Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Ανατολάκη, σχετικά με την αξιοποίηση του γηπέδου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για τα Αθλητικά Σωματεία του Πειραιά

Κύριε συνάδελφε, ήσασταν εδώ όταν απάντησα στην ερώτηση του κ. Δαβάκη και πολύ φοβούμαι ότι η απάντησή μου, σας προϊδεάζω, δεν θα φύγει μακριά από αυτό το οποίο απάντησα και στον ίδιο. Θα ήθελα, όμως, να σημειώσω τη διαφορά ποιότητας της δικής σας ερώτησης, από την ερώτηση που μου έκανε ο συνάδελφος από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο συνάδελφος από τη Νέα Δημοκρατία με ρώτησε, εάν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε ένα έργο επένδυσης 120.000.000, δηλαδή τρείς φορές τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το πρόγραμμα επενδύσεων, μια εποχή που όλος ο κόσμος γνωρίζει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Εσείς με ρωτάτε, εάν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ένα υπάρχον γήπεδο. Αυτό και μόνο διαφοροποιεί και δείχνει την ποιότητα, την πολύ πιο σοβαρή αντιπολίτευση -αν θέλετε- την οποία αυτή τη στιγμή εξασκείτε. Και γι’ αυτό θα ήθελα να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά το θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι παντού, από όλη την Ελλάδα έχουμε αιτήσεις και για δημιουργία νέων γηπέδων και αίτημα συντήρησης των παλαιών εγκαταστάσεων και γηπέδων και κολυμβητηρίων και γυμναστηρίων κ.ο.κ.. Τα αιτήματα γι’ αυτό το πράγμα ανέρχονται σε πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ και προφανώς, η δουλειά που έχουμε να κάνουμε μπροστά μας είναι τεράστια μόνο και μόνο για να φέρουμε την υπάρχουσα αθλητική υποδομή εκεί που θα έπρεπε να είναι.

Η κατάσταση η οποία επικρατεί δημιουργεί κινδύνους στους αθλούμενους χώρους για τους οποίους μιλάμε, αλλά και στους φιλάθλους οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά τα έργα υποδομής. Και πρέπει να πω ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες και με το οικονομικό κόστος το οποίο συζητούμε, οποιεσδήποτε νέες επενδύσεις σε αυτό το χώρο, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τα λειτουργικά τους έξοδα, είναι καταδικασμένες από την πρώτη στιγμή.

Έτσι, λοιπόν, αυτό το οποίο έχουμε αποφασίσει να κάνουμε, είναι να κάνουμε μια πλήρη καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα, έναν –αν θέλετε- αθλητικό χάρτη της Ελλάδας. Να γίνει πρώτα η σωστή καταγραφή τού τι υπάρχει, τι χρησιμοποιείται και από ποιον, ποιος μπορεί να το συντηρήσει και ποιος όχι, που είναι οι απαιτήσεις που έχουν όλοι αυτοί οι οργανισμοί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πάνω σε αυτή τη βάση θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, για το πού θα κάνουμε περαιτέρω επενδύσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των εγκαταστάσεων τις οποίες έχουμε.

Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο θέτουμε και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποχρεωτικά θα δούμε και τη λειτουργία του γηπέδου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η οποία όπως σημειώνετε και στην ερώτησή σας, δεν είναι καν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η οποία είχε –αν θέλετε- την δυνατότητα να μας πει ότι θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε, εφόσον γίνουν κάποια έργα αναβάθμισης.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Ανατολάκη, σχετικά με την αξιοποίηση του γηπέδου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για τα Αθλητικά Σωματεία του Πειραιά

Κύριε συνάδελφε, όντως μιλάμε για παιδιά, όντως μιλάμε για μια διέξοδο σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής πολλές φορές, μια διέξοδο και από την εγκληματικότητα –όπως είπατε- και από τα ναρκωτικά και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταλαβαίνετε ότι βλέπουμε τον αθλητισμό γενικότερα και μέσα από αυτή την προσέγγιση προσπαθούμε να κάνουμε και να χρηματοδοτήσουμε όλα τα προγράμματα που μπορούμε με τα πενιχρά οικονομικά τα οποία διαθέτουμε.

Και πρέπει να σας πω ότι παρ’ ότι θα ήταν μεγάλη χαρά να πίνουν νερό στο όνομά μου τα παιδιά αυτά, δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα την οποία σκέφτομαι. Σκέφτομαι πραγματικά, ότι σε έναν χώρο σαν τον Πειραιά, ο οποίος έχει τρομερή ιστορία και παράδοση στον αθλητισμό, είναι προφανές, ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορούν να αθλούνται τα παιδιά αυτά.

Βεβαίως, το ποσό των 100.000 ευρώ δεν είναι μικρό ποσό, είναι ένα σοβαρό ποσό. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για λιγότερα κ.ο.κ..

Εμείς έχουμε εβδομήντα πέντε αναγνωρισμένα σωματεία καταγεγραμμένα, αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν και δεκαέξι γήπεδα και χώροι άθλησης στον Πειραιά. Τα περισσότερα είναι δημοτικά, αλλά υπάρχει ήδη κάποια υποδομή, η οποία μπορεί να υπηρετήσει τα περισσότερα από αυτά τα σωματεία.

Τώρα και το ίδιο το γήπεδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων δεν είναι και σε άσχημη κατάσταση, καθ’ ότι χρησιμοποιείται ήδη από τους δόκιμους, άρα υπάρχει και εκεί ακόμα μια δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του χώρου. Και πάλι, επιτρέψτε μου να έχω κάποιες αμφιβολίες για τον αριθμό των πέντε χιλιάδων αθλητών, για τους οποίους μιλάμε. Νομίζω ότι είναι λίγο φουσκωμένο αυτό, μιλάμε τώρα για εκατόν εξήντα βάρδιες των τριάντα αθλούμενων. Είναι ένα νούμερο που μακάρι να το βλέπαμε.

Μα σας λέω, μακάρι να βλέπαμε τέτοια νούμερα και σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται, γιατί τότε πραγματικά θα αισθανόμασταν κι εμείς πάρα πολύ καλύτερα για τις εγκαταστάσεις τις οποίες έχουμε.

Αλλά για να κλείσω -αν θέλετε- μια μικρή αιχμή θα έλεγα, μέχρι τώρα πολλές φορές έχω ακούσει τη θεωρεία «ας κάνουμε λίγο οικονομία από τα οπλικά μας συστήματα, να αγοράσουμε καμμία ρουκέτα λιγότερη, για να καταφέρουμε να χτίσουμε ένα σχολείο, ένα γήπεδο, να επενδύσουμε κάτι παραπάνω στην Παιδεία, τον Αθλητισμό κ.λπ.». Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω το θέμα ανάποδα, δηλαδή να αρχίζει το Υπουργείο Πολιτισμού να βγάζει από το δικό του κορβανά, για να χρηματοδοτήσει κάτι η συντήρηση του οποίου, ουσιαστικά, ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εν πάση περιπτώσει, καλωσορίζω αυτή τη διαφορά. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει να κάνει με καμμία καλυτέρευση των οικονομικών καταστάσεων του Υπουργείου. Παρ’ όλα αυτά θα δούμε το αίτημα πολύ θετικά, για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους χώρους για τα παιδιά.

Σας ευχαριστούμε πολύ.