Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή της Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την τόνωση του Τουρισμού στην Αθήνα

Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, η ερώτηση που κάνετε θεωρώ ότι έχει δύο πολύ διαφορετικά σκέλη και θεωρώ ότι και τα δύο χαίρουν από μια τέτοια συζήτηση, το καθένα από μόνο του, γιατί είναι πολύ σοβαρά.

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος που αφορά την καταστολή των φαινομένων, τα οποία περιγράφετε στο σώμα της ερώτησή σας. Εκεί πρέπει να σας πω ότι δεν συμφωνώ ότι παρά τις εικόνες που βλέπουμε, η εγκληματικότητα στην Αθήνα έχει χειροτερέψει. Αντίθετα, θα έλεγα ότι οι εικόνες που βγαίνουν προς τα έξω, όπως αυτό που έγινε στην Ακρόπολη ή ακόμα αυτό που έγινε με τους τρεις τραπεζικούς, δεν είναι αυτό το οποίο, παλιά, καθημερινά είχαμε ως βία στην Αθήνα. Είναι εξαιρέσεις σε ένα κανόνα και πρέπει να τις δούμε ως τέτοιες.

Πρέπει η διάθεσή μας για καταστολή να προσεχθεί, υπό την έννοια ότι αν ανοίξετε τώρα τις τηλεοράσεις σας και δείτε τι γίνεται στην Ταϊλάνδη, θα δείτε ότι ένα θέμα, το οποίο ξεκίνησε ως μία έκφραση αντίρρησης για τα μέτρα, τα οποία είχε πάρει η εκεί Κυβέρνηση, έχει γίνει ένα πεδίο μαχών σε όλη την πόλη. Αυτό το πράγμα, όπως καταλαβαίνετε, είναι καταστροφικό για τον τουρισμό της Ταϊλάνδης.

Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό. Θέλουμε να έχουμε μία σοβαρή αστυνόμευση, η οποία να σταματά αυτά τα φαινόμενα και να αποκαθιστά την τάξη, όπου μπορεί και όπως μπορεί να το κάνει αυτό με βάση τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Επίσης, όπως ξέρετε -και νομίζω έχει συζητηθεί πολλές φορές εδώ πέρα- η Αστυνομία λειτουργεί στο πλαίσιο της νομιμότητας. Έχει γίνει σαφώς πιο αποτελεσματική, σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση της πρωτεύουσας, έχει σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει τις εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συντονισμένους ελέγχους, επιχειρησιακά σχέδια κ.ο.κ.. Έχουν ενισχυθεί οι λειτουργίες των ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης, η Τουριστική Αστυνομία παίρνει τα μέτρα της και έχουμε και το τηλεφωνικό κέντρο «171».

Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία ως Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να συντονίζουμε τις δράσεις μας, ώστε να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα ή να ελαχιστοποιήσουμε τα φαινόμενα, τα οποία –επαναλαμβάνω- ότι είναι πρόσκαιρα και ως τέτοια πρέπει όλοι μας να τα βγάζουμε προς τα έξω, ώστε να προστατεύσουμε τον τουρισμό με κάθε δυνατό τρόπο.

Έχοντας πει όλα αυτά τα πράγματα, θεωρώ ότι η προστασία αυτής της εικόνας έχει να κάνει με υπεύθυνες πολιτικές, αλλά έχει να κάνει και με υπεύθυνους πολίτες. Δηλαδή, αυτό το οποίο εμείς βλέπουμε όσο εξελίσσονται αυτά τα γεγονότα, είναι ότι η κοινωνική κατακραυγή απέναντι στους ανθρώπους που λαμβάνουν τέτοια μέτρα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους ενάντια στα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση, αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Και γι’ αυτό βλέπουμε να μειώνονται συνέχεια αυτές οι πράξεις.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι όσοι βλέπουμε τη ζημιά που γίνεται στον τουρισμό, αν σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, θα τα δούμε σιγά-σιγά να εκλείπουν.

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή της Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την τόνωση του Τουρισμού στην Αθήνα

Κύριε Πρόεδρε, θα ζητήσω λίγο την ανοχή σας στο χρόνο, γιατί νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να καταγράψουμε και το πρόβλημα και ορισμένες λύσεις που μπορούμε να δώσουμε σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να συμφωνήσω μαζί σας ότι τόσο η λαθρομετανάστευση στο κέντρο της Αθήνας όσο και τα φαινόμενα των ναρκωτικών στις διάφορες περιοχές, είναι μία πολύ κακή εικόνα για τον τουρισμό όχι μόνο της Αθήνας αλλά για οποιαδήποτε χώρα. Δυστυχώς, είναι κρίμα, ειδικά μετά από μία τέτοια επένδυση, όπως είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων που ανέβασε την αξία όλου του κέντρου της Αθήνας, να βρίσκεται στο έλεος τέτοιων φαινομένων.

