-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Καλή σας μέρα.

-Δημοσιογράφος: Είδατε και εσείς πριν από λίγο, το τι συμβαίνει στα διάφορα λιμάνια της χώρας και στην Κρήτη και στο Κατάκολο, να ξεκινήσουμε έτσι τη συζήτησή μας με τις κινητοποιήσεις αυτές των ιδιοκτητών ταξί, που έχουν αμαυρώσει , το αναγνωρίζουν όλοι πλέον, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όχι μόνο για φέτος, κυρίως το πρόβλημα θα είναι για του χρόνου έτσι δεν είναι;

-Υπουργός: Σίγουρα, τέτοιες κινητοποιήσεις, όταν βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας στο εξωτερικό, δημιουργούν τεράστια προβλήματα και δημιουργούν πρόβλημα για το κατά πόσον η Ελλάδα είναι ένας προορισμός ο οποίος ο άλλος μπορεί να περάσει ευχάριστα τις διακοπές του και μάλιστα μας έκανε εντύπωση όπου πήγαμε, ότι κανείς δεν μας ρώτησε αν είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα, μετά τα επεισόδια που είχανε γίνει. Το μόνο που μας ρωτούσαν ήταν, θα μπορέσω να πάω στον προορισμό μου; Όταν αυτό το ερωτηματικό υπάρχει στον αέρα, δεν θέλει πολύ για να γίνει βεβαιότητα, ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να φθάσεις στον προορισμό σου. Και εκεί είναι καταστροφικές οι συνέπειες.

-Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνο, πως διαχειρίζεστε εσείς αυτή την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό; Αυτό που λέτε, εγώ έχω την αίσθηση ότι το όλο πράγμα κρέμεται σε μία κλωστή. Θέμα μίας ατυχίας πια, να σπάσει αυτή η κλωστή και να καταρρεύσει αυτό το οικοδόμημα το τουριστικό, σε μία περίοδο, που λέγατε και εσείς και εκτιμούσατε, ότι θα πάμε καλά, θα υπάρχει άνοδος του τουριστικού ρεύματος. Υπάρχει άνοδος;

-Δημοσιογράφος: Υπάρχει. Έχω εδώ κάποια στοιχεία μπροστά μου, τα οποία συνέλεξα και βλέπω μία αύξηση της τάξεως του 13-14% για φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

-Υπουργός: Αυτά είναι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, διότι το πρώτο τρίμηνο, ήταν χωρίς την κρίση στην Βόρειο Αφρική και αυτό δείχνει, ότι η δυναμική που είχε η Ελλάδα, δεν έχει σχέση με τα προβλήματα που είχαν στη Βόρειο Αφρική. Ήταν μία δυναμική που δημιουργήθηκε, από τη δουλειά που έκαναν οι φορείς του τουρισμού, μαζί με το υπουργείο. Ήταν μία συλλογική προσπάθεια που έγινε και τα αποτελέσματα είναι αυτά. Αυτό δηλαδή έχουμε να χαρούμε σαν χώρα, από τη δουλειά που κάνανε όλοι οι φορείς μαζί, από πέρυσι που θυμόσαστε είχαμε την κρίση το Μάιο, μέχρι σήμερα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα δουλειάς, που κάναμε συλλογικά, που δείχνουν την δυναμική που μπορεί να έχει η Ελλάδα, που δείχνει τον καλύτερό μας εαυτό, όταν δουλεύουμε όλοι μαζί.

-Δημοσιογράφος: Τη βαριά βιομηχανία που έχουμε και παρόλα αυτά φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι, με όλα αυτά που συμβαίνουν κ. υπουργέ, να την αμαυρώνουμε. Και είναι κρίμα πραγματικά.

-Υπουργός: Θα έλεγα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι ενώ έχει γίνει μία προσπάθεια, η Ελλάδα να ξαναμπεί δυναμικά, μέσα αν θέλετε, στις επιλογές των επισκεπτών από το εξωτερικό, αυτή τη στιγμή οι ειδήσεις που βγαίνουν από την Ελλάδα, δίνουν μία αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν θα περάσεις καλά και αυτό είναι καταστροφικό όπως είπα και πριν. Αυτό το οποίο για την ώρα μοιάζει να κρατά, είναι ότι έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια , πάλι από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον τουρισμό, να πείσουμε, ότι αυτά τα φαινόμενα, είναι ευκαιριακά. Αλλά αυτό έχει τα όριά του, διότι βγήκαμε και είπαμε ότι ήταν πολύ συγκεκριμένα και αν θέλετε «μαζεμένα» τα επεισόδια που γίνανε στο Σύνταγμα. Νομίζω ότι πείσαμε τον κόσμο, ότι δεν αξίζει να ακυρώσεις τις διακοπές σου, από αυτό που έγινε μία συγκεκριμένη ημέρα. Αλλά τώρα με τα ταξί, αρχίζουν και βγαίνουν ειδήσεις προς τα έξω, οι οποίες δεν κάνουν καλό και δυστυχώς από ότι βλέπω, τα ταξί ακόμη δεν έχουν επιλέξει, πως ακριβώς θέλουν να κινητοποιηθούν και ξεκίνησε αυτό από την πρώτη ημέρα. Θυμάστε, η πρώτη μέρα, έστειλε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι θα κινητοποιηθούμε δυναμικά. Αυτό έκανε μία ζημιά ουσιαστικά, διότι από τότε, καμιά κινητοποίηση των ταξιτζήδων, δεν μπορεί να είναι πιο μεγάλη από την προηγούμενη. Άμα ξεκινήσεις τόσο δυναμικά και απόλυτα, τότε οτιδήποτε άλλο κάνεις, μοιάζει μικρότερο. Λοιπόν, αυτό στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί τώρα οι ιδιοκτήτες των ταξί, είναι ότι πρέπει να κάνουν κάτι πιο εντυπωσιακό και πάντα παίζουν με την ιδέα να κλείσουν ένα αρχαιολογικό χώρο, να κλείσουν ένα δρόμο. Αυτό είναι καταστροφή, διότι αυτό σημαίνει, ότι αυτοεγκλωβίζονται στο να κάνουν ζημιά στον τουρισμό. Και μέχρι τώρα οι εικόνες είναι διαχειρίσιμες, αλλά αν δούμε πάλι, αυτό που έγινε χθες στο Ηράκλειο, ειλικρινά η Κρήτη θα υποφέρει πάρα πολύ.

-Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνο, εγώ παρατήρησα τουρίστες, οι οποίοι καθόντουσαν έξω ακριβώς από τον αερολιμένα του Ηρακλείου και έβγαζαν φωτογραφίες τους ιδιοκτήτες ταξί και την Αστυνομία από την άλλη και τα δακρυγόνα και όλα αυτά και φαντάζομαι μία φωτογραφία που βγάζει ένας τουρίστας, πόσο πολλαπλασιαστικά λειτουργεί στη χώρα του. Έτσι;

-Υπουργός: Ναι, αυτό το οποίο θα έπρεπε να δουν οι ταξιτζήδες, είναι ότι όταν αρχίζουν και σε βγάζουν φωτογραφίες οι τουρίστες, σημαίνει ότι πραγματικά έχεις κάνεις κάτι το οποίο δεν θα το δεις πουθενά αλλού στον κόσμο, και αυτό πρέπει να σε κάνει να σκεφτείς, αν η κινητοποίησή σου είναι στα όρια της λογικής, ή εκτός αυτής.

-Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνο, μιλάγαμε λίγο νωρίτερα, με ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της ΓΕΣΕΒΕ, τον κ. Ασημακόπουλο, ο οποίος είπε: Να αφήσουμε τους παλιμπαιδισμούς και τους εγωισμούς και οι δύο πλευρές, έβαζε και την πλευρά της κυβέρνησης μέσα και να βρούνε ένα κοινό τόπο. Και ότι το κόστος που έχει πληρωθεί για μία μεταρρύθμιση στον χώρο των ταξί, είναι δυσανάλογα βαρύ για τη χώρα. Το ερώτημα είναι, γιατί προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται εδώ πέρα. Η απελευθέρωση των ταξί, είναι σημειακή παρέμβαση, ή μέσα από αυτή την ιστορία της απελευθέρωσης των ταξί, θέλετε να περάσετε και ένα μήνυμα για τα υπόλοιπα επαγγέλματα, για να καταλάβω και τη στάση της κυβέρνησης.

-Υπουργός: Επιτέλους γίνεται αυτή η ερώτηση. Διότι ακούμε για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, λες και μία τέτοια κίνηση γίνεται στο κενό, χωρίς να υπάρχει εξήγηση, γιατί κάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων, οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό έχει αποδειχθεί παντού. Όταν δίνεις την ευκαιρία, το επάγγελμα το οποίο ανοίγεις, να το εξασκήσουν και άλλοι, για παράδειγμα μπορεί να ήταν οι φαρμακοποιοί, μπορεί να είναι οι δικηγόροι κ.λπ. εκεί πέρα, αυτό το οποίο κάνεις, είναι να δημιουργήσεις ευκαιρίες για περισσότερο κόσμο. Λοιπό, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πάντα βάζαμε τα προνόμια του κάθε κλάδου, πάνω από τις νέες θέσεις εργασίας με τη λογική, ότι πλούτος υπάρχει, θα πάμε να βρούμε κάπου αλλού να κάνουμε δουλειά. Δεν είναι έτσι. Σήμερα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που μας δίνετε και το άνοιγμα των επαγγελμάτων γι’ αυτό γίνεται. Λοιπόν εγώ μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες που έχει και η ΓΕΣΕΒΕ κ.λπ, αλλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παίρνει μία θέση αρχής και δεν βλέπω να κάνουν το ίδιο οι ταξιτζήδες από την μεριά τους.

