-Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, τονίζουν το γεγονός πως χρειαζόμαστε μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία σε σχέση με αυτήν που έχουμε σήμερα ως κράτος. Υπάρχει σύμπνοια στο ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η πρόληψη. Η πρόληψη για τη ΝΔ, αυτήν τη στιγμή, σημαίνει «αγοράζω μηχανήματα». Η πρόληψη όμως έχει ανάγκη από τον συντονισμό όλων των φορέων, οι οποίοι πρέπει να είναι έτοιμοι για τη δύσκολη ώρα. Ακόμη, υπάρχει ανάγκη να γίνεται μεταφορά γνώσης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο την ώρα που χρειάζεται. Αλλά και οργάνωση και συμμετοχή της κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι όσοι είμαστε κοντά σε εστίες πυρκαγιάς, να βοηθήσουμε και όχι να προκαλούμε προβλήματα. Αυτό είναι το ένα σκέλος στο οποίο έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα. Το δεύτερο είναι να περάσουν πραγματικές αρμοδιότητες, με πραγματικούς πόρους εκεί, όπου μπορεί να γίνει πρόληψη. Δεν αποτελεί πρόληψη ούτε το να αγοράζεις πυροσβεστικά ούτε το να προσλαμβάνεις πυροσβέστες.

-Δεν υπάρχει συντονισμός της κοινωνίας, μεταφορά γνώσης, μεταφορά εξουσίας. Αυτά τα 3, μαζί με τη νοοτροπία της κεντρικής Κυβέρνησης του «επιτελικού κράτους», είναι καταστροφικά για τη χώρα. Δεν χρειάζεται απλώς να μοιράσεις αρμοδιότητες, διότι πρέπει να δοθούν και γνώσεις αλλά και πόροι. Για να κάνεις πρόληψη, δεν μπορείς να έχεις μία πολιτική η οποία ξεκινά από το Υπουργείο. Πρέπει να γνωρίζει η κάθε Περιφέρεια τις ιδιαιτερότητές της και να έχει συμβουλευτεί τους σωστούς ανθρώπους. Να γνωρίζει τον ρόλο που πρέπει να παίξει και να κατέχει τα εργαλεία για να το κάνει.

Δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει πρόληψη σε μία χώρα που καίγεται κάθε χρόνο και στην οποία δεν ξέρει ο καθένας μας τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όπως, για παράδειγμα, έγινε παλιότερα με τους σεισμούς και σήμερα υπάρχει μία βασική δομή στην Ελλάδα για το τι πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση. Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και με τις πυρκαγιές.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη:

https://www.youtube.com/watch?v=_SHY64mpZe8