Το πολυαναμενόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα συνέδριο αναγέννησης, γεμάτο νέους ανθρώπους και φυσικά, γεμάτο από πολύπειρα και επίμονα στελέχη. Tο ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκλογές θα έχει και πείρα και ενέργεια, έναν συνδυασμό που μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό κατεστημένο που διατηρεί τις παθογένειές του, όποιο κόμμα και αν κυβερνά. Τις παθογένειες της Συντήρησης είτε έρχονται από την Αριστερά είτε από τη Δεξιά.

Ο καθένας μας από το πόστο του, με τις δυνάμεις του και όλοι μαζί, δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη, μπορούμε να κάνουμε την προοδευτική πολιτική ανατροπή που τόσο προσδοκούν μεγάλα κομμάτια του ελληνικού λαού, κυρίως αυτά που σήμερα δεν πάνε να ψηφίσουν. Αυτό ζητούν οι δημοκρατικοί πολίτες, σε αυτό ελπίζουν οι μη προνομιούχοι και οι νέοι, που βλέπουν καθημερινά να αποδυναμώνονται συστήματα προστασίας της κοινωνίας και αναδιανομής του πλούτου και να κόβονται οι γέφυρες της ανάπτυξης που με κόπο και όραμα έχτισε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Εμείς οφείλουμε άμεσα να συντάξουμε και να αντιπροτείνουμε ένα πολιτικό πλαίσιο διακυβέρνησης τόσο σαφές και ριζοσπαστικό, που θα φέρει μια μεγάλη ανατροπή σε αυτό το σύστημα. Τόσο αιχμηρό απέναντι στα συμφέροντα που επιβάλουν τη Συντήρηση,  που είτε πορευτούμε αυτόνομα, είτε συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις, αυτό θα σημάνει το δικό της τέλος. Όχι το δικό μας.

Μίλησα στο συνέδριο για τη δική μου συμβολή σε αυτόν τον στόχο, για τα πολιτικά κείμενα της Αναγέννησης, μιας αναλυτικής, συγκροτημένης και ολοκληρωμένης προοδευτικής πρότασης απέναντι στη Συντήρηση. Η Αναγέννηση περιγράφει ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που διασφαλίζει δικαιώματα και προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα, μέσα από διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Σπάζοντας ολιγοπώλια, στηρίζοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσφέροντας εργαλεία σε κλάδους που αναπτύσσονται, ανοίγοντας νέες αγορές, απελευθερώνοντας τραπεζικές εγγυήσεις, ώστε να βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότερους Έλληνες στο «παιχνίδι».

Αυτά είναι δυνατόν να γίνουν μόνο με τη ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Η εξουσία που σήμερα είναι συγκεντρωμένη στο Μαξίμου, να περάσει σε Περιφέρειες και σε Δήμους, σε Επιμελητήρια και Συνεταιρισμούς, στα Πανεπιστήμια και τα Εργατικά Κέντρα ώστε από τη μια να έχουν αυτονομία να συνεργάζονται τοπικά και, από την άλλη, να ενισχυθεί η λογοδοσία και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εξουσιών. Έτσι, τα προνόμια των λίγων στην εξουσία θα γίνουν εργαλεία για τους πολλούς στην κοινωνία. Έτσι, θα φέρουμε ξανά στο πλευρό μας κάθε συλλογικότητα στην οποία δώσαμε υπόσταση, μαζί και ό,τι πιο προοδευτικό έχει να προσφέρει η ελληνική κοινωνία. Και θα το κάνουμε.