Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων αφιέρωσαν δέκα οχτώ λεπτά από τα περίπου είκοσι λεπτά που είχαν για να συζητούν αυτό που συνέβη στην Αθήνα προχθές. Αυτό είναι σωστό.

Αυτό είναι σωστό, διότι αυτό που έγινε ήταν τραγικό. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε ως Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να χρηματοδοτήσουμε την αποκατάσταση των ζημιών στο «Αττικόν» και τον «Απόλλωνα» μετά τις πυρκαγιές. Αυτό θα γίνει με δικά μας έξοδα και χαίρομαι που το ανακοινώνω εδώ στη Βουλή. Αυτό σε ό,τι αφορά την αφιέρωση του χρόνου των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Είναι θετικό ότι μιλάμε για την Αθήνα, αλλά θεωρώ ότι είναι λάθος μετά να γυρνούν και να μας κάνουν μαθήματα για το πόσο χρόνο δίνουμε στον αθλητισμό ή τι συζητήσεις έχουμε κάνει ή πόσο βαθιά πάει το νομοσχέδιο. Μα, εδώ έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον αθλητισμό και μιλάμε για άλλα πράγματα. Δεν γίνονται και τα δύο. Ή οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα αποδεχθούν ότι ήταν κρίσιμα τα γεγονότα πριν και θα μιλήσουν γι’ αυτά –όπως έκαναν- ή θα μας κάνουν μαθήματα για το πόσο χρόνο αφιερώσαμε στον αθλητισμό. Διότι σας διαβεβαιώ ότι για να ετοιμαστεί αυτό το νομοσχέδιο χρειάστηκε πολύ παραπάνω δουλειά από αυτή που γίνεται εδώ μέσα.

Αν μιλούσαμε για τη βία γενικότερα, πραγματικά σας λέω ότι δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την ομιλία της κ. Σακοράφα. Αυτή είναι η εικόνα της βίας απόλυτα και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο να αντιμετωπισθεί στην κοινωνία. Σαφέστατα είναι κοινωνική βία –και το είπε και ο κ. Μουσουρούλης- εδώ όμως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα συγκεκριμένο είδος της και γι’ αυτό παίρνουμε αυτόν το δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις σας για τα γυμναστήρια είναι σωστές. Δεν μπορούμε να τις υιοθετήσουμε όλες μέσα από το νομικό πλαίσιο. Θα δούμε τι μπορούμε να βάλουμε. Τα άλλα θα πρέπει να περιμένουν εκ των πραγμάτων προεδρικό διάταγμα.

Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα άρθρα. Δόξα τω Θεώ, έχουμε τη συζήτηση επί των άρθρων αύριο. Θα αναφερθώ, όμως, σε μερικά που νομίζω ότι καίνε πιο πολύ.

Όσον αφορά την απλή αναλογική και τις θητείες, δεν είναι κάτι με το οποίο είμαστε αντίθετοι. Θα έλεγα ότι αντίθετα είμαστε πολύ θετικοί. Απλά πρέπει να δούμε ακριβώς πώς θα το κάνουμε, διότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι όταν ανοίξαμε αυτό το κουβάρι, δεν έκλεινε πάρα πολύ εύκολα.

Παρ’ ότι είμαστε θετικοί, εγώ θα έλεγα να μην το πιέσουμε σε αυτή τη φάση. Αν το πιέσουμε σε αυτή τη φάση, να δούμε πώς μπορεί να γίνει, αλλιώς να το φέρουμε σε ένα επόμενο νομοσχέδιο και να έχουμε ακούσει και τις απόψεις των διαφόρων τάσεων που υπάρχουν μέσα στις ομοσπονδίες.

