1) Κύριε Γερουλάνε, η ακρίβεια δοκιμάζει την καθημερινότητά μας όμως η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με μέτρα τύπου “το καλάθι του νοικοκυριού”. Αρκεί αυτό;

Ξέρετε τι θα κάναμε εμείς ως κυβέρνηση; Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη άμεσα και εξαρχής, όπως είπαμε ως ΠΑΣΟΚ ακαριαία, όπως έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε κρίσιμους μήνες. Η ακρίβεια δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά μήνες πριν με την εμπλοκή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Τότε μας έλεγαν οι οικονομολόγοι της «μην ανησυχείτε, σε δύο μήνες η ακρίβεια θα τελειώσει». Για να κρύψει την καθυστέρησή της συσχέτισε την ακρίβεια μόνο με το κόστος της ενέργειας και μας έλεγε ότι φταίει ο πόλεμος. Δεν μας άκουσε, έπρεπε, έχασε χρόνο και τα νοικοκυριά έχασαν χρήματα που δεν τους περίσσευαν. Και τώρα καταφεύγει σε κινήσεις απελπισίας όπως το καλάθι του νοικοκυριού. Είναι τραγικό ότι τώρα, δώδεκα μήνες μετά την αρχή της κρίσης, συζητάμε για μέτρα και ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας ενώ τόσο καιρό τα νοικοκυριά υποφέρουν. Εμείς το ψηφίσαμε και καλά κάναμε για να μην δώσουμε κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση. Ξέρετε τι θα αποδειχθεί όμως; Ότι στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από ενημέρωση του κοινού για τις προσφορές, που έτσι και αλλιώς κάνουν τα σουπερμάρκετ, που οδηγούν τον κόσμο να ψωνίζει εκεί αντί για την λαϊκή ή το μαγαζί της γειτονιάς τους.

2) Η ΝΔ και η κυβέρνηση επιχείρησαν να κλείσουν όπως όπως την υπόθεση των υποκλοπών, όμως συνεχώς έρχονται στοιχεία στην επιφάνεια που καταδεικνύουν τον ενεργό ρόλο του Μαξίμου στις παρακολουθήσεις. Θα έχουμε και συνέχεια λέτε;

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσιάζεται ως «θεσμικός», είναι ο βασικός υπεύθυνος για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε τίποτα, τον φέρνει σε χειρότερη θέση. Διότι το γεγονός ότι πιθανώς να λειτουργούσε κάτω από τη μύτη του ένα παρακρατικό σύστημα από μη εκλεγμένους συνεργάτες του, αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για την Δημοκρατία, τον ίδιο και την Κυβέρνηση.

Η υπόθεση αναδύει ανυπόφορη, αντιθεσμική δυσοσμία που δύσκολα περιορίζεται αν και υπάρχει εξαρχής μία συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης να μη χυθεί φως στην υπόθεση. Μία προσπάθεια που δημιουργεί πρόβλημα στη Δημοκρατία μας καθώς ο κάθε Πρωθυπουργός, που θα έρθει στο μέλλον, θα νιώθει ότι νομιμοποιείται να παρακολουθεί το τηλέφωνο οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη χωρίς να λογοδοτεί.

3) Τελικώς, θεωρείτε ότι το τίμημα για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη θα είναι μόνο 1-2 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και …πάμε για άλλα;

Οι δημοσκοπήσεις ακολουθούν την αξιοπιστία. Ο κ. Μητσοτάκης με το σκάνδαλο των υποκλοπών κατάφερε να απομονωθεί πολιτικά και να απομονώσει το κόμμα του όσο είναι αρχηγός του. Η απόφασή του να παρακολουθήσει πολιτικό του αντίπαλο, και ποιος ξέρει ποιους άλλους, απομόνωσε τη Νέα Δημοκρατία από το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό. Έχασε  την εμπιστοσύνη των φίλων του και απαξιώθηκε στα μάτια των αντιπάλων του εντός και εκτός Ελλάδας. Κατάφερε να φαίνεται ανασφαλής και αφερέγγυος. Με τις πράξεις του ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε να υπονομεύσει το κύρος της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή.

