“Ο κ. Τσίπρας αυτό τον καιρό κάνει δυο πολύ σημαντικά λάθη. Το πρώτο είναι ότι μιμείται αυτά που έκανε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πριν τις εκλογές. Θεωρεί ότι αν μαζέψει “προσωπικότητες” του χώρου θα έρθει και ο κόσμος. Εμείς αποδείξαμε ότι αυτό δεν ισχύει. Το δεύτερο λάθος που κάνει, αντί να ανοίγει τον ΣΥΡΙΖΑ διάπλατα και να προσελκύει κόσμο, λέει μαζευτείτε όλοι εσείς στην εξώπορτα, πείτε μας τι θέλετε και εμείς εδώ μέσα θα αποφασίσουμε τι θα σας κάνουμε. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί μέσα στον πολιτικό του φορέα πολίτες δυο κατηγοριών. Είναι οι παλιοί, το κονκλάβιο ας πούμε, και αυτοί που περιμένουν να μπουν μέσα. Για να ομογενοποιηθεί αυτός ο πολιτικός φορέας πρέπει να συμβούν δυο πράγματα μαζί, να μεταπηδήσει ο κόσμος, αλλά και οι ιδέες. Είναι πιο εύκολο το πρώτο, αλλά όταν θα αρχίσουν να μιλάνε για δύσκολα θέματα όπως το ασφαλιστικό, θέματα τριβής, οι περισσότεροι θα διαφωνούν. Γι’ αυτό, αυτή η μετάβαση είναι σε πρώιμο στάδιο και είναι νωρίς για να πει κανείς ότι εντάξει μαζεύτηκαν μερικοί πασόκοι και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ οπότε τελειώνει και η συζήτηση για την κεντροαριστερά”.

“Ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει ανάγκη από ένα διαφορετικό όραμα και από ανθρώπους που θα διεκδικήσουν την εξουσία για να την απωλέσουν. Αυτό είναι ένα πολιτικό παράδοξο. Το πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή έχει φρακάρει και ο μόνος τρόπος να το ανοίξεις είναι να πας την εξουσία σε φορείς και θεσμούς που λογοδοτούν κατευθείαν στον πολίτη. Πιο δημοκρατικές διαδικασίες. Η επόμενη γενιά των πολιτικών της κεντροαριστεράς χρειάζεται να παλεύει πραγματικά για ένα καινούργιο όραμα. Η μετάβαση που βλέπουμε σήμερα είναι από ανθρώπους που θέλουν να αγκιστρωθούν περισσότερο στην εξουσία και όχι να την κάνουν κάτι άλλο. Μετάβαση όπως αυτήν που περιγράφω θα έχουμε μόνο όταν ένας από τους πολιτικούς φορείς ή κάποιος καινούργιος πολιτικός φορέας πει ότι εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε την εξουσία για να κάνουμε την ελληνική κοινωνία βαθιά δημοκρατική. Και τότε θα δείτε ότι λίγα από τα παλιά στελέχη θα θέλουν να συμμετέχουν διότι έχουν συνηθίσει αλλιώς και θα ενδιαφερθούν άνθρωποι που έχουν σημερα γυρίσει την πλάτη στην πολιτική”.

“Δεν κλείνω τα μάτια στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να εδραιωθεί από την πλευρά της κεντροαριστεράς ως κόμμα εξουσίας γι’ αυτό και μιλάω με μεγάλο πάθος για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αν εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η κεντροαριστερά του μέλλοντος αυτό όχι μόνο δεν θα εκφράσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά θα είναι και μία κεντροαριστερά με μεγάλα ελλείμματα στο όραμα που χρειάζεται να εκφραστεί για τη χώρα. Αν εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουμε πολύ πολιτικό χρόνο τον οποίο θα εκμεταλλευτεί η ΝΔ για να συνεχίσει τις δικές της πολιτικές. Εκλογικά ο ΣυΡιζΑ εδραιώνεται, πολιτικά όχι. Γιατί όσο δεν μπορεί να εκφράσει ένα όραμα που πηγαίνει τη χώρα μπροστά τότε απλώς θα τραβά γύρω του ανθρώπους που είναι εθισμένοι στην εξουσία για να μοιράσουν τις θέσεις. Δεν έχει μεγάλες αντοχές ένα κόμμα που δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο και βασίζει όλη του τη δύναμη στη διευθέτηση θέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μιμείται τις κακές μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ΠΑΣΟΚ όμως είχε έρθει με μια δυναμική που του την έδινε το πολιτικό περιεχόμενο και  διαχειριζόταν την εξουσία. Εάν γίνεις ένα κόμμα που μόνο διαχειρίζεται εξουσία χωρίς πολιτικό περιεχόμενο ή με ένα πολιτικό περιεχόμενο που προσπαθείς να το βάλεις κάτω από το τραπέζι γιατί δεν εκφράζει την κοινωνία, τότε το εγχείρημα είναι ευάλωτο”.

