διεθνή μέσα. Η μεγαλύτερη απαξίωση όμως είναι από τους ίδιους τους πολιτικούς υποστηριχτές του που μέχρι πρόσφατα τον αποκαλούσαν «θεσμικό» και σήμερα τον κατατάσσουν μεταξύ των χειρότερων. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξίωση από το «όλοι τα ίδια κάνουν» για κάποιον που περηφανεύεται ότι είναι ξεχωριστός.

Φτάνουν αυτά; Προφανώς όχι. Η Δημοκρατία βασίζεται στην αρχή ότι κάθε εξουσία ελέγχεται και εδώ έχουμε έναν Πρωθυπουργό που φαίνεται να λειτούργησε ανεξέλεγκτα. Άρα πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Τόσο για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όσο και για να είμαστε σίγουροι ότι, από εδώ και πέρα, δεν θα «κάνουν όλοι τα ίδια». Αν θέλουμε να διορθώσουμε τα απανωτά λάθη που οδήγησαν σε αυτή τη θεσμική κρίση πρέπει να γνωρίζουμε και να διορθώσουμε καθετί που μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια υποβάθμιση της Δημοκρατίας. Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης, από τον κ. Μητσοτάκη ή άλλον, αφήνει τη Δημοκρατία μας εκτεθειμένη στους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς της.

2) Έχετε μοιραστεί δημόσια δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας ιδιαίτερα υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της ίδιας πολιτικής από την κυβέρνηση. Η ΝΔ εξελέγη με «σημαία» τη μεσαία τάξη. Τελικά κέρδισε η μεσαία τάξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή ο Μητσοτάκης συνεχίζει να κερδίζει από εκείνη;

Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη με σημαία «ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τη μεσαία τάξη» και κάνει ακριβώς το ίδιο για το οποίο κατηγόρησε τους προηγούμενους. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα βάζει τις βάσεις για την επόμενη χρεοκοπία της χώρας. Κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, φτωχοποιεί τα μεσαία και χαμηλά νοικοκυριά και αυξάνει τα χρέη που θα κληθούν να πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Αυτό που δεν υπολογίζει είναι ότι την επόμενη πτώχευση θα την πληρώσουν εκείνοι που σήμερα επιδοτεί διότι οι πλουσιότεροι Έλληνες προστατεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Αν θέλουμε να έχουμε πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας μας θα χρειαστεί αναδιανομή πλούτου. Αναδιανομή που θα βάλει περισσότερες Ελληνίδες και περισσότερους Έλληνες στη δημιουργική οικονομία. Έτσι δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ τη μεσαία τάξη και έτσι θα το ξανακάνει. Με μια βασική διαφορά. Όσο η εξουσία παραμένει στα χέρια λίγων ο πλούτος επιστρέφει σε λίγα χέρια. Πραγματική αναδιανομή του πλούτου με διαρκή κοινωνική κινητικότητα μπορεί να γίνει μόνο με αποσυγκέντρωση της εξουσίας ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται πιο κοντά στον πολίτη. Όταν πετύχουμε συνεργασίες και συνέργειες τοπικών συλλογικοτήτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, των συνεταιρισμών, των πανεπιστημίων και των συνδικαλιστικών κινημάτων, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πυρήνες ανάπτυξης παντού και να μοιράσουμε δικαιότερα τον πλούτο.

3) Υπό τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με την απλή αναλογική; Συμμερίζεστε την άποψη ότι το θύμα δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον θύτη ή θεωρείτε ότι μπροστά σε ενδεχόμενο κίνδυνο ακυβερνησίας το κοντέρ των πολιτικών διαφορών μηδενίζεται; 

Δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα που απαιτεί συνεργασίες. Τα σύγχρονα προβλήματα, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και οι ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, απαιτούν σύνθεση πολιτικών προτάσεων. Η δε κοινωνία απαιτεί έλεγχο της πολιτικής εξουσίας. Αλλά οι συνεργασίες απαιτούν αξιοπιστία. Πώς να συνεργαστείς με κάποιον που παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους ή κάποιον που έχει μετανιώσει ότι δεν έλεγξε όσο ήθελε τους αρμούς της εξουσίας; Μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν θέλει να ελέγξει το σύστημα αλλά θέλει να χτίσει θεσμούς που θα οδηγήσουν σε αποσυγκέντρωση της εξουσίας και του πλούτου στη βάση, στους πολλούς. Ο δε τοξικός λόγος, που έχουν υιοθετήσει η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και η αξιωματική αντιπολίτευση, επίσης δεν αποτελεί βάση για συνεργασίες. Για αυτό, όποιος ή όποια θέλει πραγματική και σοβαρή σοσιαλιστική διακυβέρνηση καλό είναι να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, για να του δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχηματισμό της.

4) Σε δύο μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά. Για εσάς ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που χάραξε πιο έντονα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Είστε ικανοποιημένος από το πώς προχωρά η ανασυγκρότηση του κόμματος, εκτιμάτε ότι εκπέμπεται ένα καθαρό στίγμα προς τους πολίτες;

Η Φώφη Γεννηματά μας κράτησε ενωμένους και αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Το δε στίγμα του κινήματος παραμένει καθαρό διότι πηγάζει από την ιδρυτική του διακήρυξη. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα κίνημα προοδευτικό και αισιόδοξο, με βαθιά πίστη στις δυνάμεις της Ελληνίδας και του Έλληνα, που θέλει τους Έλληνες πολίτες ελεύθερους σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, η ανανέωση που φέρνει η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη και το καθαρό αυτό στίγμα θέτουν τις βάσεις για την ολική επαναφορά της Παράταξης.

5) Μια ερώτηση που αφορά στην προσωπική σας πορεία. Ά Αθήνας ή Δήμος Αθηναίων;

Είναι η ώρα της Α’ Αθήνας για μένα. Έδωσα τη μάχη για τον Δήμο, αλλά οι πολίτες επέλεξαν τον κ. Μπακογιάννη. Έμεινα να τιμήσω την ψήφο των Αθηναίων και έκανα ότι ήταν δυνατό για να βάλω πλάτη ώστε η πόλη να πάει μπροστά. Αλλά οι επιλογές του Δημάρχου δείχνουν ότι δεν νοιάζεται για την πόλη. Σε κάθε περίπτωση είμαι πεπεισμένος ότι μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα στην πόλη μου μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.