Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στα ουκρανικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της χώρας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι η τέταρτη πρωτεύουσα που επισκέπτομαι μέσα σε λίγες μέρες. Μετά την Κωνσταντινούπολη, το Τελ Αβίβ, τη Μόσχα, τώρα το Κίεβο. Είναι τέσσερις από τις αναπτυσσόμενες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αγορά αυτή. Στόχος βασικός είναι να διευκολύνουμε με κάθε τρόπο την επίσκεψη Ουκρανών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ΕΕ. Στον τουρισμό, η ΕΕ δυσκολεύει τα πράγματα αρκετά. Η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε την πρόσβαση πιο εύκολη. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν διευκολύνσεις στο θέμα της βίζα και πέρυσι αλλά και φέτος είχαμε σημαντική αύξηση. Φέτος μάλιστα έφτασε το 50%. Καμιά φορά η σύγκρουση με την ΕΕ δεν είναι κακή. Ειδικά στο θέμα των θεωρήσεων πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι υπέρμετρα αυστηρή. Πολύ συχνά η διαδικασία της ΕΕ φτάνει στα όρια της προσβολής. Εμείς έχουμε ελάχιστες απορρίψεις αιτήσεων. Αρνούμαστε σε λιγότερο από 1% και ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν έχουν επιστρέψει από όσους έχουν πάρει βίζα.

Για το ζήτημα των επεισοδίων στην Αθήνα και την ασφάλεια ο κ. Γερουλάνος δήλωσε:

«Η καλύτερη απόδειξη για το πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα είναι η φετινή αύξηση του τουρισμού η οποία με τα μέχρι τώρα στοιχεία πλησιάζει το 10%. Όσον αφορά στα πρόσφατα επεισόδια, πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα που έλαβαν χώρα μια μέρα, σε μια πλατεία της Αθήνας. Στην Ελλάδα έρχονται 16 εκατομμύρια επισκέπτες και δεν μπορώ να φανταστώ πάνω από 1000 άτομα να βρέθηκαν εκείνη την ώρα στην πλατεία και πολλά λέω. Θα ήθελα να ζητήσω από την τηλεόραση, όπως επαναλαμβάνει κάθε μέρα τις ίδιες σκηνές επεισοδίων να δείχνει και τις όμορφες στιγμές που περνά ο επισκέπτης στη χώρα μας. Ξέρετε, ανάλογα με τις διακοπές που θέλει ο καθένας να κάνει στην Ελλάδα θα βρει το νησί που ψάχνει. Άλλα για συνταξιούχους, άλλα για νεαρούς, άλλα ρομαντικά, άλλα για διασκέδαση και άλλα για να μείνεις μόνος σου να γράψεις το βιβλίο σου».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Βικτώρια Λισνίτσα είχε προσκαλέσει νωρίτερα σε γεύμα τον κ. Γερουλάνο. Συμφωνήθηκε η ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών μέσα στο 2012 και εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εκθέσεων που μπορούν να διοργανωθούν από κοινού και στις δυο χώρες. Επίσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του κινηματογράφου και του βιβλίου. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος είχε σημαντικές συνομιλίες και με tour operators της Ουκρανίας με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι επιπλέον ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας αλλά και τρόποι σχετικά με τη διευκόλυνση έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων, ένα θέμα που απασχολεί πολύ την ουκρανική τουριστική βιομηχανία.