Αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ξέρετε ότι δεν κρύβω λόγια, αλλά όταν κάτι προχωράει έστω και λίγο, έστω και αργά θεωρώ σημαντικό να αναγνωρίζεται. Είδατε, αγαπητοί συνάδελφοι της Αθήνας Ψηλά, πόσο σημαντικό είναι να ακούτε την αντιπολίτευση;

Να μην την χλευάζετε όπως κάνατε όταν σας προτείναμε μείωση δημοτικών τελών, αλλά να λαμβάνετε υπόψη αυτά που λέμε όπως κάνατε σήμερα; Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα στον Δήμο μας αν το είχατε κάνει αυτό παντού, συνειδητά και με σχέδιο;

Ρωτάω: «έχετε ποτέ βγει χαμένοι από τις εισηγήσεις μας όταν τις ακολουθήσατε;» Ποτέ. Δεν σας λέει κάτι αυτό;

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι σήμερα παίρνουμε μια απόφαση που θα ανακουφίσει την τσέπη των Αθηναίων. Είμαι σίγουρος ότι ούτε ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό είναι αυτό το μέτρο που μόλις πήρε.

Είναι σημαντικό, πρώτον διότι ανακουφίζει νοικοκυριά που υποφέρουν και θα υποφέρουν αυτόν τον χειμώνα. Αυτό από μόνο του είναι σημαντική πολιτική κίνηση και για αυτό θα τη στηρίξουμε. Είναι επίσης σημαντικό διότι αντί να φορολογεί και μετά να το παίζει πατερούλης που τάχα βοηθάει τον αδύναμο, χτυπάει το πρόβλημα στην πηγή.

Για τους ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά ή ψάχνουν δουλειά, που νιώθουν ότι τα διάφορα Pass προσβάλουν ως ελεημοσύνη την πραγματική τους αξία, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διότι αναγνωρίζει ότι τα ταμεία του δημοσίου δεν είναι για να εξυπηρετούν κυβερνήσεις αλλά πολίτες. Το ακριβώς αντίθετο από τον κ. Μητσοτάκη. Με μία κίνηση κατάφερε μεγαλύτερο πλήγμα στην αξιοπιστία των οικονομικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης από ότι θα μπορούσαμε εμείς ποτέ με λόγια.

Τρίτον, είναι σημαντικό διότι στέλνει ένα μήνυμα στην ΚΕΔΕ. «Να γιατί πρέπει να έχετε γεμάτα ταμεία». Αντί να ξοδεύετε ότι έχετε μπροστά σας, κρατήστε για δύσκολους καιρούς και μη βασίζεστε μόνο στην κυβέρνηση. Θέλω να πιστεύω ότι και άλλοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα ακολουθήσουν.

Μια τέτοια κίνηση, όπως αυτή του Δημάρχου, θα μπορούσε να είναι μεγάλη, αν δεν είχε κάποια μικρά μελανά σημεία:

Αν, για παράδειγμα, είχε αγκαλιάσει – έστω μερικώς – την πρόταση όταν του την κάναμε πριν μερικούς μήνες, αντί να την χλευάσει. Και θα έδειχνε ότι ακούει και θα γλίτωνε νωρίτερα αρκετά χρήματα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ή αν αντί να πει ότι συμμάζεψε τα οικονομικά του Δήμου, έδινε τα εύσημα στον προκάτοχό του, τον κ. Καμίνη, που στην πραγματικότητα το έκανε. Μπορεί να μην έχει εκτιμήσει κάθε Αθηναίος την συνεισφορά του προηγούμενου Δημάρχου, αλλά όλοι ξέρουν ότι το συμμάζεμα των ταμείων είναι δικό του έργο. Άλλωστε και εσείς δεν χάνετε ευκαιρία να καυχιέστε ότι κάνετε έργο, αντί να μαζεύετε λεφτά όπως εκείνος.

Θα ήταν ηγετική κίνηση, αλλά ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Σε λίγο ο κ. Μπρούλιας θα σας πει πως και γιατί αυτή η μείωση μπορεί να διπλασιαστεί εύκολα με βάση τα παραπάνω έσοδα που παίρνει ο Δήμος.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ελάφρυνση των νοικοκυριών είναι τόσο σημαντική στην παρούσα συγκυρία, που όλα τα υπόλοιπα ωχριούν και για αυτό θα υπερψηφίσουμε την πρόταση.

