Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας.

Είναι το είδος γεγονότος το οποίο η Θεσσαλονίκη όχι μόνο μπορεί να διοργανώνει λόγο της εμβέλειας της αλλά και πρέπει να διοργανώνει για να αναδειχθεί σε όλη την περιοχή ως διεθνής προορισμός.

Ο Toulouse-Lautrec είναι ένας δημιουργός που κατόρθωσε με το έργο του, έργο που σε μια πρώτη ανάγνωση είναι απόλυτα προσωπικό και ιδιωματικό, να εκφράσει τελικά μια ολόκληρη εποχή, την Μπελ Επόκ.

Τα έργα του αγαπήθηκαν από ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο για την αλήθεια τους, την αντισυμβατικότητά τους, τον πρωτογενή ερωτισμό τους.

Είναι ένας δημιουργός που και σήμερα προκαλεί το ενδιαφέρον σε ένα ευρύ κοινό και σας ομολογώ ότι είναι ένας από τους πολύ αγαπημένους μου εικαστικούς.

Όμως δεν είμαι σήμερα εδώ μόνο για αυτό.

Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης έρχεται να ενισχύσει μια μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου και όλων των δημιουργικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης να αναδειχθεί η σύγχρονη ταυτότητα της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη, είναι και θα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.

Ένας τόπος συνάντησης ανήσυχων ανθρώπων.

Τόπος πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ζύμωσης.

Τα τελευταία χρόνια, για μια σειρά από λόγους, αυτή η διάσταση της πόλης είχε ατονήσει ή περιθωριοποιηθεί.

Μέσα σε ένα πλέγμα πολιτικής φοβικότητας η πόλη είχε αγνοήσει την πολιτιστική της ταυτότητα και την δυναμική της προοπτική εστιάζοντας πολύ πιο επίμονα στα συντηρητικά της ένστικτα.

Ενώ όλοι μας γνωρίζουμε, και για αυτό χαίρομαι να συνεργάζομαι με τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, ότι δεν θέλει πολύ για να ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη τον φυσικό διεθνή της ρόλο.

Αυτή ακριβώς τη δυναμική θέλει να αναδείξει το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών» που είχα πρόσφατα την ευκαιρία να σας παρουσιάσω.

Κάθε χρόνο η πόλη θα γίνεται «οικοδέσποινα» για ένα μεγάλο πολιτισμό. Το 2011 την Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, το 2012 την Νοτιοανατολική Ευρώπη, το 2013 την Κίνα, το 2014 τη Ρωσία, το 2015 τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήδη διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση όλων των φορέων της πόλης είναι ένθερμη και με όσους συζητάμε βλέπουμε ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επενδύει στα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης.

Την διάθεση των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης να ανοιχτούν στον κόσμο και να βάλουν την πόλη τους μέσα στο ευρύτερο φάσμα αναπτυσσόμενων πόλεων της περιοχής.

Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει ότι η μεγαλύτερη δύναμη της Θεσσαλονίκης είναι οι άνθρωποί της και η βαθιά αγάπη τους για την πόλη τους.

Θέλω να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι, ιδίως στις δύσκολες μέρες που περνάμε, όλοι μας να συμπράττουμε και να συντονίζουμε τη δράση μας προς μια κοινή κατεύθυνση.

Μόνο έτσι μπορούν η αγάπη και το νοιάξιμο του καθενός μας να πάρουν σχήμα και μορφή, να αλλάξουν τα δεδομένα, και να οδηγήσουν σε νέες προοπτικές για της πόλη.

Μαζί, και μόνο μαζί μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για την πόλη και από την μεριά του υπουργείου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το κάνουμε με πολύ όρεξη και κέφι.

Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, λόγου χάρη, δεν θα είχε τη δυναμική που έχει αν δεν υποστηριζόταν από ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών –με το ΚΘΒΕ, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Γαλλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, τους Φίλους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν αυτή την έκθεση για τέσσερις περίπου μήνες, θα την αναδείξουν σε μια γιορτή για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο θα πρέπει από εδώ και στο εξής να ισχύει για όλες τις πολιτιστικές δράσεις.  Θα πρέπει να μας ενώνουν, να μας κινητοποιούν όλους, να μας εμπνέουν προς μια κοινή κατεύθυνση.

Να μας κάνουν εξωστρεφείς και ενεργούς συνομιλητές στον παγκόσμιο διαπολιτισμικό διάλογο.

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους ανθρώπους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου καθώς και όλους εκείνους που δούλεψαν γι’ αυτή την Έκθεση.

Δημιουργήσατε έναν ακόμα λόγο για να στρέψουν οι πολίτες του κόσμου το βλέμμα τους σ’ αυτή την υπέροχη πόλη.

Σας ευχαριστώ.