Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Αγαπητοί φίλοι,

Καλωσορίσατε στην Ελλάδα.

Πριν από κάποιους μήνες κάθε Ελληνική οικογένεια παρακολούθησε με αγωνία τις μέρες που περάσατε κλεισμένοι στο ορυχείο. Ήταν σαν να βλέπουμε συμπατριώτες μας.

Και όταν σας είδαμε να βγαίνετε από αυτή τη φυλακή
με το χαμόγελο σας ζωντανό όλοι μας αισθανθήκαμε την σημασία να κρατά κανείς την ελπίδα ζωντανή.

Μας γεμίσατε χαρά, ελπίδα και σιγουριά. Τη σιγουριά ότι κάθε δυσκολία, όσο απελπιστική και αν μοιάζει μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν υπάρχει πίστη, αλληλεγγύη και η πεποίθηση ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που βρίσκουμε μπροστά μας.

Όλοι μας παρακολουθήσαμε την περιπέτεια σας, σαν να βλέπαμε συμπατριώτες μας, διότι οι χώρες μας συνδέονται με βαθιά και παλιά φιλία και οι λαοί μας διακατέχονται από ισχυρά συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης.

Από τις πρώτες παιδικές μου μνήμες, είναι αυτή του Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει το Canto General, το ποίημα του Pablo Neruda που είχε μελοποιήσει, αφιερωμένο στον λαό της Χιλής που εκείνο τον καιρό ζούσε τις δικές του δραματικές στιγμές.

Πολύ αργότερα κατάλαβα πόσες αξίες μοιράζονται οι λαοί μας και τι αγώνες έχουν δώσει για να παραμείνουν βαθιά ανθρωποκεντρικές κοινωνίες, κοινωνίες που σέβονται το μέτρο και τιμούν κάθε τι το αυθεντικό.

Και πόσο όταν απομακρυνόμαστε από αυτές τις αξίες, χάνουμε τη δύναμη του δικού μας πολιτισμού.
Θέλω να σας επαναλάβω ότι μας συγκίνησε βαθύτατα η διάθεσή σας να επισκεφτείτε τη χώρα μας.

Μας έχει συγκινήσει πραγματικά ο τρόπος που μιλάτε για μας και την πατρίδα μας και είναι τιμή μας να τους φιλοξενούμε. Στην Ελλάδα θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοι.

Τούτος ο τόπος είναι και δικός σας τόπος.