Για το Λύκειο του Αριστοτέλη
Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη ματαίωση έργων στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη

Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, είναι προφανές ότι το Λύκειο του Αριστοτέλη είναι ένας αρχαιολογικός χώρος εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο γιατί θυμίζει το τεράστιο έργο του αρχαίου φιλόσοφου, αλλά διότι είναι ένας χώρος ο οποίος θα μπορούσε να γίνει χώρος πρότυπο για τα πάρκα στα οποία αναφερόμαστε για την ανάπτυξη της πόλης. Όπως εμείς πιστεύουμε, θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος εκπαίδευσης, ένας χώρος ψυχαγωγίας των πολιτών της Αθήνας.

Είμαι ένας απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι για να προστατεύσουμε ουσιαστικά τα μνημεία μας, δεν αξίζει να τα κλείνουμε, αλλά να τα ανοίγουμε στους πολίτες και ν’ αφήνουμε τους πολίτες να τα κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους.

Οι κλειστοί χώροι –οι «τυφλές» περιφράξεις, όπως τις περιγράφετε στην ερώτησή σας- δεν είναι στη φιλοσοφία μας και θα θέλαμε να δούμε όλο και λιγότερους μέσα στην Αθήνα.

Αν, λοιπόν, με δική σας προτροπή και με την ερώτησή σας πείσατε τον προκάτοχό μου και νυν Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κατεβάσει αυτήν την ακαλαίσθητη περίφραξη, τότε σας συγχαίρω γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι μια κίνηση ενός ανθρώπου που αγαπάει την πόλη του.

Όμως –για να επιστρέψω στην ερώτησή σας- ο χώρος αυτός τον οποίο περιγράφετε, μαζί με τους περιβάλλοντες χώρους του μουσείου και του ωδείου, είναι περίπου τριάντα έξι στρέμματα. Είναι, δηλαδή, ένας χώρος ο οποίος, πραγματικά, θα μπορούσε να κάνει αυτά τα οποία σας είπα πριν, να συμβάλει στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία του κόσμου.

Θα μπορούσε να είναι ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, για παράδειγμα. Δυστυχώς, όταν ήλθαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ανακαλύψαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα πολιτισμού για το ΕΣΠΑ Δεν υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό, ούτε 1 ευρώ!

Η κατάσταση ήταν τραγική και ειδικά για ένα Υπουργείο το οποίο ενισχύθηκε πολύ από το Β΄ και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και είχε την υψηλότερη απορροφητικότητα από οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο. Είναι ένα έγκλημα, δηλαδή, για τον πολιτισμό το γεγονός ότι δεν είχαμε ΕΣΠΑ.

Είναι όντως πραγματικότητα ότι ο ΟΠΑΠ, μερικές μέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές, διέθεσε αυτά τα 4.000.000 ευρώ –και όχι 4,5 εκατομμύρια ευρώ- αλλά το δυστυχές είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο θα θέλαμε να κάνουμε στο Λύκειο. Και δεν επαρκούν διότι από τότε ο προϋπολογισμός έχει ανέβει, είναι γύρω στα 6 με 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το να ξεκινήσουμε, λοιπόν, κάτι το οποίο δεν ξέρουμε πως θα ολοκληρωθεί και τι άλλο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί, είναι ενάντια στη φιλοσοφία μας, ειδικά όταν υπάρχουν τόσα πολλά έργα τα οποία μπορούν να ενισχυθούν μ’ αυτά τα χρήματα.

Άρα, για να σας απαντήσω, εξετάζουμε άλλες λύσεις για το συγκεκριμένο χώρο. Θέλουμε αυτός ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες, να γίνει προοπτική δημιουργίας ενός ανοιχτού αρχαιολογικού πάρκου με ελαφριές κατασκευές, όπου χρειάζεται, για να προστατευτούν τα μνημεία και ν’ ανοίξει σιγά-σιγά στο κοινό.