Όσον αφορά τις ευθύνες των προέδρων, νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος, ότι δεν θέλουμε να τιμωρείται κάποιος, ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το οποίο έχει συμβεί. Δεν θεωρώ ότι εκφράζει το άρθρο, όπως έχει γραφτεί, κάτι τέτοιο. Αντίθετα, προσπαθούμε με το άρθρο, έτσι όπως το έχουμε γράψει, να τιμωρούμε προέδρους, οι οποίοι παρά τα επεισόδια άλλων αγωνιστικών περιόδων δίνουν άδεια να μεταφερθούν οι οργανωμένοι τους οπαδοί. Δείτε το πώς είναι εκφρασμένο και εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε.

Αν έχουν επεισόδια τη μία εβδομάδα, την άλλη εβδομάδα δεν πρέπει να αφήσουν να φύγουν πάλι οπαδοί, διότι συνεχίζεται ο κύκλος της βίας. Εν πάση περιπτώσει, δείτε το και είμαστε απόλυτα ανοικτοί σε προτάσεις στο θέμα αυτό. Δεν θέλουμε να τιμωρηθεί άνθρωπος για ένα θέμα, για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Όσον αφορά το άρθρο 19, τι φαγούρα είναι αυτή με το άρθρο αυτό; Τι πράγμα είναι αυτό; Ξέρετε τι λέει το άρθρο 19;

Το άρθρο 19 λέει ότι η Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να κοιτά εάν οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι παράνομοι, εάν κλέβουν τους φόρους τους, εάν κλέβουν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ. Καταλαβαίνετε τι ψάχνει η ελληνική Πολιτεία; Ψάχνει τα αυτονόητα. Τι θέλετε να μου πείτε; Να σταματήσει η Πολιτεία να ψάχνει τους φοροφυγάδες; Πότε μου λέτε αυτά τα πράγματα, την ώρα της κρίσης; Είναι σοβαρή κουβέντα αυτή; Η Πολιτεία θα έπρεπε τώρα ειδικά, μέσα στην κρίση του ποδοσφαίρου έτσι όπως είναι, να δυναμώνει ακόμα περισσότερο τα εργαλεία της απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που αγοράζουν τις ομάδες και θα έπρεπε να είναι για το καλό του ποδοσφαίρου ότι η ελληνική Πολιτεία προστατεύει το ποδόσφαιρο από τέτοιου είδους αλήτες που πάνε και αγοράζουν τις ομάδες. Πώς μας λέτε εσείς να φύγουμε από εκεί; Είμαστε με τα καλά μας; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά, δεν θα έπρεπε να συζητάμε καν εδώ μέσα πάνω σ’ αυτήν τη βάση.

Λέω, λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, το εξής. Το ποδόσφαιρο προστατεύουμε πρώτα από όλα, την Πολιτεία προστατεύουμε πρώτα από όλα. Δεν μπορεί να έρχονται εδώ εισηγήσεις που να λένε ότι όχι, θα έχει λιγότερα εργαλεία η Πολιτεία για να κάνει τη δουλειά της.

Παρεμπιπτόντως, εάν σε αυτά τα πράγματα που καλείται η Πολιτεία να απαντήσει, έρθει οποιαδήποτε FIFA και πει ότι εμείς αποκλείουμε τις ελληνικές ομάδες από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εγώ θα ήθελα να το δω, αλλά θα ήθελα να γυρίσουν και να πουν στον ελληνικό λαό γιατί το έκαναν. Θα ήθελα να είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Λέει τι η FIFA, ότι δεν έχει δικαίωμα η Πολιτεία να ελέγχει εάν κάποιος είναι φοροφυγάς; Τι μας λέτε τώρα;

Ας πούμε τα πράγματα απλά. Η Πολιτεία θα ελέγχει και θα συνεχίσει να ελέγχει ποιος αγοράζει αυτές τις ομάδες και τι κάνει με αυτές. Έτσι οφείλει να κάνει. Εάν η ΕΠΟ βάλει τιμωρίες στο δικό της Δίκαιο γι’ αυτού του είδους τις παραβάσεις, που θα όφειλε να έχει έτσι κι αλλιώς και δεν έχει, εάν αυτές οι ποινές είναι όσο αυστηρές θα τις βάζαμε εμείς, τότε πολύ ευχαρίστως τις ποινές να τις βάζει η ΕΠΟ και εμείς να της δώσουμε τη δικαιοδοσία να τις βάζει. Μέχρι τότε, όμως, μη μου ζητάτε να μειώσει η Πολιτεία τα εργαλεία της, να κυνηγάει όλους αυτούς που πάνε και αγοράζουν, όχι γιατί αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουν να κερδίσουν παράνομα από το ποδόσφαιρο.