-Δημοσιογράφος: Πάντως, δεν είναι μόνο αρνητικά τα πράγματα στο θέμα του τουρισμού, με την έννοια των κινητοποιήσεων των ταξιτζήδων, έχει και θετικές πλευρές και πάμε να δούμε την καλή εικόνα( προβάλλεται ρεπορτάζ από το Σούνιο και Κατάκολο)

-Δημοσιογράφος: Θετικά τα μηνύματα, παρόλα όσα συνέβησαν κ. υπουργέ και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:

-Υπουργός: Πολύ φοβάμαι, ότι ο λογαριασμός θα έρθει του χρόνου. Και τότε δεν θα θυμάται κανείς, τη ζημιά που έχουν κάνει τα ταξί. Πραγματικά από τον τουρισμό, ζουν εκατοντάδες, χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Η δυνατότητά μας να φέρουμε επισκέπτες και περισσότερους αλλά και πάντα, καλύτερης ποιότητας, είναι αυτό το οποίο κάνει τη διαφορά στη ζωή τους. Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε ότι υποθηκεύουμε ένα καλό πράγμα που είχαμε κτίσει όλο αυτό τον καιρό, δημιουργώντας συνθήκες τέτοιες, που του χρόνου, ο κόσμος θα αναρωτιέται αν αξίζει τον κόπο να έρθει στη χώρα μας. Αυτό είναι πραγματικά, εξαιρετικά λυπηρό και κάποιος πρέπει να ζητήσει τις ευθύνες από τους ανθρώπους οι οποίοι ευθύνονται γι αυτό το πράγμα.

-Δημοσιογράφος: Ήθελα να σας ρωτήσω, σιγά – σιγά να πάμε στο πολιτικό μέρος της υπόθεσης αν μου επιτρέπεται. Χθες, είχαμε μία παρέμβαση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Σαμαρά, ο οποίος στην ουσία πρότεινε ένα εθνικό συμβόλαιο για τον τουρισμό, με πέντε προτάσεις, όπως για παράδειγμα, την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, τη δημιουργία τρία μάρκετινγκ με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την καθιέρωση μειωμένων και ανταγωνιστικών συντελεστών ΦΠΑ, εξειδίκευση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, μείωση της γραφειοκρατίας. Και ήθελα να σας ρωτήσω, τι απαντάει το υπουργείο το δικό σας, εσείς προσωπικά στην πρόταση αυτή του κ. Σαμαρά;

-Υπουργός: Θα σας πω, για κάθε ένα από αυτά τα πράγματα, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω με τη γενικότερη παρέμβαση. Όταν βλέπεις τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 1η Αυγούστου, μέσα στη μέση της σεζόν, να κάνει προτάσεις για τον τουρισμό, σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος. Κάτι δεν του έχει βγει και προσπαθεί να μπει μέσα στο κάδρο του τουρισμού. Και αυτό που δεν του έχει βγει, είναι το γεγονός, ότι αυτές οι κινητοποιήσεις των ταξί, συνδέονται απόλυτα με τη Ν.Δ.

-Δημοσιογράφος: Τις έχει αποκηρύξει πάντως.

-Υπουργός: Ναι, τυπικά τις έχει αποκηρύξει, αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά, ότι εδώ υπάρχει μία αν θέλετε συνδικαλιστική μερίδα, η οποία ελέγχει αυτή την κατάσταση, η οποία μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον ξέρουμε ότι τα μηνύματά της τα έπαιρνε από τη Ν.Δ.

-Δημοσιογράφος: Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω ερώτημα επ΄ αυτού;

-Υπουργός: Θα σας πω γιατί είναι σημαντικό αυτό. Λένε αυτοί οι οποίοι κάνουν τις κινητοποιήσεις των ταξί, ότι δεν θέλουμε να παρέμβουμε στα θέματα του τουρισμού και τους βλέπεις και κλείνουν, μια τον ένα αρχαιολογικό χώρο μια τον άλλο κ.λπ. Έρχεται ο κ. Σαμαράς και λέει, δεν πρέπει να παίζουμε με τον τουρισμό. Μα, ο ίδιος παίζει με τον τουρισμό, όταν 1η Αυγούστου θυμάται τον τουρισμό και βγάζει θέσεις για ένα πράγμα το οποίο λειτουργεί και θα σας εξηγήσω, γιατί δεν έχουν καμία λογική οι προτάσεις του και αυτό είναι, ότι όλα αυτά τα οποία λέει, αυτή τη στιγμή γίνονται πράξη. Λέει καταρχήν, ότι θέλει αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού. Ωραία. Τι το κάναμε τα 5 χρόνια που το είχανε αυτόνομο; Άλλαζαν κάθε χρόνο υπουργό, άλλαζε κάθε χρόνο η στρατηγική, δεν έδειξαν κανένα σεβασμό στον τουρισμό, αντιθέτως χρησιμοποιείτο πάλι ο τουρισμός για να βολεύονται κάποιοι υπουργοί, ή κάποιοι να ανεβαίνουν, ή κάποιοι να κατεβαίνουν, δηλαδή επί της ουσίας, παρότι το υπουργείο ήταν αυτόνομο, η πραγματική έγνοια της Ν.Δ. για τον τουρισμό, ήταν απολύτως μηδενική.

-Δημοσιογράφος: Εσείς θεωρείτε λοιπόν, ότι ένα κοινό υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, μπορεί να είναι η απάντηση που πρέπει.

