«Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει το αντιδημοκρατικό και διαλυτικό αποτέλεσμα που είχαν οι διατάξεις Θεοδωρικάκου (Ν. 4623/2019 και Ν. 4625/2019) στη λειτουργία των Δήμων της χώρας», τόνισε σε ανάρτησή του στα social media, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος.

«Οι διατάξεις αυτές, απαξίωσαν τα Δημοτικά Συμβούλια μεταφέροντας στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής την αρμοδιότητα να λαμβάνουν αποκλειστικά αποφάσεις για μια σειρά από καθοριστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι προγραμματικές συμβάσεις ενός Δήμου» επισήμανε, και συνέχισε προβάλλοντας τις βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει το 2019 για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου:

«1. Το Δημοτικό Συμβούλιο να συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση στρατηγικών προτεραιοτήτων του Δήμου.

2.Να θέτει κανόνες για τη λειτουργία της πόλης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

3.Να ελέγχει αν οι κανόνες αυτοί τηρούνται από τους δημότες, από τις υπηρεσίες του Δήμου και από τη Δημοτική Αρχή.

Έτσι, τα Δημοτικά Συμβούλια μπορούν να μετατραπούν από όργανα στην υπηρεσία του Κράτους, σε όργανα στην υπηρεσία των πολιτών».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου:

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει το αντιδημοκρατικό και διαλυτικό αποτέλεσμα που είχαν οι διατάξεις Θεοδωρικάκου (Ν. 4623/2019 και Ν. 4625/2019) στη λειτουργία των Δήμων της χώρας. Οι διατάξεις αυτές, απαξίωσαν τα Δημοτικά Συμβούλια μεταφέροντας στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής την αρμοδιότητα να λαμβάνουν αποκλειστικά αποφάσεις για μια σειρά από καθοριστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι προγραμματικές συμβάσεις ενός Δήμου. Δεν είναι μόνο η στελέχωση των Επιτροπών αυτών, όπου οι παρατάξεις των Δημάρχων έχουν την απόλυτη πλειοψηφία ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα επαρκούς συζήτησης του όποιου θέματος προς όφελος των δημοτών.

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2377/2022), που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου, ήρθε να επιβεβαιώσει τη θέση μας αυτή.

Για να αποφευχθεί η απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων είχαμε προτείνει από το 2019 στον Δήμαρχο να θέσει τρεις βασικές προτεραιότητες για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε και αυτό να μην απαξιωθεί αλλά και η δική του δουλειά να γίνει αποτελεσματικότερη και ευκολότερη:

1.Το Δημοτικό Συμβούλιο να συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση στρατηγικών προτεραιοτήτων του Δήμου.

2. Να θέτει κανόνες για τη λειτουργία της πόλης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

3. Να ελέγχει αν οι κανόνες αυτοί τηρούνται από τους δημότες, από τις υπηρεσίες του Δήμου και από τη Δημοτική Αρχή.

Έτσι τα Δημοτικά Συμβούλια μπορούν να μετατραπούν από όργανα στην υπηρεσία του Κράτους σε όργανα στην υπηρεσία των πολιτών».

Παρακάτω θα δείτε την ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου:

https://www.facebook.com/yeroulanos/posts/pfbid0358EKcTCMAtdUiC9GfFNAYctLGdpD2jrSpRumnMZaS3i1mhKTTWvPBevk1EvCYNosl