1) Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο;

Κάθε τραγική στιγμή που ζήσαμε αυτές τις εβδομάδες, υπογραμμίζει πόσο πολύ χρειάζεται η χώρα αλλαγή. Αλλαγή Kυβέρνησης, αλλαγή σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του κράτους. Αλλαγή, για να νιώσουμε ασφαλείς σε μία Δημοκρατία που λειτουργεί. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τον κ. Τσίπρα, έγινε μέρος του προβλήματος της χώρας. Απέτυχε και μαζί του κατέρρευσε και η αλαζονεία της αυτοδυναμίας. Η αλλαγή, είναι πλέον ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε την πολιτική ζωή του τόπου και να μην επιτρέψουμε να εισέλθει σε μία μακρά περίοδο αδύναμων και άβουλων Κυβερνήσεων. Η χώρα έχει ανάγκη μεγάλες τομές στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, τη Διοίκηση της χώρας. Έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αναδιανομή πλούτου και αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Με το πρόγραμμά μας, μπορούμε να γίνουμε καταλύτης των αλλαγών στη χώρα.

2) Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να ζήσουμε ένα νέο 2012 με την αντισυστημική ψήφο ή να καταγραφούν στις επόμενες εκλογές υψηλά ποσοστά αποχής;

Κάθε μέρα, στη μάχη που δίνω στην Α’ Αθήνας, αντιμετωπίζω την απογοήτευση του κόσμου από το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μεταξύ 2009 και 2019, έφυγαν από τις κάλπες 2.000.000 πολίτες. Είναι πρόβλημα Δημοκρατίας, το οποίο θα χειροτερεύει όσο το πολιτικό σύστημα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Η αποχή, είναι μια ανάσα μακριά από την «αντισυστημική» ψήφο που δεν ξέρουμε πώς θα εκφραστεί. Εδώ, βρίσκεται η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ: να κινητοποιήσει τους χιλιάδες ψηφοφόρους μας του 2009 που από τότε παραμένουν σπίτι τους και να δημιουργήσει το πολιτικό ρεύμα για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που έχει ανάγκη η χώρα.

3) Ποια, αλήθεια, είναι τα πραγματικά διλήμματα της προσεχούς εθνικής κάλπης για εσάς;

Δημοκρατία ή Αυθαιρεσία; Θα δώσουμε πάλι τη δυνατότητα σε ένα κόμμα να κάνει ό,τι θέλει ανεξέλεγκτο, ή θα διεκδικήσουμε τον έλεγχο της εξουσίας μέσα από συνεργασίες κομμάτων; Θα δημιουργήσουμε επιτέλους μία Δημοκρατία για τους πολλούς και όχι για τους λίγους; Όποιοι είναι ικανοποιημένοι με τη σημερινή κατάσταση μπορούν να ψηφίσουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Όποιοι θέλουν Δημοκρατία που λειτουργεί για τους πολλούς και εμπνέει εμπιστοσύνη μέσα από σοβαρή κυβερνητική συνεργασία, αξίζει να στηρίξουν τώρα το ΠΑΣΟΚ, ώστε να γίνει ρυθμιστής της επόμενης μέρας.

4) Η ΝΔ έχει υποστεί ήδη μεγάλες δημοσκοπικές απώλειες, χωρίς ωστόσο αυτές να τις «καρπώνεται» το ΠΑΣΟΚ. Σε ποιους λόγους το αποδίδετε;

Το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί. Τώρα κυριαρχεί η οργή. Και πώς να μην είμαστε οργισμένοι; Ο κ. Καραμανλής, μια βδομάδα πριν το ατύχημα, κούναγε επιδεικτικά το δάχτυλο, όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Έλεγε, με περίσσια αλαζονεία, «πώς τολμάτε να με ρωτάτε;». Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε να αλλάξει 3 φορές τη δήλωσή του, μέχρι να ακολουθήσει τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων του και να ζητήσει συγγνώμη. Μία ευθυνόφοβη Κυβέρνηση, που πολιτεύεται με τη γραμμή «τα καλά δικά μου, για τα άσχημα φταίμε όλοι», δε θα μπορέσει ποτέ να μετασχηματίσει αυτή την οργή σε δύναμη αλλαγής. Ούτε φυσικά μπορεί να πείσει σε αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, τόσο θα αναδεικνύεται η επιλογή προοπτικής του ΠΑΣΟΚ.

5) Ο  Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας, ώστε να «συγκρατηθεί η κυβερνητική αλαζονεία». Με ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να εισέλθει το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση;

Όπως υπογραμμίζει συνεχώς ο Νίκος Ανδρουλάκης και όλοι μας, οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να γίνει πάνω σε προγραμματική βάση για το καλό του τόπου. Να βάλουμε σε προτεραιότητα το συμφέρον των πολιτών και να συμφωνήσουμε στα πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουν. Αυτή η αξιακή επιλογή μας, να επιμένουμε να μιλάμε για πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας και όχι για τις καρέκλες, εξοργίζει τον τοξικό δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αργά ή γρήγορα θα το αποδεχτούν. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ιστορικά πως ξέρει να δουλεύει για τους πολλούς, ενισχύοντας τη μεσαία τάξη, προστατεύοντας τους οικονομικά αδύναμους αλλά και προωθώντας την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, με μεταρρυθμίσεις όπως η Διαύγεια, το ΑΣΕΠ, το opengov, οι Ανεξάρτητες Αρχές.

Σήμερα, ζούμε με τεράστιες ανισότητες εξαιτίας της πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ανισότητες στον πλούτο, στο εισόδημα και κυρίως στην πρόσβαση στην εξουσία. Σκοπός της επόμενης Κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπισή τους.

Μόνο έτσι αξίζει να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας.

6) Ποιο το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους της Ά Αθηνών και ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες, εάν οι πολίτες της σας τιμήσουν με την ψήφο τους και σας εκλέξουν βουλευτή;

Να εκφράσουμε με την ψήφο μας την ελπίδα αλλαγής στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Η Αθήνα είναι η πόλη μου. Η πόλη μου μεγάλωσα, ζω, εργάζομαι και μεγάλωσαν και τα παιδιά μου. Μία πόλη με τεράστιες δυνατότητες, που μπορεί να ηγηθεί της αλλαγής που χρειάζεται η χώρα. Μαζί με την ομάδα μου, έχουμε δουλέψει συστηματικά για το όραμά μας για την Αθήνα. Στόχος μας είναι να εκπροσωπήσουμε τις ανησυχίες, τα αιτήματα και τις ανάγκες της Αθηναίας και του Αθηναίου στο Κοινοβούλιο.