Η πρωτοβουλία που πήραμε ήταν καινοτόμα διότι αφορά τον δήμο και κατά βάση όλες τις μορφές εξουσίας που ασκούνται μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι ένα θέμα μόνο επικαιρότητας, είναι ένα θέμα άσκησης βίας από ανθρώπους που έχουν εξουσία σε ανθρώπους που δεν έχουν. Και αυτή είναι η ουσία του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο Δήμος όπως και όλοι οι άλλοι οργανισμοί έχουν τέτοιες δομές ιεραρχίας που είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Και ξέρουμε ότι οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται είναι πολύ περισσότερες από αυτές που συμβαίνουν. Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία που πήραμε στον Δήμο είναι πολύ σημαντική για να ανοίξουμε τον δρόμο για μια ευρύτερη κουβέντα στο ελληνικό δημόσιο για το ποιο είναι το πλάισιο μέσα στο οποίο πρέπει να ασκείται η εξουσία καθενός που έχει μια αρμοδιότητα ή μια θέση ευθύνης.

Ο ρόλος της πολιτικής είναι να ανοίγει καινούριους δρόμους, να το κάνει όσο πιο διευρυμένα γίνεται και για αυτό πιστεύω ότι ήταν και σημαντικό ότι ψήφισαν όλες οι παρατάξεις στον Δήμο υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας. Ήταν πολύ σοβαρή η προσέγγιση της ομάδας που έκανε τις προτάσεις , πήρε ιδέες από τον Δήμο του Παρισιού, πήρε ιδέες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, φορείς οι οποίοι είναι πολύ μπροστά σε αυτά τα θέματα, με αποτέλεσμα να φέρουμε κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί στον Δήμο αλλά που μπορεί να υιοθετηθεί και από άλλους Δήμους. Μπορεί να το υιοθετήσει η ΚΕΔΕ και από εκεί να πάει στο υπουργείο και να γίνει νόμος του κράτους. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι ο πρώτος στόχος αλλά και η τιμωρία είναι εξίσου σημαντική, όταν υπάρχουν αποδείξεις ότι τέτοιες κατηγορίες ευσταθούν.

Η ουσία όλης της προσπάθειας που κάνουμε – και για αυτό θεωρώ ότι είναι ευρύτερα σημαντική – είναι να διώξουμε τον φόβο από τις σχέσεις εξουσίας. Διότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, όταν δίνεται σε κάποιον εξουσία, είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει ότι αυτό του δίνει δικαιώματα που δεν έχει. Και είναι σημαντικό να εξηγήσουμε και σε αυτόν που παίρνει μία θέση ευθύνης και σε όσους συναλάσσονται μαζί του ότι εδώ υπάρχουν κανόνες και ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια τέτοιου είδους συμπεριφορά που κάνει τον άλλον να νιώθει αδύναμος ή πιο μικρός ως άνθρωπος. Αυτός είναι ο στόχος και αυτό είναι που πρέπει να πετύχουμε.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Και πραγματικά δεν μας περισσεύει κανείς σε αυτόν τον σχεδιασμό από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Δεν μας περισσεύουν οι άνθρωποι που έχουν κάτι να προσφέρουν. Και δυστυχώς βλέπουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή μια πλασματική πόλωση που ζητά από τον κόσμο να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου. Δεν διατίθενται όλα τα θέματα για πόλωση. Εδώ μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία αν βρούμε κάποιον χώρο στον οποίο όλοι συμφωνούμε. Και η παρούσα συγκυρία απαιτεί να κάνουμε ακριβώς αυτό. Οι χώρες που θα βγουν πιο γρήγορα από αυτήν την κρίση θα είναι αυτές που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα βρεθούν μπροστά τους. Και είναι σημαντικό να καταλάβει και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάθε μέρα που χάνουμε προς αυτήν την πορεία είναι μια μέρα πολύτιμη για τη χώρα μας και ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να αφήσουμε εμείς οι πολίτες να μας σύρουν σε μια τέτοια λογική.

Μακάρι αυτό το δίπολο αριστερά – δεξιά που βλέπουμε να ήταν αληθινό και μακάρι να ερχόταν με δύο διαφορετικές προτάσεις για το καλό του τόπου. Διότι αυτό είναι η πολιτική, όσο περισσότερες θετικές προτάσεις μπορούμε να βρούμε για το πώς θα βγούμε από εδώ που είμαστε και το πώς θα δημιουργήσουμε την επόμενη μέρα τόσο το καλύτερο. Σε όλη μου την πολιτική ζωή προσπαθώ να πείσω το κόμμα μου να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Χρειαζόμαστε οράματα τώρα, δεν αρκεί η διαχείριση όπως την ξέραμε παλιότερα. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός δύσκολου τούνελ, αν νομίζουμε ότι με τον εμβολιασμό θα τελειώσει η κρίση που ζούμε κάνουμε λάθος και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσο περισσότερο κοιτάξουμε μπροστά και βρούμε χώρους συνεργασίας τόσο καλύτερο για τον τόπο. Πιστεύω ακράδαντα ότι τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες. Ως πολίτης προς πολίτη, κάνω έκκληση να μην παρασυρθούμε σε τέτοιου είδους πολώσεις που δεν έχουν αντιπαράθεση οραμάτων αλλά αντιμετωπίζουν τα πράγματα λες και βρισκόμαστε σε μια εποχή πριν από δέκα χρόνια. Και να μη συμφωνήσουν όλοι, ο κόσμος θα ανταποκριθεί σε προτάσεις που είναι θετικές για τον τόπο και πηγαίνουν τη χώρα μπροστά. Πιστεύω αυτό κερδίσαμε στον Δήμο Αθηναίων και αυτό μπορούμε να κερδίσουμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

https://www.youtube.com/watch?v=mVPQ4t1_s10