“Συνήθως, οι ηγεσίες που δεν λαμβάνουν μηνύματα τα παίρνουν μια και καλή και απότομα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να βοηθήσω το κόμμα να προχωρήσει μπροστά και να καταλάβει ότι η εποχή έχει αλλάξει και ότι θα χρειαστεί να βρούμε διαδικασίες και θεσμούς μέσα στα κόμματα που ο κόσμος θα μπορεί να συμμετέχει και να συνδιαμορφώνει τις πολιτικές. Τα κόμματα είναι πολιτικοί φορείς με αρχές και αξίες που θα πρέπει να τις υπηρετούν, όμως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζονται ανοιχτοί θεσμοί όπου ο καθένας από εμάς θα νιώθει ότι μπορεί να συμμετέχει”.

“Το ΠΑΣΟΚ   είναι ένα κόμμα  σφραγίδα, είναι μια οντότητα που δεν έχει διαδικασίες και όργανα, δεν είναι ένας φορέας που μπορεί να παράξει πολιτικό περιεχόμενο άρα, αμέσως – αμέσως αυτό βγάζει τον κόσμο που νιώθει κοντά στο ΠΑΣΟΚ, έξω. Παρόλα αυτά, αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίζει δεν είναι αν έχω εγώ πολιτικό σπίτι, αλλά ότι ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες ψηφοφόροι δεν πάνε καν να ψηφίσουν και από αυτούς που ψηφίζουν πολλοί λίγοι ταυτίζονται ή και ενθουσιάζονται με τα κομματα που μας εκπροσωπούν στη Βουλή. Αρα, υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω που ψάχνει πολιτικό περιεχόμενο που να αφορά την ελληνική κοινωνία και ένα όραμα με το οποίο να νιώθει ότι ταυτίζεται.”

«Αν τον προτείνει ο κ. Τσιπρας  επειδή το πιστεύει καλά κάνει και τον προτείνει, πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος με πολιτική θεώρηση, με τρομερές επαφές στο εξωτερικό και θα ήταν ένας καλός πρόεδρος, σαφέστατα. Εγώ πάντως θεωρώ ότι χρειαζόμαστε για πρόεδρο μία γυναίκα που θα είναι από τον προοδευτικό χώρο και η οποία θα είναι ένας άνθρωπος με δυνατές επαφές στο εξωτερικό.  Θεωρώ ότι ο συμβολισμός μιας γυναίκας στη θέση του Προέδρου Δημοκρατίας θα στείλει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.  Υπάρχουν πολλά τέτοια πρόσωπα. Βέβαια,  ο κ. Τσίπρας έχει ένα πολιτικό σκεπτικό που κάνει μία υπερπήδηση από το “Πινοσέτ” που αποκαλούσε κάποτε τον κ. Παπανδρέου, να λέει τώρα ότι κάνει για Πρόεδρος Δημοκρατίας. Αν είναι ειλικρινής αυτή η πρόθεση τότε φυσικά θα την χειροκροτήσω. Αν το κάνει όμως για μικροκομματικούς λόγους τακτικής τότε πραγματικά μας δείχνει τον κακό Τσίπρα που δεν μπορεί  να εμπνεύσει ανθρώπους. Περιμένω να δω τα κίνητρα, το πολιτικό σκεπτικό και τους συμβολισμούς”.

 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video