-Υπουργός: Μα, μη το συζητάτε, η σύνδεση των δύο υπουργείων, έδωσε και στους δύο χώρους πάρα πολλά και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Ειδικά ο τουρισμός, έχει κερδίσει πάρα πολύ από αυτή τη σύνδεση και από αυτή τη δυνατότητα μας να ενισχύουμε τον τουρισμό, με όλα τα πολιτιστικά αγαθά που έχουμε. Λοιπόν, αυτό το πράγμα θέλει να χαλάσει τώρα ο κ. Σαμαράς; Κάτι το οποίο αποδείχθηκε από τη δική τους τη διακυβέρνηση, ότι δεν έχει κανένα λόγο να το προσεγγίσει κανείς έτσι. Πρώτον λοιπόν, ζητάει κάτι, το οποίο το έχουμε δοκιμάσει και έχει αποτύχει. Δεύτερον, ζητάει να μειώσουμε τους φόρους. Πρώτον το ΦΠΑ, το μείωσε η σημερινή κυβέρνηση, όχι η προηγούμενη. Τα τέλη στα αεροδρόμια , τα μείωσε η σημερινή κυβέρνηση. Τι λέει λοιπόν, να κάνουμε κάτι το οποίο έχουμε ήδη κάνει; Να κάνουμε διάλογο για κάτι το οποίο ήδη έχει γίνει; Το βρίσκω εντελώς αδιανόητο αυτό το πράγμα. Ή θεωρεί, ότι μεγαλύτερες μειώσεις στο φόρο, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αφίξεις; Δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση. Κανένας οικονομολόγος, δεν πρόκειται να υποστηρίξει αυτή την πρόταση και θα σας πω γιατί. Δεν μπορείς να μειώνεις φόρους και να ελπίζεις απλώς ότι θα αναπτυχθεί ένας κλάδος. Εάν μειώσεις τους φόρους, πρέπει να κάνεις μία σειρά από ενέργειες από δίπλα, όπως κάναμε με τις βίζες, όπως κάναμε με την προβολή της Ελλάδας σε κάθε αγορά. Κάνεις ένα πλέγμα πολιτικών έτσι ώστε η μείωση των φόρων να φέρει αποτελέσματα. Λοιπόν, αυτό θα έπρεπε να το ξέρει ο κ. Σαμαράς, όταν προτείνει κάτι, το οποίο ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχει πρόβλημα και στη γραφειοκρατία για τις επενδύσεις και στο χωροταξικό;

-Υπουργός: Βεβαίως, απολύτως υπάρχει πρόβλημα με την γραφειοκρατία. Παραλάβαμε ένα σύστημα, στο οποίο ήθελε δεκάδες δικαιολογητικά για να πάρεις μία άδεια για να κάνεις μία επένδυση ή για να ανανεώσεις την άδειά σου. Καθίσαμε με τους φορείς του κλάδου και καταγράψαμε, όλα τα πράγματα που μπορούμε να μειώσουμε. Πραγματικά μπορεί να φθάσουμε σε μία μείωση της γραφειοκρατίας της τάξεως του 50%. Αυτή η δουλειά όμως, έχει γίνει. Όλη η δουλειά που χρειάζεται να γίνει για να προχωρήσουν εκεί, έχει ήδη γίνει. Το ίδιο με την εταιρεία που λέει για το μάρκετινγκ. Καθίσαμε με τους φορείς του κλάδου και είπαμε: Θέλετε μία εταιρεία στην οποία να συμπράξουμε και οι δύο; Το θέλουμε και εμείς, αλλά ελάτε να δούμε, τι είναι αυτό το οποίο θα κάνει η εταιρεία, ποια θα είναι η σχέση με τον ΕΟΤ και αρχίσαμε να μπαίνουμε στο βάθος των προβλημάτων. Έχουμε φθάσει σε σημείο να συζητάμε, πόσο πρέπει να είναι το ποσοστό του δημοσίου, ώστε αυτή η εταιρεία να έχει την ευελιξία που χρειάζεται για να λειτουργήσει και τη συνέχεια που μπορεί να της δώσει ο κλάδος. Λοιπόν, έχουμε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο συζήτησης και ο κ. Σαμαράς λέει, ελάτε να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα;

-Δημοσιογράφος: Επομένως εσείς θεωρείται ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, και να ξεφύγει από τις όποιες ευθύνες υπάρχουν στη Ν.Δ. για τις κινητοποιήσεις;

-Υπουργός: Νομίζω, ότι έχοντας μπει μέσα στο κάδρο του τουρισμού, ανάποδα φέτος το καλοκαίρι ο κ. Σαμαράς, αντί να πει, μπράβο για την δουλειά που γίνεται, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να κάνει ένα γύρισμα, για να μην συνδέεται πια η Ν.Δ. τόσο πολύ με τα ταξί. Αλλά η πραγματικότητα είναι, ότι στη συνείδηση του κόσμου, αυτό έχει παρέλθει και γι αυτό και οι προτάσεις του πέσανε στο κενό.

-Δημοσιογράφος: Πότε αυτές οι συζητήσεις τις οποίες μας περιγράψατε, είτε για το φορέα το διαφημιστικό είτε για το χωροταξικό θα γίνουν πράξη; Θα ενημερώσετε τον κ. Σαμαρά;

-Υπουργός: Δεν μιλάει για ενημέρωση ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς, η Ν.Δ. λέει, ελάτε να συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε. Μα να συζητήσουμε για τι θα κάνουμε, για πράγματα τα οποία έχουμε ήδη κάνει; Δεν έχει κανένα νόημα.

