– Ο πρόεδρός μας έκανε μία καταγγελία. Μία καταγγελία η οποία θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους. Όχι ένα κόμμα. Θα έπρεπε να μας ανησυχεί για τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος. Αυτό που ήλεγχε την ΕΥΠ, σας θυμίζω, ήταν ο εξωτερικός εισαγγελέας και το γεγονός ότι η ΕΥΠ ήταν σε άλλο υπουργείο. Λοιπόν, και οι δυο σας, καταφέρατε να κάνετε την ΕΥΠ ανεξέλεγκτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον εξωτερικό εισαγγελέα που ήλεγχε την δουλειά της ΕΥΠ. Και η ΝΔ πήρε την ΕΥΠ και την έβαλε στο Μαξίμου. Οποιαδήποτε σοβαρή δημοκρατία έχει τρόπους να ελέγχεται κάθε μορφή εξουσίας.

– Το μεγαλύτερο λάθος που έχει γίνει στην έκθεση Πισσαρίδη, είναι η παραδοχή ότι οι μεγάλοι επενδυτές είναι πιο αποτελεσματικοί από τους μικρούς και τους μικρομεσαίους, στον τρόπο με τον οποίο κινείται το χρήμα στην κοινωνία. Προσέχω πολύ τα λόγια μου σε αυτό το πράγμα. Είναι άλλο ποιος απορροφά περισσότερα και είναι άλλο ποιο χρήμα κινείται μέσα στην κοινωνία. Εγώ δεν θα αμφισβητήσω ότι απορροφούν πιο πολλά οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά αυτά που απορροφούν, τα στέλνουν κατευθείαν στο εξωτερικό. Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα είναι κλασικό παράδειγμα, του να θέλει ένα Μαξίμου να κρατάει όλη την εξουσία στα χέρια του και να μην κάνει το στοιχειώδες, που είναι να μοιράσει αυτά τα χρήματα δίκαια έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν στις τοπικές κοινωνίες. Να παράξουν τοπικό πλούτο και να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να σταθούν στα πόδια τους. Αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή και το πληρώνουμε με επιδόματα τα οποία θα τα πάρουμε, είτε τώρα είτε αργότερα, από τον Έλληνα φορολογούμενο. Και το γεγονός ότι μετακυλίεται αυτό το κόστος για αργότερα, κάνει κακό στην ελληνική οικονομία, θα το πληρώσουμε αργότερα όπως το πληρώσαμε και με την κυβέρνηση Καραμανλή.

– Υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα και είναι τεράστιο. Θα πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ σοβαρά όταν ακούμε εκπροσώπους της κυβέρνησης να επικαλούνται τους οίκους αξιολόγησης, γιατί όπως ξέρουμε πολύ καλά, οι οίκοι αξιολόγησης αυτοί, στήριξαν την κυβέρνηση Καραμανλή λίγο πριν πτωχεύσει τη χώρα. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθούν με το αν τα ελληνικά νοικοκυριά πτωχεύουν ή όχι. Η δική μου παρατήρηση είναι ότι δεν μπορείς να έχεις μία χώρα που ευημερεί όταν τα νοικοκυριά της που υποφέρουν αυξάνονται συνέχεια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποσπάσματα από τη χθεσινή εκπομπή «Kontra24» με την Αναστασία Γιάμαλη:

 

https://youtu.be/KngP48JM39c