-Ως βουλευτής Αθήνας, γνωρίζω πως τα τελευταία 4 χρόνια παρατηρείται μία εντατικοποίηση των φαινομένων βίας, και των ανηλίκων, αλλά και φαινομένων όπως αυτό που συνέβη έξω από το κλαμπ. Σε όλες τις γειτονιές τής Αθήνας έχει αρχίσει να μοιράζεται μία αίσθηση φόβου η οποία εντείνεται, αφού κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα, συντονισμού δημοτικής Αστυνομίας με την Ελληνική Αστυνομία, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια. Γιατί σκέφτονται: «καλά, ζω σ’ αυτό το καθεστώς, αλλά να μην έχω και τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, να δουλεύουν μεταξύ τους, είναι πρόβλημα». Και το έχουμε δει και σε προσωπικές επιθέσεις μεταξύ Δημάρχων και Υπουργών. Είναι άσχημη η κατάσταση και αρκετά επικίνδυνη. Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μία πόλη η οποία ζει με ανασφάλεια, είναι μία πόλη που είναι αφιλόξενη για τους κατοίκους της. Εκεί, που διαφωνούμε είναι στο πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό. Παρατηρείται μία σειρά αυστηροποιήσεων στον ποινικό κώδικα από την εποχή των μνημονίων και μετά κάτι που δεν έχει αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα Παράλληλα, δεν έχουμε καθόλου ψυχολογική υποστήριξη, για παιδιά, δεν έχουμε όλες εκείνες τις δομές που έχει μία σύγχρονη κοινωνία, για να βεβαιωθούμε ότι εκτός από την εφαρμογή τού ποινικού κώδικα, θα υπάρχουν όλες οι μορφές υποστήριξης, έτσι ώστε τελικά να έχουμε και πρόληψη. Το πιο δύσκολο κομμάτι και το πιο σημαντικό όμως, είναι να βεβαιωθούμε ότι η βία δεν θα είναι τρόπος εκτόνωσης των μεγάλων κοινωνικών εντάσεων που υπάρχουν και λόγω τής αυξημένης φτώχιας σε στρώματα τής κοινωνίας.

-Έχουμε τοποθετηθεί υπέρ τής διάταξης για την πάταξη τής μαύρης εργασίας που έρχεται με τη τροπολογία για τους μετανάστες και έχουμε τοποθετηθεί υπέρ, γιατί όποιος έχει εικόνα τού τι συμβαίνει εκτός του κέντρου ξέρει καλά ότι χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Ότι οι αγρότες μας έχουν εξαιρετικά προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να μαζέψουν και δεν μπορούν να τα στείλουν σε καινούργιες αγορές που έχουν ανοίξει, για τα ελληνικά προϊόντα και τις καινούργιες αγορές που εκτιμούν την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι το πρόβλημα είναι εκεί και είναι διαχρονικό. Ξέρουμε ότι δεν μπορεί να εκπαιδεύεις αυτούς τους εργάτες πάνω σε μία συγκεκριμένη δουλειά και μετά να ψάχνεις για νέους την καινούργια χρονιά και να τους ξαναεκπαιδεύεις. Άρα, πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που χρειάζεται διαχρονική λύση.

Ακόμη, αφού η ΝΔ κάνει ένα τέτοιο βήμα, γιατί δεν ασχολείται και με το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών; Έχουμε σχετικά μικρό αριθμό ασυνόδευτων παιδιών τα οποία τα κρατάμε σε καθεστώς ομηρίας. Τα μορφώνουμε, τα κάνουμε Ελληνόπουλα, μιλούν ελληνικά, αγαπούν την Ελλάδα, αφού είναι το μόνο μέρος το οποίο τους έχει δώσει θαλπωρή, και κοντά στα 18 τους, τα πετάμε έξω. Περιμένουμε δηλαδή, τους κρατάμε σε ένα καθεστώς ομηρίας και μετά, μόλις γίνουν 18, τους κυνηγάμε με δικαστικές αποφάσεις κλπ, για να τους διώξουμε. Πώς γίνεται μία χώρα που επενδύει τη μία μέρα τόσο πολύ σε έναν άνθρωπο, την άλλη μέρα να θέλει να τον κάνει εχθρό;

-Το θέμα τής οπαδικής βίας το έχει πάρει ο κ. Μητσοτάκης επάνω του και έχει ανακοινώσει 3 φορές τα ίδια μέτρα τα οποία δεν εφάρμοσε ποτέ. Προσωπικά, αμφισβητώ ευθέως ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θέλουν να κάνουν κάτι για τη βία στα γήπεδα. Αν ήθελαν, υπάρχει ο Νόμος που περάσαμε μαζί, το 2012. Η Νόμος τής Κυβέρνησης Παπαδήμου, που φέρει τις υπογραφές τις δικές μου και του αείμνηστου Γιάννη Ιωαννίδη. Όλα αυτά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει 3 φορές ο κ. Μητσοτάκης, τα είχαμε περάσει τότε. Σε αυτό το Νομοσχέδιο είχαμε, επίσης, συνδέσει τις λέσχες των οπαδών με τις ομάδες και επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρχουν μητρώα γι’ αυτές τις θέσεις.

Περάσαμε ένα Νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Φύγαμε μετά από την Κυβέρνηση και το Νομοσχέδιο αποσυντέθηκε. Οι πρόεδροι πήραν αυτά που ήθελαν να πάρουν από τις Κυβερνήσεις που κυβερνούσαν τότε και ξαναδημιουργήθηκε το κλίμα «χάος».

Αν θέλει ο Υπουργός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα τα οποία, σήμερα, καθυστερούν ή μετατίθενται για αργότερα, με την ελπίδα ότι δεν θα σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Θα εφαρμοστούν τα μέτρα σήμερα; Ο Νόμος υπάρχει, έχει ψηφιστεί από τα περισσότερα κόμματα τής Βουλής και το μόνο που έχει να κάνει η ΝΔ είναι να τον εφαρμόσει, αν θέλει να κάνει, πραγματικά, κάτι για τη βία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», με τους δημοσιογράφους Σπύρο Χαριτάτο και Ευλαμπία Ρέβη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video