Με σκοπό την εμπέδωση κλίματος φιλίας αλλά και την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στο νευραλγικό τομέα του τουρισμού, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος επισκέφθηκε την Αλικαρνασσό όπου είχε σειρά επαφών με φορείς της πόλης.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στις συναντήσεις που είχε με τον έπαρχο της πόλης Κεμάλ Οτσμεντίρ και το δήμαρχο Μεχμέτ Κοτσαντόν αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με τον Τούρκο ομόλογο του Ερντορούλ Γκιουνάι.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

«Με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Γκιουνάι έχουμε για στενή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Πρόσφατα είχαμε ένα κοινό πρόγραμμα με Κινέζους τουρίστες που επισκέφθηκαν και τις δύο χώρες. Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταργηθεί η βίζα. Εξαντλούμε όλα τα όρια στα πλαίσια της Ε.Ε. ώστε να έρχονται πιο εύκολα στην Ελλάδα οι Τούρκοι επισκέπτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος σημειώνοντας παράλληλα:

«Ήδη έχουν απελευθερωθεί τα πράσινα διαβατήρια. Υπάρχει αύξηση 180% στις αφίξεις Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα για το 2010. Το Αιγαίο είναι πηγή πλούτου και για τις δύο χώρες και για να το εκμεταλλευθούν καλύτερα πρέπει να είναι ελεύθερη η κίνηση τουριστών».

Ο Υπουργός Πολιτισμού καιΤουρισμού άκουσε τους τουριστικούς πράκτορες της Αλικαρνασσού να του αναφέρουν όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η βίζα στη μετακίνηση προς τα ελληνικά νησιά και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πιέσει την Ε.Ε. ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες στις δύο χώρες.

«Τα επόμενα 10 χρόνια προβλέπουμε ραγδαία αύξηση του τουρισμού και πρέπει οι δύο χώρες να συνεργαστούμε. Ο μόνος τομέας που δεινοπαθεί στην Ε.Ε. από αγκυλώσεις είναι ο τουρισμός».
Παράλληλα όμως σε ερώτηση που του τέθηκε για τη λαθρομετανάστευση ζήτησε από την Τουρκία να δείξει αποφασιστικότητα και να επιδείξει μηδενική ανοχή.

Στη συνάντηση που είχε με τις τοπικές αρχές τέθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες για τη συνεργασία των δυο χωρών όπως, κοινά πακέτα εκδρομών, ημερίδα για τον τουρισμό, φεστιβάλ χορού ή γαστρονομίας, φιλοξενία στην Αλικαρνασσό έκθεσης κυκλαδικής τέχνης, ακόμη και κοινά φεστιβάλ της Κω με την Αλικαρνασσό.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Αλικαρνασσού καθώς και το κάστρο της πόλης ενώ αμέσως μετά σε μια συμβολική κίνηση ταξίδεψε με το ελληνικό τουριστικό πλοίο ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΡ στην Κω.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και μαζί επισκέφθηκαν ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταστήματα του νησιού.