-Δημοσιογράφος: Εσείς καταλαβαίνω ότι είσαστε σε ένα σημείο, είναι αρκετά ώριμα, αυτά τα σχήματα. Πότε θα περιμένουμε, είτε το φορέα, είτε την απλοποίηση των διαδικασιών;

-Υπουργός: Είναι μέσα στο καλοκαίρι και στην αρχή του φθινοπώρου να κλείσουν αυτά τα θέματα. Μην ξεχνάτε, ότι είμαστε στη μέση της τουριστικής σεζόν, αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι να μειώσουμε τις δυσκολίες που συμβαίνουν από τις απεργίες των ταξί και γι αυτό έχουμε δώσει την έμφασή μας στους σημερινούς επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα. Αυτά τα σχέδια, είναι σχέδια για το μέλλον και μόλις καταλαγιάσει λίγο η τουριστική σεζόν, θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, αν μπορούμε να τους κατατάξουμε σε ένα ανάλογο status, από ποιες χώρες προέρχονται κυρίως και ποια είναι τα οικονομικά τους βαλάντια;

-Υπουργός: Θα σας πω τι έγινε πέρυσι, νομίζω ότι θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον. Το Μάιο ξέρετε ότι έγινε η μεγάλη κρίση, με τα επεισόδια που έγιναν πέρυσι στην Αθήνα. Τότε άρχισαν να έρχονται κατά εκατοντάδες οι ακυρώσεις από τις διάφορες χώρες, ειδικά από την Αγγλία που και η ίδια περνούσε μία οικονομική κρίση και από την Γερμανία, η οποία όπως θυμόσαστε, είχαμε μπει σε μία ανταγωνιστική σχέση με τους Γερμανούς. Λοιπόν, αρχίσαμε να βλέπουμε τις δύο κύριες αγορές, δύο αγορές στις οποίες βασιζόμαστε πολύ για τον τουρισμό μας, να αρχίσουν να φυλλοροούν. Αυτό ήταν καταστροφικό, γιατί είχαμε επενδύσει τόσο πολύ σε αυτές τις δύο, που μόλις αρχίσανε και οι δύο μαζί να πέφτουνε, τα νούμερα ήταν δραματικά. Τότε λοιπόν, για πρώτη φορά και αυτό είναι εντυπωσιακό, καθίσαμε γύρω από το τραπέζι όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό, ή μπορούμε να βοηθήσουμε τον τουρισμό. Τα διάφορα υπουργεία, οι φορείς, οι φορείς του δημοσίου, ο ΕΟΤ, η ΕΡΤ, όλοι όσοι μπορούσαμε σε κάτι να συμβάλλουμε και είπαμε: Διανύουμε μια κρίση, είναι ώρα να κάνουμε κάποιες σημαντικές κινήσεις. Και η πρώτη κίνηση που έπρεπε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε νέες αγορές. Να πάμε δηλαδή, εκεί που μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο. Ότι λοιπόν, χάσαμε από την Αγγλία και τη Γερμανία, το κερδίσαμε από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και την Τουρκία. Είχαμε εντυπωσιακές αυξήσεις.

-Δημοσιογράφος: Έχουμε από την Τουρκία, αυξήσεις τουριστών;

-Υπουργός: Πέρυσι από την Τουρκία είχαμε αύξηση των τουριστών, της τάξεως του 180%

-Δημοσιογράφος: Αυτό είναι του one day που περνάνε από τα παράλια, ή.

-Υπουργός: Μπορεί να είναι της μίας μέρας, αλλά μπορεί να είναι και παραπάνω εξαρτάται. Το γεγονός ότι έγινε πολλή δουλειά με τις θεωρήσεις και εκεί ήταν πολύ σημαντική η συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών, βοήθησε να μάθει ο κόσμος, ότι η Ελλάδα δεν ήταν αυτό το οποίο είχε βγάλει τη φήμη, ότι δεν δίνει ποτέ βίζα, αλλά να αρχίσουν να ζητάνε βίζες στα ελληνικά προξενεία και τα ελληνικά προξενεία προς τιμήν τους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανταποκρίθηκαν αμέσως. Λοιπόν αυτό, όπως επίσης η μείωση του ΦΠΑ και το γεγονός, ότι οι επιχειρηματίες, μετέφεραν αυτή τη μείωση στα πακέτα που προσφέρανε, ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά πέρυσι. Τώρα τι βλέπουμε. Βλέπουμε τις καινούργιες αγορές να συνεχίζουν την αύξησή τους, είχα έρθει από τη Ρωσία πρόσφατα, όπου η αύξηση στις βίζες, είναι της τάξεως του 60%, αλλά η αύξηση στις πολλαπλές βίζες, είναι της τάξεως του 800%. Δηλαδή, βλέπεις ότι αλλάζει τελείως η νοοτροπία και των προξενείων μας για το πώς δίνουμε βίζες. Λοιπόν, βλέπουμε να συνεχίζουν την αύξησή τους οι καινούργιες αγορές και να επανέρχονται οι παλιές. Αυτό είναι το μίγμα που δημιουργείται στις αφίξεις που βλέπουμε.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, έχουμε εδώ το συνάδελφο τον κ. Ιωάννου για να περάσουμε και στο έτερο σκέλος του αθλητισμού.

