Φέτος μπορεί να είναι μια κομβική χρονιά για τον τουρισμό. Οι πρώτες ενδείξεις για τις αφίξεις είναι θετικές διότι επιστρέφουν στην Ελλάδα οι παραδοσιακές αγορές (Αγγλία και Γερμανία) ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν την ανάπτυξή τους οι νέες αγορές που στηρίξαμε πέρσι (Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία). Σήμερα, η δουλειά που έχει γίνει στον τουρισμό αποφέρει αποτελέσματα διότι έγινε συλλογικά από όλα τα υπουργία, από όλους τους φορείς, από όλους όσους νοιάζονται για τον τουρισμό χωρίς ανταγωνισμούς και μικρότητες. Είναι η πρώτη φορά που ενώσαμε τις δυνάμεις μας, βάλαμε κοινούς στόχους και δουλέψαμε με μόνη προτεραιότητα να γυρίσει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας.

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να έρθουν περισσότεροι επισκέπτες, να αφήσουν περισσότερα χρήματα και να μετατρέψουμε αυτόν τον πλούτο σε θέσεις εργασίας, για να διοχετευθεί ο πλούτος σε κάθε ελληνική οικογένεια. Ο τουρισμός έχει περάσει στα χέρια νέων και δυναμικών επιχειρηματιών που επενδύουν στο μέλλον με σύνεση και στρατηγική άποψη. Είναι μεγάλη ευκαιρία τους να μετατρέψουν αυτή την χρονιά σε χρονιά επανασύνδεσης του τουρισμού με την ελληνική κοινωνία χτυπώντας την μαύρη εργασία και προσλαμβάνοντας περισσότερους Έλληνες. Σε αυτή την προσπάθεια θα σταθούμε αρωγοί με κάθε τρόπο.

Φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από περιοχές όπως η Κίνα και η Λατινική Αμερική που γνωρίζουν την χώρα μας από μακριά αλλά την επισκέπτονται για πρώτη φορά. Η εμπειρία που θα αποκομίσουν μπορεί να τους δέσει για πάντα με την πατρίδα μας και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από όσους ασχολούνται άμεσα με τον τουρισμό. Εξαρτάται από κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή. Είναι στο χέρι όλων μας να αναδείξουμε τι είναι αυτό που κάνει την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό ιδιαίτερο και μοναδικό.

Ευτυχώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήταν περιορισμένα σε εμβέλεια αλλά έκαναν τον γύρω του κόσμου. Και ενώ καταλαβαίνουν όλοι ότι οι λίγοι ανεγκέφαλοι που αμαύρωσαν τις ειρηνικές πορείες δεν αποτελούν παράδειγμα για κανέναν μας, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στην Ελλάδα και στην εύθραυστη οικονομία της είναι πολύ σημαντική. Και επειδή κάποιοι από αυτούς νομίζουν ότι η βία είναι παιχνίδι, αδυνατούν να καταλάβουν ότι πλήττουν κάθε ελληνική οικογένεια και την προοπτική της να ορθοποδήσει. Είναι στο χέρι όλων μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά που μας προσφέρει η δημοκρατία μας αλλά και να γυρίσουμε την πλάτη σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας που δεν εκπροσωπεί αυτά που πρεσβεύουμε σαν κοινωνία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από την κρίση η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή αν επενδύσουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε τι που μας ξεχωρίζει. Στον κάθε Έλληνα που θέλει να δημιουργήσει, στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας, στον πλούτο που παρουσιάζει η ελληνική φύση. Ό,τι χρειαζόμαστε για να βγούμε από την κρίση το έχουμε δίπλα μας αν το αξιοποιήσουμε με τον σεβασμό που του πρέπει. αν το προστατεύσουμε και το αναδείξουμε με απόλυτη συνείδηση ότι το μέλλον μας εξαρτάται από αυτό.