κ. Πρόεδρε του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος,

Αγαπητέ Γιώργο Τσακίρη,

Φίλες και Φίλοι,

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας στη σημερινή εκδήλωση.  Και για την συνεργασία μας την χρονιά που πέρασε. Πιστεύω πραγματικά ότι, αν συνεχίσουμε την δουλειά που ξεκινήσαμε, το 2011 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από αυτή που πέρασε. Ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη αλλά άφησε πίσω της ένα σημαντικό μήνυμα:  Ότι αν δουλέψουμε μαζί, με κοινούς στόχους, μπορούμε να πετύχουμε ότι στόχο βάλουμε. Αν συνεχίσουμε την συνεργασία μας, το 2011 μπορεί να είναι ένα έτος ορόσημο.  Ένα έτος όπου η χώρα θα καταγραφεί ως προορισμός όχι μόνο για τις παραλίες της αλλά και για κάθε τι που εμείς εκτιμούμε, όπου θα επανέλθουν επενδύσεις που θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, και όπου ο τουρισμός θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Οι προοπτικές είναι θετικές. Κοιτάξτε τι πετύχαμε μαζί την περασμένη χρονιά χωρίς μεγάλα λόγια:

·    την μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα Ξενοδοχεία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ποιοτικών θέσεων εργασίας,
·    την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τις ειδικές μορφές τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,
·    την άρση του καμποτάζ,
·    την απλοποίηση των διαδικασιών βίζα σε νέες και αναδυόμενες αγορές και την ενίσχυση των υπηρεσιών που τις εκδίδουν,
·    την στροφή της χώρας μας προς τα σύγχρονα μέσα προβολής και προώθησης όπως είναι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
·    τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων στοχευμένης προβολής της Ελλάδας, όπως αυτό των 90 εμπειριών, το Athens Every Week, το «Σταυροδρόμι- Πολιτισμών» για τη Θεσσαλονίκη,
·    την συνεργασία Πολιτισμού – Τουρισμού με πλήθος πρωτοβουλιών, όπως η αναβάθμιση των ιστορικών μνημείων που αποτελούν χώρους τουριστικών προορισμών, η ανάδειξη του Πειραιά ως Πολιτιστική Ακτή,

Και σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων περιμένω και ελπίζω οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτό το διάστημα με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για να μπει ένα τέλος στην άναρχη κατάσταση.  Αποδείξαμε έμπρακτα ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο με τολμηρά μέτρα για τον κλάδο, ότι αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας. Αν όμως η συνεργασία μας ήταν απαραίτητη την ώρα της κρίσης, τώρα είναι ακόμη πιο σημαντική.
Διότι την ώρα της κρίσης οι στόχοι της συνεργασίας είναι ευδιάκριτοι.    Σήμερα καλούμαστε να τους βάλουμε και να τους κυνηγήσουμε μαζί. Αν καταφέραμε τόσα σε μια χρονιά δύσκολη, φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε σε μια χρονιά δημιουργική.

Μπορούμε επιτέλους να σχεδιάσουμε την προβολή της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αγοράς και να διευρύνουμε επιτέλους το προϊόν που προσφέρουμε. Μπορούμε να βάλουμε στόχο να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε και σαν κράτος και σαν επιχειρηματίες και να το πετύχουμε. Και μπορούμε να σχεδιάσουμε και να λειτουργήσουμε τις υποδομές που έχουμε, τις υποδομές που χτίζουμε αλλά και τις επενδύσεις που διεκδικούμε έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να επαναφέρουμε την Ελλάδα μεταξύ των σημαντικών προορισμών του κόσμου.

Αυτοί είναι βασικοί μας στόχοι:
Εξυπνότερη προώθηση της χώρας,
Αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών,
Και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας μας.

Αλλά για να τους πετύχουμε πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συνεργασία. Δεν θα συμφωνούμε πάντα αλλά όπου συμφωνούμε θα κάνουμε μεγάλα βήματα. Ξεκίνησα λέγοντας ότι αυτή η χρονιά θα κριθεί ποσοτικά και ποιοτικά. Διότι δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια ότι θέλουμε να ενισχυθεί ο ρόλος του τουρισμού και να μετράμε μόνο αφίξεις αδιαφορώντας για βασικά θέματα όπως:

Από που έρχονται οι επισκέπτες
Που πάνε
Και πόσο ξοδεύουν

Ούτε μπορούμε να μετράμε κεφάλια που μπαίνουν στην χώρα και να μην μετράμε θέσεις εργασίας για Έλληνες εργαζόμενους στον κλάδο. Το 2011, η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει σταδιακά από τη κρίση και μέσα από τις θυσίες και προσπάθειες όλης της κοινωνίας να ξαναμπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά, πάνω σε νέες βάσεις, εγκαταλείποντας χρεοκοπημένες νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος. Ο ρόλος του Τουρισμού εδώ μπορεί να αποδειχθεί κομβικός αν μαζί κάνουμε όλα όσα θέλουμε.

Αν αναδείξουμε την δυνατότητά μας να συνεργαζόμαστε. Αν βάλουμε κοινούς στόχους και παλέψουμε μαζί προς αυτούς. Και αν αποκτήσουμε και πάλι την δυνατότητα να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα και να μένουμε πιστοί στον σχεδιασμό μας, τότε ο Τουρισμός δεν θα γίνει μόνο η κινητήριος δύναμη της οικονομίας αλλά και ο κλάδος που θα αναδείξει πως ένα σύγχρονο κράτος μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί μια διακριτή και αποτελεσματική στρατηγική.
Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Και πάλι εύχομαι καλή χρονιά.

Σας ευχαριστώ.