Παρ’ όλα αυτά, η εγκληματικότητα αποδεδειγμένα δεν είναι μόνο λόγω της λαθρομετανάστευσης. Οι λαθρομετανάστες απλώς είναι εκεί πέρα και ο χώρος αυτός είναι στη δίνη μίας γενικότερης εγκληματικότητας, που για εμένα είναι πολύ πιο κοντά στα ναρκωτικά.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα φαινόμενα που έχουμε δει τελευταία στον τουρισμό, δεν είναι καινούργια. Η κρίση στον τουρισμό προϋπήρχε των φαινομένων που έχουμε δει, είτε με την Ακρόπολη είτε με οτιδήποτε άλλο. Ξέραμε ότι αυτή είναι μία δύσκολη χρονιά. Τα γεγονότα, τα οποία βλέπουμε, δημιουργούν την αίσθηση -όπως και εσείς την περιγράψατε- «άστο για του χρόνου», δηλαδή ότι θα ήθελα να πάω στην Ελλάδα, αλλά άστο για του χρόνου, γιατί δεν ξέρω αν θα βρω ταξί, δεν ξέρω αν θα πετάξει το αεροπλάνο μου κ.ο.κ..

Απέναντι σ’ αυτό και ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται σε κίνδυνο και γενικότερα η οικονομία της Ελλάδας θα πληγεί. Γι’ αυτόν το λόγο πήραμε μία σειρά από μέτρα. Πρώτα από όλα απλοποιήσαμε τις διαδικασίες βίζας από ανερχόμενες αγορές που θέλουμε να ενισχύσουμε, όπως είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία κ.λ.π.. Μειώσαμε σχεδόν στο μηδέν το κόστος της βίζας από αυτές τις χώρες. Έχουμε κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια -και ξέρετε την προσπάθεια που γίνεται- για την άρση του καμποτάζ.

Βάλαμε, παρά την κρίση, προγράμματα στον ΟΑΕΔ για πενήντα χιλιάδες εργαζόμενους για να κρατηθούν στη δουλειά. Μειώσαμε τα τέλη προσγείωσης των αεροπλάνων πλην του λεγόμενου σπατόσημου. Προχωρήσαμε το ΕΣΠΑ, νομίζω με αρκετή δυναμική στα προγράμματα «Πράσινος Τουρισμός», «Εναλλακτικός Τουρισμός», «Συνεργάζομαι και Καινοτομώ» και «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό». Πήραμε μία σειρά από μέτρα, εν πάσει περιπτώσει, για να ενισχυθεί ο τουρισμός.

Ειδικά μετά τα συμβάντα δημιουργήσαμε για πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης στον ΕΟΤ. Και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών επισπεύδουμε την αποπληρωμή των χρεών. Επισπεύδουμε αυτήν τη διαδικασία, ενώ είχαμε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής με τα ξένα ΜΜΕ.

Ενεργοποιήσαμε επικοινωνιακά δίκτυα για να παρακολουθούμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο και να ανταποκρινόμαστε ανάλογα με το τι συμβαίνει εκεί. Ενεργοποιήσαμε επικοινωνιακά δίκτυα με τους τουριστικούς πράκτορες -τους λεγόμενους tour operators- στο εξωτερικό, ειδικά τους μεγάλους που ελέγχουν το μεγάλο κομμάτι της αγοράς και υλοποιούμε τα λεγόμενα familiarizations trips -που είναι ταξίδια δημοσιογράφων- για να τους ενημερώσουμε για την πραγματική κατάσταση της Αθήνας. Αν βγει κανείς στην πόλη σήμερα είναι χαρά θεού και αποδεικνύεται ότι αυτά τα γεγονότα είναι μεμονωμένα και ότι δεν είναι η Αθήνα μία εμπόλεμη ζώνη.

Ενεργοποιήσαμε και εντατικοποιούμε τη δουλειά που γίνεται μέσα από το διαδίκτυο. Παρ’ ότι η τηλεόραση είναι αυτή που φαίνεται σε εμάς και μοιάζει να είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για τη διαφήμιση, η πραγματικότητα είναι ότι το διαδίκτυο είναι πολύ πιο αποτελεσματική διαφήμιση -όπως και η διαφήμιση στους tour operators- και έχουμε δώσει τη μεγάλη έμφαση εκεί, που κοστίζει πολύ λιγότερο, βεβαίως και έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Στον ΕΟΤ πάλι υπάρχει εξειδικευμένη ομάδα σε συνεργασία με τους φορείς -τον ΣΕΤΕ ας πούμε και άλλους φορείς- ώστε οι δράσεις μας να είναι συντονισμένες. Παρακολουθούμε καθημερινά τη μείωση των κρατήσεων, ειδικά αυτά που είναι της τελευταίας στιγμής, όπως λέμε, που είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτή τη στιγμή για τον τουρισμό και συντονίζουμε τη δράσης μας για να αλλάξουμε την κατάσταση κάθε ημέρα.

Βεβαίως, σας λέω –επαναλαμβάνω- ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η αίσθηση ότι «άσε την Ελλάδα, θα πάμε του χρόνου». Η μόνη ομάδα πελατών στον παγκόσμιο χώρο που μπορεί να ακούσει ένα μήνυμα όπως «μην αφήσετε την Ελλάδα φέτος» είναι ο απόδημος Ελληνισμός και τόσο εγώ όσο και η Υφυπουργός βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον οργανωμένο απόδημο Ελληνισμό, για να καταφέρουμε τουλάχιστον να τραβήξουμε απόδημους Έλληνες στην Ελλάδα αυτή την εποχή. Είναι οι μόνοι που μπορούν να ανταποκριθούν στο «μην το αφήσεις για του χρόνου». Για τους άλλους θα παλέψουμε με τα μέσα που σας περιέγραψα και ελπίζω, τουλάχιστον, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση τώρα που οι εικόνες που βγαίνουν από την Αθήνα είναι καλύτερες.

Ευχαριστώ πολύ.