-Υπουργός: Ένα από τα σκέλη του υπουργείου, γιατί είναι και ο πολιτισμός, ο οποίος μέσα στη δίνη των ταξί.

-Δημοσιογράφος: Κατανοώντας ότι το μέγα θέμα των ημερών είναι η απεργία των ιδιοκτητών ταξί και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στον τουρισμό, συγκεκριμένα θέματα θα θέσω κ. υπουργέ, που έχουν να κάνουν και με την εικόνα που στέλνουμε και από πλευράς αθλητισμού στο εξωτερικό. Ευτυχώς τις τελευταίες μέρες στείλαμε πολύ καλά μηνύματα, με την τεράστια επιτυχία της γυναικείας ομάδας πόλο και κάνατε και μία δήλωση που συζητήθηκε, ότι τέτοιον αθλητισμό θέλουμε, έτσι;

-Υπουργός: Ακριβώς. Νομίζω ότι τέτοιο αθλητισμό, θέλουν όλοι οι Έλληνες. Όταν βλέπουμε τέτοιες επιτυχίες από μία ομάδα, η οποία έπρεπε να παλέψει με όλες τις δυσκολίες που πρέπει να παλέψει μία ομάδα για να φτάσει εκεί που έφτασε, λες συγχαρητήρια και ελπίζεις, ότι αυτού του είδους τα πρότυπα θα αναπτύξουμε και όχι τα πρότυπα τα οποία έχουμε δει κατά καιρούς να αναπτύσσονται στο ποδόσφαιρο.

-Δημοσιογράφος: Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά. Θα θέλαμε να βλέπουμε μόνο τέτοιες πλευρές στον αθλητισμό και γενικότερα στα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς. Είχατε πολύ δουλειά αυτό το καλοκαίρι, προσφάτως συναντήσατε και τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ τον κ. Πλατιν, ποια είναι η εξέλιξη της έρευνας για τα στημένα παιχνίδια; Είδαμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας και άλλες πληροφορίες και όχι μόνο, ότι και άλλες ομάδες θα ακολουθήσουν το δρόμο του Βόλου και της Καβάλας. Δεν θέλουμε να μας ενημερώσετε για το τι περιλαμβάνει η δικογραφία, ή τι θα κάνουν οι εισαγγελικές αρχές το Σεπτέμβρη. Ακόμα και αν το ξέρετε, δεν θα μας το λέγατε, αλλά θέλουμε να ξεκαθαρίσετε κάτι. Υπάρχει περίπτωση να υποβιβαστούν ομάδες, ακόμη και αν έχουν ξεκινήσει τα πρωταθλήματα;

-Υπουργός: Βεβαίως, το έχω πει εδώ και καιρό, ότι το ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν σημαίνει «άφεση αμαρτιών», για τις ομάδες οι οποίες εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα. Να ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Αυτή τη στιγμή, έχει ξεκινήσει ένα έργο από τη μεριά της αθλητικής δικαιοσύνης, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά, που βλέπουμε κάποια τέτοια σημάδια και γι΄ αυτό, όλη η κοινωνία έχει επικροτήσει αυτό που γίνεται. Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή, να μην μπούμε στα πόδια της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Δεν είναι η δουλειά μας τώρα, να τους λέμε πως θα την κάνουν. Όταν βλέπουμε τα πράγματα και δεν δουλεύουν, έχουμε κάθε δικαίωμα να παραπονεθούμε γι αυτό. Όταν βλέπουμε όμως να γίνονται κινήσεις, εκεί πρέπει η πολιτεία να κάνει στο πλάι για να αφήσει τη διαδικασία να προχωρήσει. Και το λέω αυτό, διότι πάντα υπάρχουν πολιτικές πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης. Λοιπόν, αλλαγή κατεύθυνσης , αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρχει. Ο λόγος που φθάσαμε εδώ, είναι επειδή δημιουργήσαμε τις συνθήκες, πιέζοντας τα πράγματα πιέζοντας με όλα τα όπλα που έχει η πολιτεία στη διάθεσή της, για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα σημείο , στο οποίο αυτά τα πράγματα να εξελίσσονται. Ήρθαν και τα στοιχεία που είχαμε από την ΟΥΕΦΑ και γι αυτό είπαμε να μείνουμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που μας δίνει η ΟΥΕΦΑ και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Λοιπόν, ας αφήσουμε τη διαδικασία να προχωρήσει, τίποτα δεν πρέπει να σταματήσει αυτή τη διαδικασία και το να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, χωρίς να διαπραγματευτούμε καθόλου την συνέχιση του έργου που γίνεται. Το έργο θα συνεχιστεί και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι πρέπει να περιμένουμε τη συνολική κάθαρση αν θέλετε, για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το λέω αυτό, διότι όπου υπάρχουν πολλά λεφτά, υπάρχουν και πάρα πολλοί οι οποίοι περιτριγυρίζουν για να αρπάξουν, ότι μπορούν. Αυτό έχει συμβεί και στο ποδόσφαιρο. Λοιπόν ο αγώνας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, είναι διαρκής. Δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ. Αν θέλετε, τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου, διότι κανείς δεν είχε κάνει αυτή τη δουλειά τόσο καιρό. Και ερχόμαστε και λέμε, ότι τώρα είναι η ώρα να βάλουμε όλα μας τα όπλα στο τραπέζι και να πιέσουμε τα πράγματα, για να έχουμε αποτελέσματα. Λοιπόν τώρα που βλέπουμε τα αποτελέσματα τίποτε δεν πρέπει να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

