Αναφορικά με το ζήτημα της παρέμβασης του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη, το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως μία ξένη χώρα παρενέβη στις εκλογικές διαδικασίες της Ελλάδας και εδώ απαιτείται σοβαρή θεσμική ανάλυση. Εάν αυτό αληθεύει, τότε το αφήγημα «σου έστειλα ένα ραβασάκι, μου έστειλες ένα ραβασάκι», δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης μιας ωμής παρέμβασης της Τουρκίας στα ελληνικά ζητήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρωθυπουργός καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και λέει «Εδώ, η συζήτηση έχει ξεφύγει και είναι ώρα να πάρουμε τα πράγματα σοβαρά και να τα αντιμετωπίσουμε μαζί, απέναντι σε μια τουρκική απειλή». Γιατί, πλέον, η παρέμβαση της Τουρκίας στις εθνικές εκλογές αποτελεί εθνικό ζήτημα.

Αν δεν αληθεύει αυτό, τότε ο κ. Μητσοτάκης εργαλειοποιεί τη Θράκη για μικροκομματικούς λόγους. Ποιοι είναι αυτοί οι μικροκομματικοί λόγοι; Ο πρώτος είναι ο προφανής λόγος, πως η Ροδόπη είναι «ροζ» και τη θέλει «μπλε». Ο δεύτερος είναι, πως μέχρι χθες συζητούσαμε για την υγεία, για την οικονομία, για πράγματα δηλαδή στα οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ελλειμματική. Και με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ένας αποπροσανατολισμός, με αποτέλεσμα τώρα να συζητάμε για τη Ροδόπη, αντί να συζητάμε γι’ αυτά τα θέματα. Είναι σημαντικό θέμα αλλά, αν είναι τόσο σημαντικό, όσο λέει ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο τρόπος αντιμετώπισής του είναι εθνικός και οφείλουμε όλα τα κόμματα να είμαστε μαζί σε αυτήν την αντιμετώπιση.

Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή σκέφτεται: «Λέτε ότι εδώ έχετε ένα εθνικό ζήτημα και συμπεριφέρεστε σαν κοκόρια». Χρειάζεται σοβαρότητα αν είναι εθνικό το ζήτημα. Αν δεν είναι, τότε θέλει προσοχή. Αύριο έχουμε μια νέα Κυβέρνηση Ερντογάν, καινούργιο Υπουργό Αμύνης στην Τουρκία, καινούργιο Υπουργό Εξωτερικών στην Τουρκία, καινούργιο υπεύθυνο της ΜΙΤ στην Τουρκία και αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν μηνύματα από την προεκλογική μας εκστρατεία. Και, αν το μήνυμά μας είναι πως ξεκινάμε με μια αντιπαράθεση, τότε όποιος είναι Πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αυτός ο Πρωθυπουργός θέλει όλους τους Έλληνες μαζί του ή θέλει μόνο τους Νεοδημοκράτες; Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά για το πώς εργαλειοποιεί αυτό το θέμα.

Παρακολουθώ τις δημοσκοπήσεις χρόνια τώρα και τις πιστεύω. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό εργαλείο. Όταν βλέπουμε, όμως, δημοσκόπους οι οποίοι εξήγγειλαν πως άλλαξαν τα νούμερα, επειδή κάποιος τους απείλησε, τότε δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει πραγματικά σήμερα, πράγμα που είναι ανησυχητικό. Για να ανεβάσεις κάποιον, πρέπει να κατεβάσεις χαμηλά κάποιον άλλον. Στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαμε μόνο τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να μας χτυπούν και από τις δύο μεριές για τα θέματα της διακυβέρνησης, αλλά είχαμε και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν χαμηλά τα ποσοστά μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου:

https://youtu.be/D-llA3txgC4