Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στη Μυτιλήνη ως έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αρχίζοντας τη διαδικασία της διαβούλευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα πολιτιστικής, τουριστικής και αθλητικής στρατηγικής, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Την Παρασκευή ο κ. Γερουλάνος επισκέφτηκε τα μουσεία Τεριάντ και Θεόφιλου. Στο μουσείο Θεόφιλου ξεναγήθηκε από το Δήμαρχο Λέσβου κ. Βουνάτσο ο οποίος παρουσίασε στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού τη συλλογή των έργων του μεγάλου ζωγράφου αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στο μουσείο οι οποίες έχουν προκαλέσει φθορά σε μεγάλο αριθμό πινάκων.

Στο μουσείο Τεριάντ ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ξεναγήθηκε από τον υπέυθυνο του χώρου στην εκπληκτική συλλογή του, η οποία το καθιστά σημείο αναφοράς για την Τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Γερουλάνος είχε μάλιστα την ευκαιρία να δει και τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τις παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο κτίριο που θα το καταστήσουν αντάξιο της συλλογής που περιέχει. Ακολούθως ο κ. Γερουλάνος δήλωσε:

«Προβλήματα έχουν και τα δυο μουσεία και όταν πρωτοεκτέθηκαν τα έργα αυτό έγινε χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να συντηρηθούν σωστά. Είναι η ώρα να αναδειχθεί αυτός ο πλούτος φτιάχνοντας τα κτίρια με τον σωστό τρόπο. Το μουσείο Τεριάντ έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να επισκευαστεί το κτίριο και να χρησιμοποιηθούν όλα τα τεχνολογικά εργαλεία ώστε να συντηρηθούν τα έργα όπως πρέπει».

Για το μουσείο Θεόφιλου ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Δήμο, το Υπουργείο έχει αναλάβει να συντηρήσει τα έργα που έχουν υποστεί φθορές και με τρόπο τέτοιο ώστε το μουσείο να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί παράλληλα.

Το Σάββατο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ και κατόπιν μετέβη στο κτίριο της Περιφέρειας όπου συνεδρίασαν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου, βουλευτές και σύλλογοι επαγγελματιών, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιο Γιακαλή. Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε απαρτία καθώς πολλοί Δήμαρχοι, εκπρόσωποι και φορείς δεν ήταν δυνατόν να μεταβούν στο νησί.

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και τη δημιουργία εργαλείων που θα εγγυηθούν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, την επιλογή πολιτικών και την ισόρροπη ανάπτυξη. «Υπάρχει κεντρική γραμμή αλλά ταυτόχρονα υπάρχει αποκέντρωση των εργαλείων. Χρειάζεται συντονισμός και καθαροί στόχοι. Θέλουμε την άποψή σας. Δεν ερχόμαστε εδώ για να σας υποδείξουμε τι πρέπει να γίνει. Εσείς είστε οι μόνοι που γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ποιός και  τι μπορεί να προσθέσει αξία στα περιουσιακά σας στοιχεία και ποιά είναι ακριβώς η αξία αυτή» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.  Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην αναπτυξιακή διάσταση του Σύγχρονου Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει στις περιφερειακές οικονομίες.  Επίσης ανακοίνωσε και τη μεταβίβαση ή παραχώρηση σειράς ακινήτων από την ΕΤΑ στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισής τους: Ξενία Σάμου, ιαματική πηγή Θερμού Λευκάδας Ικαρίας, ιαματική πηγή στο Ποτάμιο Σάμου, ακτή Bella Vista Χίου, τουριστικό περίπτερο Λιμνιών Βολισσού, αιγιαλός έμπροσθεν Ξενία Μυτιλήνης, ακτή Τσαμάκια Μυτιλήνης, ακτή Μύθημνας, Άγιος Γεώργιος Πέτρας Λέσβου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού άκουσε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις όλων των παρευρισκομένων αναλύοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η νέα Καλλικρατική δομή να νοικοκυρέψει την οικονομία και να δώσει νέες κατευθύνσεις και ουσιαστικές πολιτικές για τους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξαναφέρουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και ο Τουρισμός μπορούν να παίξουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Ειδικά σε μια περιφέρεια όπως το Βόρειο Αιγαίο, οι δυνατότητες αυτές είναι πολαπλάσιες» ανέφερε ο κ Γερουλάνος.

«Εδώ θα γίνει δουλειά. Όλες οι υπηρεσίες είναι κοντά σας, η τεχνογνωσία του Υπουργείου, τα εργαλέια είναι στα χέρια σας. Ο τόπος σας θα αποφασίσει προς τα που θέλει να πάει κι εμείς θα στηρίξουμε με τη γνώση και την πολιτική βούληση αυτές τις επιλογές. Αυτή η διαβούλευση είναι η αρχή. Το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο είναι η ιεράρχηση των αναγκών από τις τοπικές κοινωνίες» κατέληξε ο κ. Γερουλάνος.

Το απόγευμα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισκέφτηκε το Ελαιοτριβείο του Βρανά, συνοδευόμενος από τον κ. Νίκο Σηφουνάκη. Ο κύριος Γερουλάνος ξεναγήθηκε στο βιομηχανικό μνημείο του ελαιοτριβείου το οποίο είναι μουσείο και πολιτιστικός χώρος, και σημείωσε πως ο χώρος αυτός καταδεικνύει τη δύναμη που έχουν οι τοπικές πρωτοβουλίες να δημιουργούν αναπτυξιακές δυναμικές.