-Δημοσιογράφος: Μα λέτε, ότι θα συνεχίσει λοιπόν, γιατί τώρα στις δύο περιοχές λένε: την πληρώνουμε εμείς οι μικροί για να καλυφθούν, ή την πληρώνουμε εμείς και θα μείνει εδώ, μάλιστα σήμερα θα επισκεφτούν τον κ. υπουργό και κάποιοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας Βόλου, έτσι;

-Υπουργός: Αυτό, ότι την πληρώνουν οι μικροί και δεν την πληρώνουν οι μεγάλοι κ.λπ., νομίζω ότι είναι πάρα πολύ πρόωρο να το πούμε. Εδώ βλέπουμε μία διαδικασία η οποία εξελίσσεται. Εγώ δεν είδα να έρχονται στοιχεία προς μία κατεύθυνση και να είπε κανείς, σταματάμε και κοιτάμε κάποια άλλη. Όμως να σας πω το εξής: Ήτανε και κάτι το οποίο μας είπε ο κ. Πλατινί όταν ήρθε στην Ελλάδα. Πρώτον το ποδόσφαιρο και ειδικά το στοίχημα γύρω από το ποδόσφαιρο, είναι μία από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες ξεπλένεται μαύρο χρήμα στον κόσμο. Και αυτό είναι καλό να το θυμάται κανείς. Το οποίο σημαίνει ότι έχουν μπει μεγάλοι αν θέλετε παίκτες, μεγάλοι καρχαρίες, σε αυτό το παγκόσμιο πλέον παιχνίδι. Το δεύτερο όμως είναι, ότι δεν πάνε πάντα για τις μεγάλες ομάδες, συνήθως πάνε να βρούνε μικρότερες ομάδες για να κάνουν τη δουλειά τους. Και είπε χαρακτηριστικά: Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο από μία χώρα την οποία δεν θα κατονομάσω, να αγοράζει μία ομάδα στην Ελβετία, αυτό σημαίνει, ότι την αγοράζει για να κάνει κάποιες τέτοιες δουλειές. Διότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος, από μια χώρα της Ασίας, να ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για το ελβετικό ποδόσφαιρο. Λοιπόν, η ΟΥΕΦΑ κοιτάει τέτοιες περιπτώσεις και γι αυτό από την ΟΥΕΦΑ μας ήρθαν στοιχεία για τους στημένους αγώνες. Αν δείτε τα στοιχεία που μας ήρθαν εμάς τουλάχιστον από την ΟΥΕΦΑ, αφορούσαν κυρίως μικρές ομάδες και δεν μπορεί να πει κανείς, ότι η ΟΥΕΦΑ προτίμησε να παρακρατήσει στοιχεία για μεγαλύτερες ομάδες. Λοιπόν, μην δημιουργούμε μύθους. Εδώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία, είμαι βέβαιος ότι αν την αφήσουμε να ολοκληρωθεί σωστά, θα οδηγήσει μέχρι εκεί που πρέπει να οδηγήσει.

-Δημοσιογράφος: Η μεγάλη προσπάθεια και οι βασικοί πυλώνες αυτής της προσπάθειας, είναι να λυθεί το πρόβλημα με τα στημένα, αν μπορεί, της βίας επίσης αν μπορεί, του ντόπινγκ και το θέμα φυσικά της διαιτησίας, συνδράμει και η ΟΥΕΦΑ. Πάμε στο δεύτερο βασικό θέμα.

-Υπουργός: Η ΟΥΕΦΑ θα συνδράμει σε όλα αυτά, με τις ομάδες που έρχονται , για να μεταφέρουν την τεχνογνωσία της ΟΥΕΦΑ στην ΕΠΟ και κατ’ επέκταση και στο ελληνικό κράτος, γιατί και εμείς είναι πολλά που μπορούμε να μάθουμε, από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τέτοια φαινόμενα και στο ντόπινγκ και στη βία σε άλλες χώρες.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, πάμε και στο προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου. Έχει δοθεί προς διαβούλευση στις 27 Ιουλίου, περιμένουμε να ψηφιστεί για να γίνει και νόμος του Κράτους, το ερώτημα είναι διαβάζοντας κάποιες παραγράφους, που είναι πολύ σημαντικές, αν έχει αλλάξει κάτι, ή αν επιμένετε σε αυτά που ήδη έχετε ανακοινώσει, τα περισσότερα τα έχετε ανακοινώσει, όπως για παράδειγμα την κατάργηση των συνδέσμων και τη μη μετακίνηση πλέον οπαδών. Το ρωτάω, γιατί στο παρελθόν πολλές φορές έχουν ανακοινωθεί τέτοια μέτρα, που στην πράξη δεν έχουν ισχύσει. Θα ισχύσει αυτό;

