Δεν μας κάνει εντύπωση ότι μετά από τις κινητοποιήσεις των ιδιόκτητων ταξί, που έγιναν με την σαφή παρότρυνση της Νέας Δημοκρατίας, αδιαφορώντας για το κόστος στο τουρισμό και την εικόνα της χώρας διεθνώς, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα της παράταξης του από την κατακραυγή της κοινωνίας.

Η απούσα από οτιδήποτε σχετικό με τον τουρισμό Νέα Δημοκρατία, ανακάλυψε ξαφνικά την ανάγκη για «…εθνικό συμβόλαιο για τον τουρισμό ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του κλάδου». Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία ούτε γνωρίζει, ούτε παρακολουθεί τα λαμβάνοντα χώρα και τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο του τουρισμού. Είναι προφανές ότι αγνοεί παντελώς ότι η εθνική συναίνεση συνομολογήθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, δια στόματος τόσο του απελθόντος προέδρου Ν. Αγγελόπουλου, όσο και του νεοεκλεγέντος Α. Ανδρεάδη οι οποίοι ενώπιον του Πρωθυπουργού εξήραν την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του τουρισμού.

Η Νέα Δημοκρατία, δήθεν δεν άκουσε τη μεγαλύτερη μείωση ΦΠΑ που έγινε ποτέ και που αφορούσε τον ξενοδοχειακό χώρο σε ποσοστό 50%. Η ΝΔ, δήθεν δεν άκουσε για την απαλλαγή των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια και προφανώς δεν πληροφορήθηκε για τις επιδοτήσεις εργασίας δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού. Η ΝΔ δεν αντιλήφθηκε την άρση του καμποτάζ και την διαρκή παρουσία και συνεργασία της κυβέρνησης με τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους κοινωνικούς εταίρους στο χώρο της κρουαζιέρας. Δεν αντιλήφθηκε ότι οι επισκέπτες μας από τη Ρωσία θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο εξαιτίας της πολιτικής μας για τη θεώρηση της VISA.

Από τις προτάσεις που διατυπώνει ο κ. Σαμαράς για την κοινωνική συναίνεση φαίνεται η γύμνια των πολιτικών του θέσεων αφού:

1) Η ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού που αποτελούσε πράξη από τη διακυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, το μονό που έχει να παρουσιάσει ως αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό, μέσα σε πέντε χρόνια, είναι τέσσερις διαφορετικούς Υπουργούς, τέσσερις διαφορετικές πολιτικές, με αποτέλεσμα 125 εκ. χρέη στον ΕΟΤ και μία θολή, στρεβλή και ελλειμματική εικόνα για την τουριστική μας ταυτότητα.

Αποτελεί, λοιπόν, στοιχείο πολιτικού αυτισμού η συνεχής αξίωση για τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού ειδικά όταν από πολλούς φορείς της αγοράς ομολογείται ότι η συνένωση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού απέφερε μόνο θετικά αποτελέσματα.

2) Για τη δημιουργία ενός φορέα προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα έπρεπε να γνωρίζει η ΝΔ, ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και διεργασίες προς αυτή τη κατεύθυνση. Αποτέλεσε άλλωστε και μέρος των δηλώσεων του Πρωθυπουργού που ούτε τις άκουσε. Στόχος όλων μας, είναι η συνεργασία για τη δημιουργία μίας νέας ταυτότητας για τη χώρα.

Η βάση ήδη υπάρχει καθώς το ΥΠΠΟΤ, σε επιτυχή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ανέπτυξε, από πέρυσι, το πρόγραμμα ‘Συμμαχία για την Ελλάδα’ μία εναλλακτική καμπάνια προβολής της χώρας και των ανθρώπων της.

3) Η μείωση του ΦΠΑ κατά 50% αποτέλεσε μέτρο της κυβέρνησης που επίσης σκοπίμως παραγνωρίζει ο κ. Σαμαράς ενώ ταυτοχρόνως ο ίδιος και η ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται ότι το μέτρο αυτό εάν δεν συνδυαζόταν με όσα στην αρχή αναφέραμε δεν θα μπορούσε να φέρει τα αποτελέσματα που έχουμε. Ήταν μία πολύ τολμηρή κίνηση σε μία περίοδο με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα. Ήταν όμως μία επένδυση για τον τουρισμό μας, που απέδωσε. Εστιάστηκε στα καταλύματα γιατί αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός πακέτου διακοπών. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και θετικά, καθώς οι ανταγωνιστικές πλέον τιμές προσέλκυσαν περισσότερους επισκέπτες.

4) Σε ότι αφορά το Χωροταξικό του Τουρισμού, ξαφνικά οι βουλευτές της ΝΔ έγιναν οι πιο σκληροί πολέμιοι ενός Χωροταξικού που ίδιοι πέρασαν, με τον τρόπο που το πέρασαν. Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, καταργούνται ορισμένα άκρως προβληματικά σημεία και αίρονται πολλές από τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούσε το Χωροταξικό ‘Σουφλιά’. Προωθούνται διατάξεις που και η τουριστική και επενδυτική αγορά χρειάζεται αλλά και που η ΝΔ έχει δηλώσει μέσα στη Βουλή ότι συμφωνεί.

Παράλληλα, προωθείται και η συνολική αναθεώρηση της ΚΥΑ του Χωροταξικού για τον Τουρισμό με στόχο την ολοκληρωτική άρση των προβλημάτων που δημιούργησε ο πρόχειρος σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ και την επαναπροσέγγιση του σε μία βάση που θα διασφαλίζει την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του τομέα στην ελληνική επικράτεια.

5)Η Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη στη μείωση της γραφειοκρατίας αποσιωπά συνειδητά τον νόμο fast track investment και δεν δείχνει να ενθυμείται την πρόσφατη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου των διατάξεων για τις απλουστεύσεις διαδικασιών που συζητήθηκαν και περιέχονται στο νόμο για τις τουριστικές κατοικίες, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση.

Κύριε Σαμαρά, ζητάτε την άμεση υιοθέτηση μέτρων που η κυβέρνηση έχει λάβει από καιρό. Αποδεικνύετε πόσο ξεκομμένοι είστε από τη πραγματικότητα. Πόσο προσκολλημένοι είστε σε μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων από αυτά που κούρασαν τους πολίτες

Η Εθνική Συναίνεση στο χώρο του τουρισμού με τη μεγάλη συμμετοχή και των χιλιάδων εργαζόμενων που αγωνίζονται καθημερινώς για τη στήριξη του κλάδου είναι ήδη πράξη. Μας καλείτε να τολμήσουμε δηλώνοντας ότι μας περιμένετε. Δεν έχετε καταλάβει ότι εσείς πρέπει να τολμήσετε και εμείς είμαστε αυτοί που σας περιμένουμε για να στηρίξετε τον ελληνικό τουρισμό τις δύσκολες αυτές ώρες χωρίς να υποδαυλίζετε και στη συνέχεια να εμφανίζεστε ότι αλλάξατε στάση σε γεγονότα όπως αυτά με τους οδηγούς ταξί.