Επίσης, σωστή κίνηση είναι η αντικατάσταση της Κας Λέκκα, της οποίας ο σύζυγος κατηγορείται ότι βίασε και εξέδιδε την 12χρονη. Σωστή πολιτική κίνηση. Και γρήγορη. Φτάνει να την εννοεί. Διότι, θυμίζω ότι ο Δήμαρχος παραίτησε και άλλους, αλλά όλους τους έβαλε πάλι κάπου από την πίσω πόρτα.

Παραμένει βέβαια ένα γενικότερο ερώτημα, για το πως η Νέα Δημοκρατία επιλέγει στελέχη και τι εννοούσε όταν έλεγε θα κυβερνήσει με τους άξιους.

Κυρίως διότι, εκτός από ανεδαφική, μια τέτοια πολιτική γραμμή είναι και βαθύτατα διχαστική. Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή λάθους και οι διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική είναι απαραίτητες και αξίζουν εύσημα.

Τέλος, για να μην πουν ότι ήρθα μόνο να χαϊδέψω αυτιά.

Κύριε Πρόεδρε, η χώρα περνάει μια περίοδο σκανδάλων κυρίως σε ότι αφορά θέματα δημοκρατίας και οικονομικού πλουτισμού. Υποκλοπές, Πάτσης, Μαραβέγιας, Πιτσίκα.

Περιπτώσεις όπου άνθρωποι καταχράστηκαν την εξουσία τους για να πλουτίσουν ή να προωθηθούν πολιτικά, σε μια περίοδο που η μέση Ελληνική οικογένεια υποφέρει, προσβάλλοντας έτσι ακόμα περισσότερο το αίσθημα δικαίου του καθενός.

Σε μια τέτοια περίοδο η χρήση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά μπορεί να προστατεύσει τη Δημοτική Αρχή από κακοτοπιές.

Τόσες και τόσες φορές λοιπόν σας έχουμε πει να φέρετε εδώ το θέμα του Ασύλου Ανιάτων, θεσμικά και ωραία. Τόσες και τόσες φορές σας είπαμε ότι είναι ένα σωστό πρώτο βήμα για να μπορεί ο Δήμος να ξέρει τι γίνεται εκεί.

Και δεν το ζητάμε επιτακτικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στο να το σταματήσετε. Το κάνουμε υπομονετικά και με όλους του Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης που χρειάζονται για να έρθει ένα τέτοιο θέμα στο προς συζήτηση. Δεν το κάνατε. Από μόνο του αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά εδώ έχουμε και μια δυσλειτουργία του Προεδρείου.

Όταν επιτακτικά το ζητούν όχι μόνο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και εσείς τους αγνοείτε, εμφανίζεστε αντιδημοκρατικός, τόσο απέναντι στην αντιπολίτευση, όσο και απέναντι στο Προεδρείο σας.

Κρίμα είναι. Όλοι ξέρουμε ότι δεν είστε τέτοιος άνθρωπος. Αλλά έχετε αρχίσει να το τραβάτε πέρα από εκεί που θα μπορούσε να εξηγηθεί. Για πολλούς λόγους σας παροτρύνω να το φέρετε το θέμα εδώ άμεσα. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χρειαστείτε να επικαλεστείτε ότι το κάνατε όταν έπρεπε.

Επίσης, τόσο στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και σε αυτό, ζητήσαμε εγκαίρως να μπει προς συζήτηση το θέμα δύο ακόμη κατηγοριών συμβασιούχων εργαζομένων, όπως κάναμε με τους εργαζόμενους COVID. Για λόγους που δεν μπορούμε να καταλάβουμε δεν το βάζετε στην ημερήσια διάταξη. Γιατί;

Εάν δεν συμφωνείτε να έχουν και αυτοί οι εργαζόμενοι την αντιμετώπιση που είχαν οι εργαζόμενοι COVID, τότε πρέπει να βάλετε το θέμα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καταψηφίσετε την πρόταση της Αντιπολίτευσης.
Καταλαβαίνουμε πως στη δική σας θεώρηση δεν έχετε πρόβλημα να χωρίζετε τους εργαζόμενους σε κατηγορίες. Διαφωνούμε, αλλά έχετε κάθε δικαίωμα να το υποστηρίξετε.
Αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε επ’ άπειρον, είναι να αποφεύγετε τη συζήτηση.

Ευχαριστώ.