Τα χρήματα τα οποία ο ΟΠΑΠ έχει υποσχεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα άλλα έργα και σε διάφορες άλλες περιοχές της Αθήνας, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, έχουν ανάγκη από τέτοια χρήματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη ματαίωση έργων στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη

Κοιτάξτε, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, είναι σημαντικό, εφόσον είναι να ξεκινήσουμε ένα έργο, να ξέρουμε και πώς θα το τελειώσουμε. Καταλαβαίνω αυτό που λέτε για τις χορηγίες, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η μελέτη γι’ αυτό το στέγαστρο έγινε το 2005 και από το 2005 έως το 2009 που υπεγράφη η σύμβαση, διαπιστώθηκαν «ελλείψεις» ως προς την πληρότητα της μελέτης.

Όταν, λοιπόν, ξανακοίταξαν τη μελέτη, αυτό το κόστος αυξήθηκε και φοβάμαι πως είναι άλλο ένα παράδειγμα ενός έργου, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση το έκανε χωρίς ουσιαστική μελέτη και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό. Αυτό είναι εκείνο που μας κάνει να ανησυχούμε.

Βεβαίως, αυτή η μελέτη έμεινε στα συρτάρια από το 2005 έως το 2009, μέχρι που ταράξατε τα «λιμνάζοντα» ύδατα του Υπουργείου και μη έχοντας πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό ο προκάτοχός μου προσπάθησε να χρηματοδοτήσει αυτήν την προσπάθεια με τον ΟΠΑΠ.

Αυτά, όμως, είναι μπαλώματα και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε σε ό,τι αφορά τη σύμβαση, αλλά αν και τα δύο μέρη είναι διατεθειμένα να σπρώξουν αυτά τα χρήματα προς μια άλλη κατεύθυνση, τότε αυτή η σύμβαση μπορεί να αλλάξει. Όπως σας είπα, είναι περίπου 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή, είναι αρκετά παραπάνω τα χρήματα απ’ ό,τι χρειάζεται για το στέγαστρο.

Παρατηρήστε, όμως, τι γίνεται: Πάμε σ’ ένα χώρο, που τον ξέρετε πολύ καλά ακριβώς γιατί είναι απέναντι από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει μελετηθεί και ενταχθεί στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, και κάνουμε εκεί μια παρέμβαση εκτός απ’ αυτό το σχέδιο, που έχει ήδη δρομολογηθεί. Πάμε, δηλαδή, σ’ έναν από τους λίγους χώρους της Αθήνας που έχει πράσινο, που έχει προσβάσεις για τους πολίτες, που έχει ανάσα.

Πάμε σ’ ένα χώρο τον οποίο τον έχουμε μελετήσει, τον έχουμε σχεδιάσει και βάζουμε πάνω σε αυτόν το χώρο ένα καινούργιο έργο. Γιατί αυτή η εμμονή με αυτά τα στρέμματα που είναι εκεί πέρα. Και θα σας θυμίσω ότι αυτή η εμμονή με αυτά τα στρέμματα που είναι εκεί πέρα, από το κόμμα σας πάει πολύ μακριά. Θα σας θυμίσω την «τρύπα» του Καραμανλή -του παλαιότερου Καραμανλή, θα θυμάστε- που την είχαμε ανοίξει για να κάνουμε εκεί το υπερμουσείο, που θα φέρναμε όλα τα καλύτερα κομμάτια απ’ όλα τα μουσεία. Και τι έγινε;

Ευτυχώς που αντέδρασαν οι Αθηναίοι και δεν έγινε, έχετε απόλυτο δίκιο, συμφωνώ απολύτως, μείναμε, όμως, με την «τρύπα» του Καραμανλή χρόνια μετά το θάνατό του, διότι κανένας δεν τολμούσε να γεμίσει την «τρύπα» του Εθνάρχη, μέχρι που έγινε το μετρό.

Επίσης σας θυμίζω μία άλλη προσπάθεια να χτιστεί εκεί κάτι, πάνω στο Λύκειο του Αριστοτέλη με το Μουσείο Γουλανδρή. Μα, γιατί, όλα εκεί πάνω πρέπει να τα κάνουμε; Όλα σε αυτά τα δέκα στρέμματα, δεν ξέρω πόσα είναι;

Είναι κρίμα όταν έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε άλλες περιοχές της Αθήνας να μην πηγαίνουμε και αλλού. Την ξέρετε την Αθήνα καλά, ξέρετε ότι υπάρχουν περιοχές που χρειάζονται χρήματα για να αναβαθμιστούν και η επιδίωξή μας είναι να κάνουμε ακριβώς αυτό.

Ευχαριστώ πολύ.