Τι περιμένετε να σηματοδοτήσει για την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. το συνέδριό σας, που ολοκληρώνεται σήμερα;

Το συνέδριο αποτελεί αφετηρία μιας νέας πορείας με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη.  Όποιος βρίσκεται στο συνέδριο νιώθει διάχυτη αισιοδοξία από την εκλογή του νέου αρχηγού αλλά και από τη μεγάλη προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές. Υπάρχει η αίσθηση ότι η κοινωνία ακούει πάλι το ΠΑΣΟΚ. Είναι στο χέρι μας να μεταφράσουμε αυτή τη δυναμική σε εκλογικά ποσοστά. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα νέο πολιτικό πλαίσιο που θα μας συνδέσει ξανά με την κοινωνία.  Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει βασικά δικαιώματα και μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που θα βάζει περισσότερες Ελληνίδες και  Έλληνες στο «παιχνίδι».  Έτσι ξέρει να κερδίζει το ΠΑΣΟΚ τις καρδιές των ανθρώπων.  Όχι με συνθήματα ή τοξικά διλήμματα, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική. Αυτή η πορεία ξεκινάει σήμερα.

Ως διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο, πώς αξιολογείτε την προσπάθεια της νέας ηγεσίας; Θεωρείτε ότι έχει αποκρυσταλλωθεί η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή κάποια χαρακτηριστικά χρήζουν μεγαλύτερης αποσαφήνισης;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με το μέλλον για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης και των προοδευτικών πολιτών. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια. Στις εσωκομματικές εκλογές, όπου προσήλθαν 180.000 πολίτες, είδα στα εκλογικά κέντρα νέους ανθρώπους που όχι μόνο δεν έχουν ψηφίσει σε εθνικές κάλπες, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν στο κόμμα. Βλέπουν ότι εδώ κάτι αλλάζει, που μιλάει στις προσδοκίες τους, που έχει προοδευτική, νηφάλια προσέγγιση στα πράγματα. Μεταξύ δύο συντηρητικών κομμάτων, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ κάτι καινούργιο. Δεν αρκεί μόνο αυτό, χρειάζεται να δείξουμε ότι δεν είμαστε απλώς ένα κόμμα με νέο αρχηγό, αλλά με ιδέες που έχουν ρίζες στην κοινωνία και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες που κρατούν πίσω τη χώρα.

Ποιο εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή τη φάση; 

Έχω μιλήσει για την παγίδα της αυταρέσκειας, με τη διοχέτευση της δυναμικής που έχουμε εισπράξει από την κοινωνία, σε κινήσεις που δεν δίνουν αξία. Τώρα είναι ώρα το ΠΑΣΟΚ να δείξει στην πράξη ότι έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα με περισσότερη δημοκρατία, ανοιχτές διαδικασίες, με διεύρυνση προς κάθε προοδευτική τάση και πάνω απ’ όλα με αυτοπεποίθηση. «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή». Τώρα είναι ώρα να μετατρέψουμε τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που να αφορούν τους πολίτες.  Έτσι θα επανασυνδέσουμε το ΠΑΣΟΚ με τη μεσαία τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους μη προνομιούχους και τους νέους.

Ακρίβεια και πληθωρισμός καλπάζουν, ενώ η δημοσιονομική πορεία της χώρας μοιάζει ξανά να είναι αβέβαιη. Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανταπεξέλθει ή πιστεύετε ότι αποτελεί μέρος του προβλήματος;

Η κυβέρνηση έχει μπει με δική της ευθύνη σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο σέρνει τον ελληνικό λαό. Έχασε πολύτιμο χρόνο και τώρα η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά. Τα μέτρα που λαμβάνει είναι πολύ λίγα, πολύ αργά, απότοκα των κοντόφθαλμων πολιτικών της στον τομέα της ενέργειας, χαμένων ευκαιριών στο τραπεζικό σύστημα και απουσίας οράματος στον αγροτικό τομέα. Αυτό που κάνει είναι να επιμένει σε ένα αποτυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο και, όπως και η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009, οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας για να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή, να κρατήσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά όρθια και την πατρίδα σε πορεία ανάκαμψης.

Το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει ότι εφόσον οι εκλογικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν, θα καταθέσει σοσιαλδημοκρατική πρόταση ως βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Μπορεί να υπάρξει διακυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο μέσα από κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.;

Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν απέναντι στη Συντήρηση από όποια μεριά του πολιτικού φάσματος κι αν έρχεται. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, που θα ανατρέπει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Που θα αντιληφθεί την αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως συνθήκη για να δώσουμε εργαλεία στις τοπικές κοινωνίες, για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και της δίκαιης αξιοποίησης του πλούτου. Μόνο με περισσότερη δημοκρατία μπορούμε να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία. Αυτό οι συντηρητικές δυνάμεις στη Ν.Δ. δεν μπορούν να το ακούσουν. Δυστυχώς, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι όταν εθιστείς με την εξουσία, τη θέλεις όπως τη γνώρισες. Η επόμενη μέρα αναζητά πολιτικούς που θα διεκδικήσουν την εξουσία για να τη μοιράσουν στην κοινωνία. Ευπρόσδεκτοι όσοι αντέχουν μια τέτοια μεταρρύθμιση.

Πηγή: https://www.avgi.gr/politiki/415651_eimaste-ena-komma-me-idees-poy-ehoyn-rizes-stin-koinonia