Μίλησε ο κ. Ασπραδάκης για την ΕΡΤ. Δυστυχώς, δεν είναι τώρα εδώ. Ήμουν για ένα φεγγάρι αρμόδιος για την ΕΡΤ. Κάναμε ένα λάθος ως αρμόδιοι της ΕΡΤ. Δώσαμε έμφαση στο κόστος της και όχι στο όραμα που θα έπρεπε να έχει η κρατική τηλεόραση. Πετύχαμε, όμως, και σε έξι μήνες κάναμε την ΕΡΤ την πρώτη πλεονασματική ΔΕΚΟ. Μέσα σε έξι μήνες η ΕΡΤ από ελλειμματική έγινε πλεονασματική με τη δική μας διοίκηση. Ξέρετε τι σημαίνει ένας οργανισμός μέσα σε έξι μήνες να γίνεται πλεονασματικός; Σημαίνει ότι η διαφθορά στην ΕΡΤ πήγαινε και ερχόταν καθημερινά. Εμείς καταφέραμε μέσα σε έξι μήνες να την κάνουμε πλεονασματική.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα δεν δώσαμε το όραμα που θα έπρεπε. Στην πορεία μείναμε κολλημένοι στο θέμα του κόστους και δεν δώσαμε το όραμα στην ΕΤ1, που θα έπρεπε να είναι -συμφωνώ με τον κ. Ασπραδάκη- ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και τουρισμός.

Θα τελειώσω με μία φράση του κ. Δένδια. Ο κ. Δένδιας μίλησε για διαφθορά στο Υπουργείο Πολιτισμού; Ρωτώ, γιατί δεν είμαι σίγουρος αν το είπε αυτός. Είπε ο κ. Δένδιας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μπλοκάρει την ανάπτυξη;

Θα σας πω μερικά στοιχεία, απλώς για να τα έχετε υπ’ όψιν σας. Πριν γίνω Υπουργός στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την προηγούμενη ακριβώς χρονιά, το ΚΑΣ πέρασε οκτακόσιες υποθέσεις. Την επόμενη χρονιά, με εμένα Υπουργό Πολιτισμού, πέρασε χίλιες εννιακόσιες υποθέσεις. Πόση είναι η διαφορά; Ποιος μπλόκαρε την ανάπτυξη; Εμείς; Γιατί μπλόκαρε η ανάπτυξη παλιά; Γιατί δεν περνούσαν οι υποθέσεις του ΚΑΣ; Για έναν απλούστατο λόγο, διότι ήταν όλα θέματα διαπραγμάτευσης ή διότι φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος. Μη μου λέτε, λοιπόν, ποιος μπλοκάρει την ανάπτυξη. Αυτό είναι το ένα.

Όσο για τη διαφθορά τι να πω; Ποιος είχε τον ειδικό λογαριασμό, από τον οποίο σήμερα υποφέρει το Υπουργείο που δεν έχει αυτά τα κονδύλια; Ποιος τον είχε; Ποιος τον έκοψε; Γιατί; Το Υπουργείο Πολιτισμού τον είχε και τον έκοψε ακριβώς επειδή κατηγορήθηκε τότε ο κ. Ζαχόπουλος, δικαίως αδίκως δεν ξέρω, αλλά κατηγορήθηκε η διαχείριση τότε του ειδικού λογαριασμού. Μη μιλάμε εδώ μέσα για διαφθορά ή για μπλοκάρισμα επενδύσεων γιατί την ιστορία την ξέρουμε όλοι μας πάρα πολύ καλά και καλά θα κάνουμε, για όσους ευθύνονται γι’ αυτό, να μην την επαναλαμβάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.