Χαιρετισμό απηύθυνε ο  Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στη συνέντευξη τύπου του ΕΚΕΒΙ για την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανανεωμένη δυναμική της έκθεσης μετά και την ένταξή της στο ΕΣΠΑ, στον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα που αποκτά στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών, αλλά και στην πρωτοφανή σχέση που αποκτά με την πόλη και την εδραίωση του δεσμού μαζί της. Ο κ. Παύλος Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά:

«Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης δεν ήταν ποτέ τόσο Διεθνής και δεν ήταν ποτέ τόσο αγκαλιασμένη από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και πέρσι ήταν αρκετές οι φωνές που έλεγαν ότι πρέπει να εξετάσουμε την μεταφορά της έδρας της έκθεσης. Η απάντηση η δική μας ήταν: «Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης».

Θέλουμε η Έκθεση να είναι της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε η Έκθεση να γίνει σημείο επαφής και διαλόγου για ανθρώπους του βιβλίου και του πολιτισμού. Και θέλουμε να γίνει χώρος διεθνούς προβολής της πόλης. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έγιναν και τα τρία και ο δρόμος είναι πια ανοιχτός για ακόμη καλύτερες επιτυχίες.

Πρώτα από όλα εξασφαλίσαμε την συνέχεια. Από φέτος μέχρι το 2015 η Έκθεση θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Και για την στρατηγική μας για το βιβλίο αλλά και για την Θεσσαλονίκη αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

Δεύτερον, εξασφαλίσαμε την σχέση τη Έκθεσης με την πόλη. Εντάξαμε πρώτα από όλα την Έκθεση στο «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» που φέτος δίνει έμφαση στην Μέση Ανατολή. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα συντονίζει τους φορείς του Υπουργείου μας ώστε να προσκαλούμε μια περιοχή του κόσμου στην πόλη. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλουμε την πόλη. Και καλέσαμε όλους τους φορείς της πόλης να το αγκαλιάσουν. Επιχειρηματίες, ΟΤΑ, Κοινωνία Πολιτών. Με την λογική ότι τα πάντα μπορούμε να τα πετύχουμε αν συνεργαστούμε και ανταποκρίθηκαν.

Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση.

Ένας από τους πιο θερμούς υποστηριχτές της προσπάθειας είναι ο δήμαρχος της πόλης ο Γιάννης Μπουτάρης.  Αμέσως αντιλήφθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε αγαπάει τη Θεσσαλονίκη και θέλει να γίνει μέρος μια μεγάλης συντονισμένης προσπάθειας, να ξαναγίνει η πόλη και πάλι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών, ιδεών και καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Αν δει κανείς την ποιοτική διαφορά της συνεργασίας των φορέων του πολιτισμού με τον Γιάννη Μπουτάρη και τους ανθρώπους του, μόνο τότε θα καταλάβει τον ρόλο που παίζουν οι πολιτικοί και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει σήμερα τον πολιτισμό με τρόπο που είχε χρόνια να κάνει.

Πρώτα λοιπόν εξασφαλίσαμε την συνέχεια.

Δεύτερον εξασφαλίσαμε την σχέση με την πόλη.

Τρίτον όμως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έγινε Διεθνής.

Το πλαίσιο του Σταυροδρομίου εξυπηρετεί αλλά αυτό που πέτυχαν οι άνθρωποι του ΕΚΕΒΙ είναι μεγαλύτερο από τις προσδοκίες μας και θέλω να τους πω συγχαρητήρια.

Εκτός από άνθρωποι του πολιτισμού απέδειξαν ότι μπορεί να είναι άξιοι διπλωμάτες, ότι μπορούν να δώσουν στις δράσεις τους αναπτυξιακή προοπτική και ότι μπορούν να προβάλουν την Ελλάδα και την πόλη της Θεσσαλονίκης με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα.

Θα τους αφήσω να σας ενημερώσουν για όλα τα ωραία πράγματα που έχουν πετύχει αλλά θα ήθελα για μια ακόμη φορά να τους συγχαρώ».