Για την αξιοποίηση εκτάσεων ΕΤΑ
Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αργυρίου Λαφαζάνη, σχετικά με την αξιοποίηση των εκτάσεων των ελληνικών τουριστικών ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, την παραχώρηση στους Δήμους

Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, η ερώτηση που κάνετε για το συγκεκριμένο θέμα των «στολιδιών στην άμμο», είναι εξαιρετικά σημαντική. Για να τη βάλουμε, όμως, μέσα στο πλαίσιο στο οποίο θα έπρεπε να συζητάμε τέτοια θέματα, πρέπει να μιλήσουμε λίγο για την «ΕΤΑ Α.Ε.» και αυτό το οποίο η «ΕΤΑ Α.Ε.» θα μπορούσε να είναι.

Όταν ιδρύθηκε η «ΕΤΑ Α.Ε.», νομίζω ότι ιδρύθηκε με το σκεπτικό ότι μερικά από τα μεγαλύτερα, τα πιο όμορφα περιουσιακά στοιχεία του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα φορολογούμενου, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελός του και μ’ αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια αξιοποίησης αυτών των στοιχείων. Στην πορεία, όμως, τα πράγματα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, στράβωσαν σε πάρα πολλά επίπεδα. Και ενώ η «ΕΤΑ Α.Ε.» θα έπρεπε να είναι μία εταιρεία, η οποία να γίνεται αρωγός της περιφέρειας για την ανάπτυξή της, ένας χώρος μέσα στον οποίο θα μπορούσε να γίνεται ένας πάρα πολύ εποικοδομητικός διάλογος για το που θέλει η περιφέρεια να πάει, προς τα που θέλει να αναπτυχθεί, πως θέλει να δημιουργήσει πηγές πλούτου κ.ο.κ., έγινε μία κλειστή εταιρεία. Μία εταιρεία η οποία δεν λάβαινε υπ’ όψιν της τις προτεραιότητες της περιφέρειας και προσπαθούσε να κάνει διαχείριση, με βάση τις δικές τις δυνατότητες και μόνο, με αποτέλεσμα, αντί να γίνει μία εταιρεία αρωγής προς την περιφέρεια, γίνεται ένας χώρος κλειστής διαπραγμάτευσης μεταξύ της εταιρείας και του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου υπήρχε για να αξιοποιήσει τα στοιχεία, ένας εκ των οποίων είναι και η «COSTA COSTA», για την οποία ρωτάτε.

Αυτή ήταν μία πραγματικότητα, η οποία υπήρχε στο παρελθόν, και θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», το οποίο σκοπό έχει την ανάπτυξη της περιφέρειας και μέσα σ’ αυτό μπορεί η «ΕΤΑ Α.Ε.» να ξαναπροσδιορίσει το ρόλο της, έτσι ώστε να γίνει μία εταιρεία ανάπτυξης της περιφέρειας.

Όταν αναλάβαμε την «ΕΤΑ Α.Ε.», αυτό που καταλάβαμε πάρα πολύ γρήγορα είναι ότι, αντί να έχει γίνει μία πηγή πλούτου για την περιφέρεια, είχε γίνει μία πηγή διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Αρκεί μόνο να σας πω ότι η πρόσληψη του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, μετά από έλεγχο που προκαλέσαμε πρόσφατα, αποδείχθηκε ότι ήταν παράνομη, δηλαδή δεν πληρούσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας τα ελάχιστα κριτήρια, τα οποία θα έπρεπε να έχει κανείς για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Επειδή το άμεσο ενδιαφέρον είναι να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να έχουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη δουλειά μας, έχω ζητήσει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της «ΕΤΑ Α.Ε.» από το Σώμα Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και αυτός ο έλεγχος έχει ξεκινήσει.

