Επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Φεβρουαρίου 2010 ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, στο πλαίσιο της οποίας είχε  συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, βουλευτές , δημάρχους, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, και με τις ενώσεις ξενοδόχων, ξενοδοχοϋπαλλήλων και ενοικιαζόμενων δωματίων. Νωρίτερα πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΕΟΤ στο νησί, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους, ζητώντας τους να αναφερθούν στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Μεταξύ άλλων ανέφεραν χαρακτηριστικά πως το καλοκαίρι του 2009 δεν υπήρχαν κατάλογοι του ΕΟΤ στα αγγλικά, για να σχολιάσει ο  υπουργός ότι «είναι σα να πηγαίνεις σε πόλεμο χωρίς πυρομαχικά».

Στην πολύωρη σύσκεψη με τους φορείς που ακολούθησε στα Γραφεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο  Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ρόδος  στους τομείς πολιτισμού και τουρισμού και διαπίστωσε πως όλοι συμφωνούν ότι η σύζευξη των δυο μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή. Ενημερώθηκε αναλυτικά με σημειώσεις και υπομνήματα για τα βασικά θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους φορείς και δήλωσε:  «Είναι ξεκάθαρο ότι οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι πια εξαιρετικά περιορισμένοι και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ιεραρχήσουμε μαζί τις προτεραιότητες  που έχουμε για την ανάπτυξη του νησιού.  Η συζήτηση που κάναμε ήταν εποικοδομητική και συμφωνήθηκε η ιεράρχηση να γίνει από όλους μαζί. Είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε δύσκολες μέρες, αλλά θα τις περάσουμε μαζί και αν συντονιστούμε σωστά θα βγούμε από αυτή τη συνεργασία πιο δυνατοί.». Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος πρόσθεσε: «Δυστυχώς στο παρελθόν η δύναμη που είχε ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού έδινε το δικαίωμα να λειτουργούν οι χρηματοδοτήσεις ως ένα απέραντο ρουσφέτι. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία και το Υπουργείο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκουμε τις προτεραιότητες, ώστε  η ίδια η περιοχή να εφαρμόζει το είδος της ανάπτυξης που εκείνη θέλει και όχι αυτή που επιβάλει το κέντρο. Δεν θα ήθελα να ισοπεδώσω τη δουλειά που έκαναν οι προκάτοχοί μου. Ο κόσμος τους έκρινε για το έργο τους. Η διαφορά είναι το έργο που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, να είναι ένα έργο που η κοινωνία έχει ζητήσει και όχι ένα έργο που έκανε ο εκάστοτε υπουργός για χατίρι κάποιου δικού του ανθρώπου σε ένα νησί».

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  επισκέφθηκε τη Δημοτική Πινακοθήκη της Ρόδου και το Σάββατο  το Αρχαιολογικό Μουσείο και ειδικότερα τη νέα πτέρυγα που περιλαμβάνει την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, και φιλοξενεί επίσης την Προϊστορική και την Επιγραφική Συλλογή. Πρόκειται για ένα από τα ελκυστικότερα περιφερειακά μουσεία, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το καλοκαίρι. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στο Καστέλλο και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστασης,  στα οποία το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχουν επενδύσει πολλά, και τα οποία βεβαίως θα συνεχιστούν.