– Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει 10 σημεία σχετικά με την Οικονομία, την Παιδεία και τη Δημοκρατία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν θέμα συζήτησης για οποιασδήποτε συνεργασία, η οποία θα βασίζεται στην προγραμματική σύγκλιση και στην εμπιστοσύνη. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιο κόμμα θα είναι πιο ειλικρινές, σίγουρα όμως ένας Πρωθυπουργός που μέχρι χθες σου παρακολουθούσε το τηλέφωνο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Το θέμα των υποκλοπών δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι αμιγώς πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο μόνος που με την πληροφόρηση της παρακολούθησής του απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα με σκοπό τη διερεύνησή της, σε αντίθεση με βουλευτές ή Υπουργούς της ΝΔ που παρακολουθούνταν.

Η αγωνία που επικρατεί αφορά το μοίρασμα των καρεκλών, ποιος θα κάτσει στην καρέκλα του Πρωθυπουργού και ποιοι στων Υπουργών. Αυτή, δεν είναι αγωνία του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές θα φανούν οι τάσεις της κοινωνίας και με βάση αυτές θα κινηθούμε.

– Ο Πρωθυπουργός με βάση τις δημοσκοπήσεις δε φαίνεται να σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να μη σχηματίζει ενιαία κεντροαριστερά, όπως επιθυμεί. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ θα είναι ρυθμιστής, όπου με το πρόγραμμά του μπορεί να γίνει ουσιαστικός καταλύτης, ώστε αντί να έχουμε δύο κόμματα τα οποία λυμαίνονται την εξουσία, να έχουμε συνεργασίες οι οποίες θα λειτουργούν υπέρ του πολίτη.

– Tο ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που με το νόμο 2010 και με 3 τροπολογίες προστάτευσε την πρώτη κατοικία και την αγροτική γη. Προκύπτουν δύο θέματα. Το πρώτο θέμα είναι κοινωνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν το κόμμα που έφερε τον νόμο που θέτει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία, φαίνεται πως σταδιακά ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την προστασία της.

Το δεύτερο είναι το πιο μακροχρόνιο και αφορά την ελληνική οικονομία. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα πτωχευτικό δίκαιο σ’ ένα άρρωστο τραπεζικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας βασίζεται σε 4 συστημικές τράπεζες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά για την πρώτη κατοικία και το πρώτο χωράφι, τα οποία είναι δομικά για την ελληνική οικονομία όπως είναι στην Αμερική οι σπουδές, θα έπρεπε να ξεκινήσει μια συζήτηση για την ελάφρυνση των συνθηκών που έχει επιβληθεί στους δανειολήπτες. Έτσι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν αυτές οι οικογένειες και να μπορέσουν να συμμετέχουν πάλι στην παραγωγική οικονομία.

– Σήμερα αντί να έχουμε 15 προϊόντα στα καλύτερα ράφια και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, έχουμε μόνο 5. Δεν είναι δύσκολο να πάμε εκεί που πρέπει να πάμε, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και γι’ αυτό λέω πως δεν είναι προεκλογική συζήτηση το να ανεβάζουμε τους τόνους.

– Έργο της επόμενης Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η μείωση των ανισοτήτων, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί αρκετά κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ανισότητες στα θέματα πρόσβασης στην εξουσία, στο χρήμα, στον πλούτο με άμεσο αντίκτυπο στην Παιδεία, στην Οικονομία και στη Δημοκρατία. Για να σταθεί ξανά η Ελλάδα σε γερά πόδια, χρειάζονται πραγματικές τομές στο πολιτικό σύστημα, ώστε να διορθωθούν οι παθογένειές του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» στο Art TV με τον Γιώργο Βαθιώτη:

 

https://www.youtube.com/watch?v=JsFHTXunxmU