-Υπουργός: Θέτετε δύο θέματα. Το πρώτο είναι το θέμα της διαβούλευσης και πως προχωράει. Εκεί πραγματικά, όποιες προτάσεις υπάρξουν, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι εποικοδομητικές και βοηθούν προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε, σίγουρα θα τις υιοθετήσουμε. Άρα το θέμα είναι ανοικτό και οποιεσδήποτε προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες. Θέτετε ένα θέμα της πολιτικής που αποφάσισε αυτό το νομοσχέδιο να προτείνει και εκεί πέρα όπως ξέρετε, είμαστε απόλυτοι ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το τρίτο όμως θέμα για το οποίο λέτε, είναι πως θα γίνουν αυτά πράξη. Αυτό είναι μία διαφορετική συζήτηση. Ξέρετε πολύ καλά, ότι στο παρελθόν, πολλές εξαγγελίες έχουμε ακούσει και λίγα έχουν γίνει πράξη. Θα κριθούμε όλοι μας από τη δυνατότητά μας να δείξουμε μία διαφορετική συμπεριφορά φέτος.

-Δημοσιογράφος: Και αυτή είναι η καλύτερη πάσα, για το κλείσιμο και για την δική μου τελευταία ερώτηση. Σε μία παράγραφο του προσχεδίου, διαβάζω ότι οικείες ομοσπονδίες από τούδε και εις το εξής και εφόσον γίνει νόμος του κράτους ο νέος αθλητικός νόμος, θα έχουν το δικαίωμα με βάση απόφαση γενικής συνέλευσης, να διοργανώνουν οι ίδιες τα πρωταθλήματα και όχι οι συνεταιρισμοί ομάδων που έχουμε δει στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα με τη Σούπερ Λίγκα κ.ο.κ.

-Υπουργός: Αυτό έρχεται και διορθώνει απλώς κάτι το οποίο είχε ειπωθεί λάθος σε προηγούμενα νομοσχέδια. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις μία ομοσπονδία να χρησιμοποιεί πάντα κάποιον τρίτο για να οργανώσει τα πρωταθλήματα, ειδικά άμα δεις ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο που γίνεται η οργάνωση. Και απλώς δίνεις το δικαίωμα στις ομοσπονδίες να το οργανώσουν εκείνες.

-Δημοσιογράφος: Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι από εδώ και στο εξής το πάνω χέρι και σε αυτή την ιστορία θα το έχουν οι οικείες ομοσπονδίες.

-Υπουργός: Μα έτσι θα έπρεπε να είναι. Οι ομοσπονδίες, είναι αυτές που ουσιαστικά ευθύνονται για το άθλημα. Δεν μπορείς να πεις ότι εγώ δίνω το μέρος αυτό της ευθύνης σε τρίτο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τρίτο για να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα, αν σου την κάνει καλύτερα, αλλά πάντα διατηρείς το δικαίωμα να οργανώσεις και εσύ το πρωτάθλημά σου.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, έχουμε μία παράκληση. Κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες ημέρες με τους διαδόχους εδώ παρουσιαστές, να μας κάνετε την τιμή να έρθετε στην ενημέρωση στη ΝΕΤ, γιατί πρέπει να δούμε και το δεύτερο βασικό πυλώνα, που είναι ο τομέας του πολιτισμού. Υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις και θέλω να δεσμευτούμε, ότι κάποια στιγμή θα συμβεί, από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ένα διαμάντι μέσα στα σκουπίδια και περιτριγυρισμένο από πονεμένους ανθρώπους, ασθενείς ανθρώπους, μέχρι το τι θα γίνει με τους συμβασιούχους, τα διάφορα στάδια στην επαρχία π.χ. το γήπεδο στην Κάτω Αχαΐα, όπως μας λέει ένας τηλεθεατής, είναι πολλά τα ερωτήματα.

-Υπουργός: Είναι πολλά τα ερωτήματα και δυστυχώς ο πολιτισμός, αυτό τον καιρό δεν τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, όμως γίνεται ένας πλούτος δραστηριότητας αυτή τη στιγμή και στο χώρο του πολιτισμού από το ΕΣΠΑ, μέχρι και την αναβάθμιση των μνημείων, μέχρι τα καταπληκτικά φεστιβάλ που γίνονται, αν είδατε το Σαββατοκύριακο η Επίδαυρος, το Φεστιβάλ Αθηνών, είχε μία τεράστια επιτυχία, με το ότι κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα, τον Κέβιν Σπέισι να παίξει αυτή την παράσταση. Υπάρχει μία μεγάλη αν θέλετε, θα τολμούσα να πω, άνθηση στα θέματα του πολιτισμού. Πολλοί νέοι δημιουργοί, οι οποίοι έχουν μεγάλες επιτυχίες και στο εξωτερικό, η Μπιενάλε στη Βενετία ήταν μία τεράστια επιτυχία για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Υπάρχει πάρα πολύς πλούτος αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι είναι κρίμα που μέσα στα φώτα της δημοσιότητας, δεν έχουν τη δύναμη που θα έπρεπε να έχουν.

-Δημοσιογράφος: Η πρόσκλησή μας ισχύει, για να τα πούμε επί του πολιτισμού. Πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός, είναι τρία κεφάλαια τα οποία ο κ. Γερουλάνος χειρίζεται. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν κοντά μας, για όλα αυτά που μας είπατε.

-Υπουργός: Και εγώ σας ευχαριστώ.