Για να αλλάξουμε λοιπόν την «ΕΤΑ Α.Ε.» από μία πηγή κακοδιαχείρισης και να την κάνουμε μία πηγή πλούτου για την περιφέρεια, ουσιαστικά κάνουμε τον έλεγχο που μόλις σας περιέγραψα, αλλάζουμε τη διοίκηση του Οργανισμού και συγχωνεύουμε την «ΕΤΑ Α.Ε.» με «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», έτσι ώστε να μπορεί η διοίκηση αυτή να εποπτεύει συνολικά τα περιουσιακά αυτά στοιχεία και όχι σπασμωδικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προφανώς θα ξαναδούμε και τη σύμβαση των στολιδιών.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αργυρίου Λαφαζάνη, σχετικά με την αξιοποίηση των εκτάσεων των ελληνικών τουριστικών ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, την παραχώρηση στους Δήμους

Κύριε συνάδελφε, αντίθετα θα έλεγα ότι η κριτική είναι ευπρόσδεκτη και θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να συζητάμε τέτοια θέματα, καθώς τουλάχιστον χωρίς πρόθεση κι εμείς θα υποπέσουμε σε λάθη μέσα στο έργο το οποίο θα κάνουμε. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσει κανείς το πρόβλημα, να αναγνωρίσει κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα και να αρχίσει να βάζει τις διαδικασίες για να το λύσει.

Λέτε τώρα να μην περιμένουμε το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Δεν περιμένουμε πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Ήδη έχω ξεκινήσει και πηγαίνω σε περιφέρειες όπου συζητώ με όλους τους φορείς της περιφέρειας, από τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες, τους δήμαρχους και συζητούμε για το μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας και πως εκείνοι θα ήθελαν να το δουν και βεβαίως πηγαίνοντας εκεί φέρνω και όλα τα στοιχεία που μπορεί να μου δώσει η «ΕΤΑ Α.Ε.» και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία υπάρχουν στην ιδιοκτησία της και τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Άρα, αν θέλετε η διαδικασία έχει ξεκινήσει πολύ πριν εδραιωθεί ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Σε ό, τι αφορά στο να πάνε στους δήμους –και δεν αναφέρομαι στον συγκεκριμένο δήμο- δεν είναι εξασφάλιση ότι όλα θα πηγαίνουν καλά από την ώρα που θα πηγαίνουν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στους δήμους, γιατί όπως ξέρουμε και οι δήμοι χωρίς το σωστό έλεγχο γίνονται πολύ συχνά πηγές διαφθοράς.

Απλώς για να περιγράψω την κατάσταση ως έχει αυτήν τη στιγμή η συγκεκριμένη εταιρεία συμφώνησε με την ΕΤΑ να αξιοποιήσει το χώρο. Αφότου άφησε 1.5 εκατομμύριο ευρώ απλήρωτα στην ΕΤΑ, επαναδιαπραγματεύτηκε. Η επαναδιαπραγμάτευση οδήγησε την προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΑ να κόψει 1.000.000 από τα τιμήματα, δηλαδή μειώσαμε το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει η Costa-Costa από 1,5 εκατομμύριο σε 0,5 εκατομμύριο, για να καταλάβετε το επίπεδο της διαπραγμάτευσης που γινόταν και να περιοριστεί σε έναν βαθμό και η έκταση την οποία διαχειριζόταν η εν λόγω εταιρεία και το τίμημα το οποία θα πλήρωνε.

Πρέπει να σας πω ότι το 0,5 εκατομμύριο το οποίο σας περιέγραψα πριν καταβλήθηκε, αλλά σήμερα η Costa-Costa χρωστάει περίπου όλο το 2009. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο η ΕΤΑ έχει αρχίσει τις πιέσεις που έπρεπε να κάνει, ώστε η εταιρεία να πληρώσει το τίμημά της. Και πάλι θέλω να επαναλάβω ότι αυτά είναι στοιχεία διαχειριστικά περισσότερο. Αυτό που μας ενδιαφέρει στην ΕΤΑ είναι η ΕΤΑ να γίνει ένας μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας και να συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι αναγκαστικά δίνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία αλλά αξιοποιώντας τα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ευχαριστώ πολύ.