Η Δημοκρατία βασίζεται στην αρχή ότι κάθε εξουσία ελέγχεται και εδώ έχουμε έναν Πρωθυπουργό που λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης, από τον κ. Μητσοτάκη ή άλλον, αφήνει τη Δημοκρατία μας εκτεθειμένη στους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.

 4) Εσχάτως ξέσπασε και το σκάνδαλο Πάτση. Πιστεύετε ότι η ΝΔ άφησε τον βουλευτή της που τελικώς διέγραψε συνειδητά να κάνει μεταξύ άλλων και τον… εκποιητή “κόκκινων δανείων”;

Είχα προβλέψει ότι η απουσία του κ. Δημητριάδη θα άνοιγε τον «Ασκό του Αιόλου». Δεν είχα προβλέψει το μέγεθος της σήψης που (συγ)κάλυπτε η παρουσία του. Την ώρα που φτωχοποιούνται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στην Ελλάδα, αυτοί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έπαιρναν δάνεια που δεν μπορεί να πάρει άλλος Έλληνας, έπαιρναν απευθείας αναθέσεις, πλούτιζαν σε βάρος των Ελληνικών νοικοκυριών. Δεν είναι καινούργια σκάνδαλα αυτά, ούτε οι Πάτσηδες είναι νέο φαινόμενο στη Νέα Δημοκρατία, ανέβηκαν στην ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας, σκαλί σκαλί, κάνοντας τέτοιες δουλειές. Ξανά και ξανά όμως το Μαξίμου και τα Μέσα Ενημέρωσης έκαναν ότι δεν τους έβλεπαν.

Η άμυνά τους έρχεται από παλιά. Και το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή επικαλέστηκε τη νομιμότητα αλλά η κοινωνία απάντησε ότι «το νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό».

5) Γενικώς πάντως προκύπτουν αρκετά θέματα με τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου και τις απευθείας αναθέσεις… Στο δήμο της Αθήνας υπάρχει χρηστή διαχείριση των οικονομικών;

Θα σας πω τι γίνεται: Πρώτον, η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λέγειν στα οικονομικά του Δήμου. Οι αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά του Δήμου, λαμβάνονται από την οικονομική επιτροπή ή στα διοικητικά συμβούλια στα οποία η αντιπολίτευση, αν έχει εκπροσώπηση, είναι μειοψηφία. Σαν στρατιωτάκια οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι ψηφίζουν χωρίς να ζητούν εξηγήσεις. Είναι σίγουρο ότι η απουσία λογοδοσίας οδηγεί σε σπατάλη και κακή διαχείριση. Παράδειγμα τα 2 εκατομμύρια που πέταξε στην Πανεπιστημίου με απευθείας ανάθεση. Παράδειγμα ότι αρνείται κατηγορηματικά να βάλει κριτήρια για την χρηματοδότηση ΜΚΟ, αθλητικών σωματίων, πολιτιστικών φορέων με αποτέλεσμα να νιώθει ο Αθηναίος ότι μπορεί να πάρει χρήματα από τον Δήμο μόνο αν τα έχει καλά με τον Δήμαρχο. Αυτή η αντίληψη για την εξουσία μοιάζει με αυτή που εξασκεί το Μαξίμου σήμερα. Δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο. Η κάλυψη από τα ΜΜΕ έχει οδηγήσει και τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μπακογιάννη να χάσουν επαφή με την πραγματικότητα και την σημασία που έχει η λογοδοσία στην Δημοκρατία.

