– Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τον θάνατο μιας μεγάλης γυναίκας, μιας ηρωίδας της πολιτικής. Μια γυναίκα την οποία ανακάλυψε ο κόσμος πολύ μετά τη δυστυχή αυτή κατάληξη. Δε μπορώ να σας πω πόσα άτομα με πλησιάζουν και μου λένε: «Μα δεν την ξέραμε έτσι την Φώφη». Πρέπει να τελειώνουμε με την υπόθεση του «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είναι όλοι ίδιοι στην πολιτική. Αυτό επαναλαμβάνεται σαν καραμέλα εδώ και 20 χρόνια.

Υπάρχουν πολιτικοί που θέλουν να προσφέρουν και μια απ’ αυτούς ήταν η Φώφη Γεννηματά.  Υπάρχουν πολιτικοί που θυσιάζονται για τους πολίτες, αυτός εξάλλου οφείλει να είναι και ο ρόλος της πολιτικής. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την παρακαταθήκη της και να την τιμούμε, διότι πιστεύω πως αυτό που πρέπει να μείνει είναι πως ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Χρειάζεται να εμπλακεί ο κόσμος στην πολιτική, να στηρίξει πρόσωπα σαν τη Γεννηματά, για να μπορέσουμε να δούμε μια «άσπρη μέρα». Να μην αφήνουμε την πολιτική σε ανθρώπους που θέλουν να την εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους λόγους.

-Έχουμε δει πολλά κόμματα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν διάττοντες αστέρες. Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε αυτήν την πορεία, καθώς το αξιακό του πλαίσιο, πάνω στο οποίο βασίστηκε διαχρονικά, είναι αρραγές. Μιλάει για την απελευθέρωση της Ελληνίδας και του Έλληνα, το πόσο σημαντικό είναι να τους απεγκλωβίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό είναι το θεμέλιο μήνυμά μας από το 74’ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι σήμερα.

-Οι απανωτές κρίσεις έχουν κάνει τον κόσμο να μην πιστεύει πια στην πολιτική και να απομακρύνεται προοδευτικά. Από το 2009 αποχώρησαν από τις κάλπες γύρω στα 2 εκατομμύρια πολίτες. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας τρομοκρατεί, διότι ανοίγει το πεδίο για τις λεγόμενες «εύκολες λύσεις», για τις λεγόμενες «δαιμονοποιήσεις», για τα ακραία κόμματα και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το όποιο ελπιδοφόρο μήνυμα επιλέξει ένα κόμμα για να προβάλλει, οφείλει να στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτά τα θεμέλια και η απόδειξη είναι ότι οι προτάσεις που κάθε μέρα παρουσιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη, σταδιακά υιοθετούνται από τα άλλα κόμματα.

Χαρακτηριστικό αποτελεί πως ό,τι είπαμε στην τελευταία ΔΕΘ, υιοθετήθηκε και από τα δυο κόμματα. Αυτό συμβαίνει γιατί το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ υψηλού επιπέδου και όταν κινητοποιείται δίνει αποτελεσματικές λύσεις. Κάθε φορά που οι προτάσεις μας υιοθετούνται, αυτό αποδεικνύεται.

– Κατά το διάστημα της κυβέρνησης Καραμανλή είχαμε αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ασχολούνταν κυρίως με τις επιχειρήσεις και όχι με τον πολίτη. Οι σχέσεις κράτους πολίτη ήταν κυρίως ρουσφετολογικές. Εκεί μιλήσαμε για πολιτικές που είχαν στο προσκήνιο τον πολίτη και έτσι κινήσαμε την πολιτική μας.

Πολύ φοβάμαι ότι το ίδιο κάνει και η τωρινή κυβέρνηση. Τα επιδόματα είναι μια άλλη μορφή ίδιας πολιτικής, όπου αντί να δίνονται διαχρονικές λύσεις για το πρόβλημα, αντί να δίνουμε την Ελλάδα που θέλουμε στα παιδιά μας, ουσιαστικά μπαλώνουμε το πρόβλημα και τη σημερινή κατάσταση, η οποία μας έχει βρει απροετοίμαστους λόγω της ελλιπούς διαχείρισης των δυο μεγάλων κομμάτων.

-Όταν το 2009 το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε γελούσαν. Αν είχαμε πετύχει τότε την πράσινη ανάπτυξη, σήμερα οι ευάλωτες ομάδες δεν θα βλέπανε αυτές τις τιμές στο ρεύμα. Αν τότε είχαν ακουστεί οι προτάσεις μας, τώρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. 10 χρόνια μετά, για να σώσουν την κατάσταση, το μόνο που έχουν να προτείνουν είναι επιδόματα. Μην ξεχνάμε τι δεν έχουν κάνει και πως άφησαν αναξιοποίητο τον πλούτο της χώρας μας.

– Πάει πάνω από χρόνο πλέον που φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το ψήφισμα για τη σεξουαλική παρενόχληση και υιοθετήθηκε τότε από όλες τις παρατάξεις. Πιστεύω πραγματικά ότι αντί να κοιτάμε μέσα από την κλειδαρότρυπα, ήρθε η ώρα να προετοιμάσουμε τους φορείς της χώρας για το πως θα ανταποκριθούν σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Τι κάνει για παράδειγμα ένας Δήμος, με τόσο προσωπικό, αν καταγγείλει κάποιος ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης; Ποιος απευθύνεται που;

Με τη συνεργασία όλων των παρατάξεων συμφωνήσαμε πάνω σε ένα πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινούμαστε όσον αφορά τη βία.

Όταν προσλαμβάνουμε όμως σωρηδόν ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι δεν περνούν από σωστή εκπαίδευση, μη μας κάνει εντύπωση που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα ανήλικο κορίτσι που έρχεται και καταγγέλλει ένα περιστατικό βίας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στην εκπομπή «Επτά» στο ERTNews με τη Βάλια Πετούρη:

 

https://youtu.be/-ew9nwCblWM