Η προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, η ενίσχυση του μεγάλου ενδιαφέροντος των ισραηλινών επισκεπτών για τη χώρα μας, η ανάδειξη των ευκαιριών που ανοίγονται στον τομέα της κρουαζιέρας μετά την άρση του καμποτάζ, αλλά και η προώθηση του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών που φέτος είναι αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή είναι οι κεντρικοί στόχοι της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο Τελ Αβίβ με την ευκαιρία της έκθεσης IMTM.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έλαβε την τιμητική πρόσκληση  να απευθύνει χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης, αμέσως μετά τον οικοδεσπότη Υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ Σταζ Μεσέσνικοφ παρουσία του συνόλου των κυβερνητικών αξιωματούχων από τις λοιπές χώρες, των εκθετών και του συνόλου του Τύπου.

Το τουριστικό ενδιαφέρον του Ισραήλ για την Ελλάδα  είναι δεδομένο και αξιοποιούνται όλες οι ευκαιρίες προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο  πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Παύλου Γερουλάνου στο Τελ Αβίβ πέρυσι το Σεπτέμβριο , για να επανέλθει τώρα με την παρουσία του στην έκθεση ΙΜΤΜ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κορυφαίους tour operators, τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας της χώρας, αλλά και το σύνολο του ισραηλινού τύπου με κεντρική Συνέντευξη Τύπου για την ελληνική παρουσία, αλλά και με σειρά ατομικών συνεντεύξεων.

Θα παρουσιαστεί επίσης το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών, στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο η πόλη θα φιλοξενεί τον πολιτισμό μιας χώρας ή τους πολιτισμούς μιας ευρύτερης περιοχής. Η αρχή θα γίνει φέτος με τη Μέση Ανατολή όπου το Ισραήλ θα έχει σημαντική παρουσία με πλήθος πολιτιστικών δράσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 η άφιξη Ισραηλινών επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 236% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί χάρη στις συμφωνίες που θα συζητηθούν με τις εταιρείες κρουαζιέρας και στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών.

Το ενδιαφέρον όμως των Ισραηλινών διαχέεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες θα προβληθούν στοχευμένα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 57,36% περισσότεροι Ισραηλινοί σε σχέση με το 2009, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον για τη Ρόδο, την Κρήτη και κυρίως την Κω. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα, που θεωρείται από τους Ισραηλινούς ιδανικός τρόπος για οικογενειακές διακοπές και στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες στο χώρο της κρουαζιέρας.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συναντήσεων συμπεριλαμβάνονται επαφές με την Υπουργό Πολιτισμού Λιμόρ Λιβνάτ. Κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ η κα Λιμόρ Λιβνάτ έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών και την οργάνωση δράσεων από το Ισραήλ, οι οποίες και θα παρουσιαστούν στην ΙΜΤΜ.

Η έκθεση ΙΜΤΜ πραγματοποιείται για 17η χρονιά και έχει φέτος ρεκόρ συμμετοχών με 300 εκθέτες από 35 χώρες μεταξύ των οποίων οι  Ρωσία, Γερμανία, Κροατία, Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Εσθονία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ινδία, Ιαπωνία, κ.α..