6) Τί δεν θα κάνατε για την Αθήνα σε σχέση με αυτά που κάνει ο κ. Μπακογιάννης;

Εμείς λέγαμε ότι οι γειτονιές της Αθήνας ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του εμπορικού της Κέντρου, που είναι το μόνο που ενδιέφερε τον κύριο Μπακογιάννη και προεκλογικά και μετεκλογικά. Πως το μέλλον της Αθήνας βρίσκεται στις γειτονιές της που σήμερα υποφέρουν, στη βεντάλια μεταξύ των δρόμων Λένορμαν, Λεωφόρος Αθηνών, Ιερά Οδός, Ορφέως, Πέτρου Ράλλη, ξεκινώντας από τον Κεραμεικό και φτάνοντας στον Βοτανικό, στην Ακαδημία Πλάτωνος και στον Κολωνό. Είναι μια περιοχή εγκαταλελειμμένη, με τεράστιες όμως δυνατότητες που με σωστό σχεδιασμό μπορεί να αναπτυχθεί και να δώσει νέα πνοή στην πόλη. Είχαμε μιλήσει επίσης για χώρους ελεγχόμενης χρήσης, για αντιπλημμυρικά έργα στις γειτονιές που τρία χρόνια τώρα ακόμα πνίγονται με μια νεροποντή, για κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις του Δήμου για να μην υπάρχει σπατάλη, όπως το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων που είχα βάλει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είχαμε μιλήσει για Ενεργειακές Κοινότητες που θα μείωναν το κόστος ρεύματος για τους αδύναμους και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτάσεις που μπορούσαν και να λύσουν άμεσα προβλήματα και να δώσουν όραμα στην πόλη. Είναι ανεξήγητο πως ένας Δήμαρχος, με τόσα χρήματα, με τόση στήριξη από τα μέσα, με τέτοια πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και τέτοια εποικοδομητική αντιπολίτευση κατάφερε να πνιγεί στην Πανεπιστημίου. 

7) Κύριε Γερουλάνε, πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσει εάν θέλει και με ποιους θα μπορούσε να συνεργαστεί μετά τις εκλογές;

Το έχουμε πει πολλές φορές, στο ΠΑΣΟΚ ακολουθούμε τον δρόμο της πολιτικής αυτονομίας. Στόχος μας είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού που θα μας δώσει ισχυρή εντολή για τη δημιουργία κυβέρνησης σε σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα.

Η οποιαδήποτε συνεργασία θα έρθει μόνο στην περίπτωση που τα άλλα κόμματα μιλήσουν με καθαρές προτάσεις και όχι για το μοίρασμα των καρεκλών.
Μία συνεργασία που θα διορθώσει τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, που θα ενισχύσει τους θεσμούς που λογοδοτούν στην κοινωνία.
Που θα δώσει χώρο να συνεργαστούν η τοπική αυτοδιοίκηση, με τα τοπικά επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τους συνεταιρισμούς.
Μια συνεργασία που θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από την εξάρτησή τους από το κεντρικό κράτος. Η πρόοδος της Ελληνικής κοινωνίας και η ανάπτυξη της οικονομίας θα διασφαλιστούν μόνο όταν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συμμετέχουμε και συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με θεσμούς που συνεργάζονται και λογοδοτούν σε εμάς.

8) Να υποθέσω ότι θα είστε υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο θέλω να είναι το επόμενο βήμα για εμένα. Στις επόμενες εκλογές, εφόσον το αποφασίσει το κόμμα, θα είμαι υποψήφιος στην Ά Αθήνας. Μέσα από τη Βουλή θα μπορέσω να προσφέρω ακόμη περισσότερα στην πόλη μου. Επίσης με τους συνεργάτες μου, έχουμε δουλέψει προτάσεις για διαθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα στο σύνολό της. Αφορούν τη διοικητική της αναδιάρθρωση, την αναπτυξιακή της ανασυγκρότηση με σκοπό την αξιοποίηση των παραγωγικών πηγών της χώρας και την αναδιανομή του πλούτου. Πιστεύω ότι αυτές οι ιδέες είναι σημαντικό να ακουστούν εκεί που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Πηγή: https://newsique.gr/p-geroulanos-sto-newsique-o-mitsotakis-yponomefse-to-kyros-tis-elladas