Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε από ανθρώπους με όραμα. Ένα όραμα ειρήνης και ευημερίας των λαών. Σημαία της Ευρώπης θα ήταν οι κοινές της αξίες. Όπλο της Ευρώπης θα ήταν η κοινή της οικονομική πολιτική.

Στην πορεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεώρησε την ειρήνη, τις κοινές αξίες και τον κοινό πολιτισμό ως δεδομένα και έδωσε έμφαση στην οικονομική ενοποίηση.

Δημιουργήσαμε σημαντικούς μηχανισμούς που ένωσαν την οικονομία μας: Κεντρική Τράπεζα, ενιαίο νόμισμα. Όμως την ίδια ώρα κάναμε ελάχιστα για να καταγράψουμε και να αναδείξουμε την κοινή μας κληρονομιά, τον κοινό μας πολιτισμό.

Με λίγα λόγια ριχτήκαμε στη μάχη της παγκοσμιοποίησης με ισχυρά όπλα αλλά χωρίς κοινή σημαία. Τέτοιες μάχες δεν κερδίζονται.

Σήμερα που αμφισβητείται το μοντέλο που μας έφτασε ως εδώ, σήμερα που είναι σε οριακό σημείο πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, είναι προφανές ότι κάτι άλλο μπορεί να μας ενώσει.

Το έργο του Ινστιτούτου Θερβάντες είναι να φέρει σε επαφή δυο πολιτισμούς με πολλά κοινά, με συγγενικό πνεύμα.

Και είναι αυτό ακριβώς το συγγενικό πνεύμα που κάνει το έργο του Θερβάντες σημαντικό. Τα προγράμματα του έχουν αποδειχθεί διαχρονικά, εξαιρετικά δημοφιλή ανάμεσα στους Έλληνες – μικρούς και μεγάλους – σπουδαστές ξένων γλωσσών.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας ξεπερνά τις δυο χιλιάδες εγγραφές το χρόνο ενώ πέντε χιλιάδες υποψήφιοι από 10 πόλεις της Ελλάδας εγγράφονται κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του ισπανικού διπλώματος Dele, που εκδίδει το Ινστιτούτο.

Τα πράγματα δε για το Ινστιτούτο Θερβάντες, διαγράφονται ακόμα πιο ευοίωνα με την εφαρμογή της απόφασης του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για την συμπερίληψη των Ισπανικών, ως δεύτερη ξένη γλώσσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αλλά το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κέντρο εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας.

Μέσα από την πολύχρονη πορεία του μας έχει ταξιδέψει στην Ισπανία του Καλντερόν, του Θερβάντες, του Γκόγια και του Πικάσο, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Γκαουντί.

Αλλά μας έχει ξεναγήσει και στην Ισπανία του Αλμοδοβάρ, του Καλατράβα, της Λουθ Κασάλ και άλλων κορυφαίων προσωπικοτήτων που υπηρετούν τον δυναμικό και δημιουργικό σύγχρονο ισπανικό πολιτισμό.

Διαχρονικά πιστό στην αποστολή του, το Ινστιτούτο Θερβάντες μας μυεί στη σκέψη και στην ισπανική γλώσσα, τον πλούτο του ισπανικού πολιτισμού και τη μοναδικότητα της ισπανικής ψυχής.

Υποδέχεται τον καθένα από εμάς ως κοινωνό της ισπανικής κουλτούρας μέσα από μια συνολική γνωστική και πολιτισμική εμπειρία.